Ο «Χρυσός Οδηγός» για να διαλέγετε το σωστό κομμάτι για κάθε συνταγή, μέθοδο μαγειρέματος και περίσταση.
Η εταιρεία “Κρέατα Αττικής Βουδούρης – Κώνστας Α.Ε.”, που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1971, έδωσε μερικές χρήσιμες συμβουλές προς τους καταναλωτές σχετικά με το πώς να επιλέγουμε το σωστό κομμάτι κρέατος, αφού όπως όλοι γνωρίζουμε η επιλογή του σωστού κομματιού κρέατος είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο γεύμα. Κάθε κομμάτι έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που το κάνουν κατάλληλο για διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος και γεύσεις. Σε αυτόν τον οδηγό, θα καταβάλετε πώς να διαλέξετε το καλύτερο κρέας για κάθε περίσταση και να βελτιώσετε το γευστικό αποτέλεσμα του πιάτου σας.
- Δείτε επίσης: Μολυσμένη ρόκα στην Ευρώπη: Ένας νεκρός από σαλμονέλωση και 200 τροφικές δηλητηριάσεις
Βασικά χαρακτηριστικά
Τρυφερότητα
Τα πιο τρυφερά κομμάτια προέρχονται από μέρη του ζώου που δεν κινούνται πολύ κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως το φιλέτο. Αυτά τα κομμάτια είναι ιδανικά για γρήγορο ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στο τηγάνι ή στη σχάρα. Αντίθετα, τα πιο σκληρά κομμάτια, όπως η σπάλα, προέρχονται από μέρη που κινούνται περισσότερο και έχουν πιο έντονη γεύση. Αυτά μαγειρεύονται καλύτερα αργά και σε χαμηλές θερμοκρασίες για να γίνουν τρυφερά.
Λίπος
Το λίπος προσδίδει γεύση και τρυφερότητα στο κρέας. Κομμάτια με αρκετό λίπος, όπως η σπαλομπριζόλα, είναι ιδανικά για ψησταριά, καθώς το λίπος λιώνει και δίνει πλούσια γεύση. Για πιο ελαφριά μαγειρική, τα άπαχα κομμάτια, όπως το φιλέτο ή το μπούτι, είναι καλύτερα για σοτάρισμα ή βράσιμο.
Συνδετικός ιστός
Ο συνδετικός ιστός αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο και ελαστίνη, και βρίσκεται στα σκληρότερα κομμάτια. Κατά το μαγείρεμα, το κολλαγόνο μετατρέπεται σε ζελατίνη, προσδίδοντας τρυφερότητα. Κομμάτια με περισσότερο συνδετικό ιστό, όπως η σπάλα, χρειάζονται αργό μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία για να διαλυθεί ο ιστός και να γίνει το κρέας μαλακό.
Ποια κομμάτια κρέατος για ποιο πιάτο;
Για ψησταριά: Σπαλομπριζόλα, rib-eye, T-bone, φιλέτο. Αυτά τα κομμάτια έχουν αρκετό λίπος και τρυφερή υφή που τα καθιστούν ιδανικά για γρήγορο ψήσιμο.
Για σούβλα: Χοιρινό καρέ, κοτόπουλο. Η σταθερή θερμοκρασία της σούβλας επιτρέπει το ομοιόμορφο ψήσιμο μεγάλων κομματιών.
Για στιφάδο: Μπούτι, σπαλομπριζόλα, σπάλα. Τα κομμάτια με περισσότερο συνδετικό ιστό και λίπος γίνονται τρυφερά με το αργό μαγείρεμα.
Για ρολό: Φιλέτο, μπούτι. Αυτά τα κομμάτια είναι κατάλληλα για γέμιση και ρολά με πλούσια γεύση.
Για κιμά: Μπούτι, σπάλα, λαιμός. Τα πιο σκληρά κομμάτια είναι ιδανικά για κιμά, καθώς το άλεσμα τα κάνει πιο μαλακά.
Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη
Μέθοδος μαγειρέματος
Η μέθοδος που θα επιλέξετε για το μαγείρεμα του κρέατος επηρεάζει σημαντικά την απόδοσή του στο πιάτο. Τα πιο σκληρά κομμάτια, όπως το μπούτι ή η σπάλα, είναι καλύτερα για αργό μαγείρεμα σε χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς το κολλαγόνο τους λιώνει και τα κάνει τρυφερά. Αντίθετα, τα πιο τρυφερά κομμάτια, όπως το φιλέτο ή η σπαλομπριζόλα, απαιτούν λιγότερο χρόνο και μαγειρεύονται καλύτερα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στη σχάρα ή στο τηγάνι.
Γεύση
Αν προτιμάτε έντονες γεύσεις, επιλέξτε κομμάτια με περισσότερο λίπος και σύνδεσμο. Αντίθετα, τα άπαχα κομμάτια προσφέρουν πιο ήπια γεύση και είναι ιδανικά για πιο ελαφριά πιάτα.
Προϋπολογισμός
Τα κομμάτια κρέατος διαφέρουν και σε τιμή. Για παράδειγμα, τα πιο τρυφερά κομμάτια, όπως το φιλέτο, είναι πιο ακριβά, ενώ τα πιο σκληρά κομμάτια, όπως το μπούτι, είναι πιο οικονομικά.
Συμβουλές για την επιλογή του κρέατος
Επιλέξτε φρέσκο κρέας: Το φρέσκο κρέας έχει έντονο κόκκινο χρώμα, είναι ελαστικό και δεν έχει δυσάρεστη οσμή.
Ρωτήστε τον κρεοπώλη σας: Ο κρεοπώλης μπορεί να σας καθοδηγήσει για το ποιο κομμάτι είναι κατάλληλο για το πιάτο που σκοπεύετε να ετοιμάσετε.
Διαβάστε τις ετικέτες: Οι ετικέτες παρέχουν πληροφορίες για την προέλευση και την ποιότητα του κρέατος.
Μην φοβηθείτε να δοκιμάσετε νέες κοπές και μεθόδους μαγειρέματος. Κάθε δοκιμή είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψετε νέες γεύσεις και να βελτιώσετε τις μαγειρικές σας ικανότητες!