Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παραλίγο να εισάγουμε μολυσμένο με σαλμονέλα σουσάμι – Μπλόκο από τις Ελληνικές Αρχές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαραλίγο να εισάγουμε μολυσμένο με σαλμονέλα σουσάμι – Μπλόκο από τις Ελληνικές Αρχές
spot_img

Για πολλοστή φορά απορρίπτεται στα ελληνικά σύνορα εισαγόμενο σουσάμι.

Μετά από συνοριακό έλεγχο στις 14 Οκτωβρίου, οι ελληνικές αρχές δέσμευσαν φορτία με σουσάμι. Το θέμα κοινοποιήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Τρόφιμα (RASFF) με την επισήμανση ότι πρόκειται για σουσάμι προέλευσης Τσαντ που έφτασε στη χώρα μας μέσω Τουρκίας.

Η ειδοποίηση εντάχθηκε στην κατηγορία κινδύνου «σοβαρός» καθώς η σαλμονέλα είναι ένα τροφιμογενές παθογόνο που προκαλεί την ασθένεια σαλμονέλωση. Η σαλμονέλωση έχει ως αποτέλεσμα την ξαφνική εμφάνιση διάρροιας και/ή εμέτου, που συχνά συνοδεύεται από πυρετό και πονοκεφάλους. Εμφανίζονται γενικά μεταξύ 6 ωρών και 3 ημερών μετά την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ανοσοκατεσταλμένα άτομα και ηλικιωμένους. Η σαλμονέλωση είναι η δεύτερη πιο συχνή τροφογενής νόσος μετά την καμπυλοβακτηρίωση στην ΕΕ. Στην ΕΕ, περισσότερες από 91.000 περιπτώσεις σαλμονέλωσης αναφέρονται κάθε χρόνο. Η EFSA έχει υπολογίσει ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση της ανθρώπινης σαλμονέλωσης θα μπορούσε να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι απορρίψεις στα ελληνικά σύνορα φορτίων με σουσάμι, είναι πολύ συχνές και όχι μόνο λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα αλλά και παρουσίας καρκινογόνων αφλατοξινών. Ο λόγος είναι πως αφενός στη χώρα μας, καταναλώνονται περίπου 40.000 τόνοι κάθε χρόνο το οποίο είναι εισαγόμενο στο σύνολό του και αφετέρου  οι χώρες εισαγωγής είναι η Τουρκία, όπως και η Ινδία αλλά και αφρικανικές όπως το Τσαντ όπου οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και οι σχετικοί έλεγχοι  δεν είναι τόσο αυστηροί όσο στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από ντομάτες – Έκτακτη ανακοίνωση EFSA και ECDC

Mε μία έκτακτη ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ενημερώνουν για ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από Ιταλικές ντομάτες.

“Τρελός” επιστήμονας κατάπιε 15 χημικές ουσίες PFAS για να δει τι θα πάθει!”

Για το πόσο γρήγορα τα PFAS απεκκρίνονται από τον οργανισμό, τα ζωικά πειράματα έχουν περιορισμένη αξία γι αυτό και ο επιστήμονας από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων πήρε το θέμα πάνω του
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο