Στοιχεία δείχνουν συγκεκριμένα φυτοφάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τη συχνότητα εμφάνισης και τον θάνατο του καρκίνου του προστάτη.
Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει 22 φυτοφάρμακα που συνδέονται σταθερά με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τέσσερα από τα φυτοφάρμακα να συνδέονται επίσης με τη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη. Τα ευρήματα δημοσιεύονται από τον Wiley στο διαδίκτυο στο CANCER , ένα περιοδικό με κριτές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.
Για να αξιολογήσουν τις συσχετίσεις σε επίπεδο κομητείας 295 φυτοφαρμάκων με καρκίνο του προστάτη στις κομητείες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια περιβαλλοντική μελέτη συσχέτισης, χρησιμοποιώντας μια περίοδο υστέρησης μεταξύ της έκθεσης και της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του προστάτη 10-18 ετών για να εξηγηθεί η βραδεία ανάπτυξη φύση των περισσότερων καρκίνων του προστάτη. Τα έτη 1997-2001 αξιολογήθηκαν για τη χρήση φυτοφαρμάκων και 2011-2015 για τα αποτελέσματα του καρκίνου του προστάτη. Ομοίως, το 2002-2006 αναλύθηκε για τη χρήση φυτοφαρμάκων και το 2016-2020 για τα αποτελέσματα.
Μεταξύ των 22 φυτοφαρμάκων που έδειξαν σταθερές άμεσες συσχετίσεις με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και στις δύο αναλύσεις με βάση το χρόνο, ήταν τρία που είχαν προηγουμένως συνδεθεί με τον καρκίνο του προστάτη, συμπεριλαμβανομένου του 2,4-D, ενός από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα 19 υποψήφια φυτοφάρμακα που δεν είχαν συνδεθεί σε άλλες μελέτες με τον καρκίνο του προστάτη περιελάμβαναν 10 ζιζανιοκτόνα, αρκετά μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα και ένα υποκαπνιστικό εδάφους.
Τέσσερα φυτοφάρμακα που συνδέθηκαν με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη συσχετίστηκαν επίσης με τη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη: τρία ζιζανιοκτόνα (trifluralin, cloransulam-methyl και diflufenzopyr) και ένα εντομοκτόνο (thiamethoxam). Όμως μόνο το trifluralin ταξινομείται από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ως «πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο», ενώ τα άλλα τρία θεωρούνται «δεν είναι πιθανό να είναι καρκινογόνα» ή έχουν ενδείξεις «μη καρκινογόνου δράσης».
«Αυτή η έρευνα καταδεικνύει τη σημασία της μελέτης των περιβαλλοντικών εκθέσεων, όπως η χρήση φυτοφαρμάκων, για να εξηγήσει πιθανώς ορισμένες από τις γεωγραφικές διακυμάνσεις που παρατηρούμε στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη και στους θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Simon John Christoph Soerensen, MD, του Stanford. Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή. «Με βάση αυτά τα ευρήματα, μπορούμε να προωθήσουμε τις προσπάθειές μας για τον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη και να εργαστούμε για τη μείωση του αριθμού των ανδρών που επηρεάζονται από αυτή την ασθένεια».
Πλήρης αναφορά:
“Περιπτώσεις και θνησιμότητα φυτοφαρμάκων και καρκίνου του προστάτη: Μελέτη περιβαλλοντικής ευρείας συσχέτισης.” Simon John Christoph Soerensen, David S. Lim, Maria E. Montez-Rath, Glenn M. Chertow, Benjamin I. Chung, David H. Rehkopf και John T. Leppert. ΚΑΡΚΙΝΟΣ; Δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο: 4 Νοεμβρίου 2024 (DOI: 10.1002/cncr.35572).
URL κατά τη δημοσίευση: http://doi.wiley.com/10.1002/cncr.35572
Το περιοδικό CANCER είναι μια δημοσίευση με κριτές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που ενσωματώνει επιστημονικές πληροφορίες από παγκόσμιες πηγές για όλες τις ογκολογικές ειδικότητες. Ο στόχος του CANSER είναι να παρέχει ένα διεπιστημονικό φόρουμ για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ογκολογικών κλάδων που ασχολούνται με την αιτιολογία, την πορεία και τη θεραπεία του ανθρώπινου καρκίνου. Το CANCER δημοσιεύεται για λογαριασμό της American Cancer Society από τη Wiley και είναι προσβάσιμο στο διαδίκτυο. Ακολουθήστε το CANCER στο X @JournalCancer και στο Instagram @ACSJournalCancer και μείνετε ενημερωμένοι με τα περιοδικά της American Cancer Society Journals στο LinkedIn .