Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασφάλεια τροφίμων: Οι Γερμανοί θέλουν πιο διαφανείς ελέγχους στα τρόφιμα. Τι ισχύει σε άλλες χώρες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια τροφίμων: Οι Γερμανοί θέλουν πιο διαφανείς ελέγχους στα τρόφιμα. Τι ισχύει σε άλλες χώρες
spot_img

cibum team

Μια έρευνα στη Γερμανία διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών θέλει περισσότερη διαφάνεια στα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων τροφίμων.

Όπως αναφέρει το FSN, σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο σε 1000 άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω και εξ ονόματος την Ομοσπονδίας Γερμανικών Οργανώσεων Καταναλωτή (VZBV), το 88% των ερωτηθέντων θα υποστήριζε ένα σύστημα παρακολούθησης τροφίμων πιο εναλλακτικό, που θα χρησιμοποιούσε πχ. χαμογελαστά πρόσωπα ή χρωματικές αξιολογήσεις.

Με βάση τα αποτελέσματα, η VZBV ζήτησε ένα εθνικό σύστημα διαφάνειας που να είναι υποχρεωτικό, εύκολο στην κατανόηση και να δημοσιεύεται online και offline, προσιτό σε όλους.

Σχεδόν εννέα στους 10 ανθρώπους θεώρησαν το θέμα της υγιεινής και της καθαριότητας σε εστιατόρια και εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων ως πολύ σημαντικό. Ωστόσο, το 49%  θεώρησε ότι δεν ήταν καλά ενημερωμένοι για αυτό.

Συνολικά, το 88% των ερωτηθέντων θα ήθελε τα αποτελέσματα των ελέγχων τροφίμων να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο ή κοντά στις εξώπορτες των εγκαταστάσεων της εκάστοτε επιχείρησης. Επί του παρόντος, τα αποτελέσματα των επιθεωρητών τροφίμων δεν χρειάζεται να δημοσιεύονται αυτόματα.

Στη Γερμανία, ο αριθμός των ελέγχων τροφίμων μειώθηκε κατά 19% μεταξύ 2007 και 2019. Η VZBV επέκρινε επίσης το γεγονός ότι οι αρχές συχνά δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένες για τους ελέγχους και πως κατά μέσο όρο, μία στις τρεις επιθεωρήσεις τροφίμων στη Γερμανία ακυρώνεται.

Στη Δανία χρησιμοποιείται αξιολόγηση τριών επιπέδων, που όπως αναφέρει η VZBN σε έκθεσή της οδήγησε σε βελτιωμένα αποτελέσματα των ελέγχων στα τρόφιμα, αλλα και καλύτερη καθαριότητα στις επιχειρήσεις. Αλλά και στην Φινλανδία, το σύστημα Oiva αντίστοιχα έχει τέσσερα επίπεδα αξιολόγησης με χρήση εικόνων ικανοποίησης (πχ χαμόγελο) και κυμαίνεται από άριστα σε κακά. Το Πρόγραμμα Βαθμολογίας Υγιεινής Τροφίμων στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία είναι από μηδέν έως 5. Το μοντέλο DineSafe στο Τορόντο έχει πράσινο, κίτρινο και κόκκινο χρώμα, ενώ το σύστημα της Νέας Υόρκης είναι από το Α έως το Γ.

Η VZBV είπε ότι παρά τις διαφορετικές μεθόδους, οι πιο πάνω προσπάθειες συνέβαλαν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην ασφάλεια των τροφίμων και στη βελτίωση της υγιεινής στις εγκαταστάσεις, ενώ νωρίτερα χαιρέτισε τις αλλαγές στον κώδικα τροφίμων και ζωοτροφών που έγιναν από το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, αλλά είπε ότι δεν προχώρησαν αρκετά ως προς τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα.

ISAR-Tool – Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης

Στη Γερμανία, σε 15 ομοσπονδιακές πολιτείες, εκτελείται μια εκτεταμένη δοκιμή ενός εργαλείου για την πρόβλεψη ζητημάτων ασφάλειας και απάτης στα τρόφιμα τροφίμων.

Το ISAR-Tool (Έλεγχος εισαγωγής για την πρόβλεψη των κινδύνων για τα τρόφιμα) βοηθά στην ανάλυση του όγκου, της προέλευσης και της τιμής περίπου 2.500 διαφορετικών τροφίμων από 240 χώρες που εισάγονται στη Γερμανία.

Υπάρχει μια αυτοματοποιημένη ανάλυση των δεδομένων για τον εντοπισμό απροσδόκητων αλλαγών στον όγκο και τις τιμές των εισαγωγών. Αν και πολλές αλλαγές δεν συνδέονται με θέματα απάτης ή ασφάλειας, ορισμένες επιλέγονται για περαιτέρω αξιολόγηση από ειδικούς. Ένα παράδειγμα εντοπισμένου κινδύνου ήταν η ανίχνευση νοθείας προϊόντων φουντουκιού με αμύγδαλα και κάσιους, η οποία συνδέθηκε με τις υψηλότερες όλων των εποχών τιμές φουντουκιού.

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο