Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα εμπλέκονται στη δραστηριότητα της ψωρίασης.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας και μια νέα μελέτη δείχνει ότι η ψωρίαση μπορεί να προστεθεί σε αυτόν τον κατάλογο.
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της κατάστασης ενεργής ψωρίασης», κατέληξε μια ομάδα με επικεφαλής τη Dr. Emilie Sbidian, δερματολόγο στο νοσοκομείο Henri-Mondor στο Créteil της Γαλλίας. Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Dermatology.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται κυρίως από ουσίες που εξάγονται από ολόκληρα τρόφιμα, όπως κορεσμένα λίπη, άμυλα και πρόσθετα σάκχαρα. Περιέχουν επίσης μεγάλη ποικιλία πρόσθετων για να γίνουν πιο νόστιμα, ελκυστικά και σταθερά στο ράφι, συμπεριλαμβανομένων χρωμάτων, γαλακτωματοποιητών, αρωμάτων και σταθεροποιητών.
Παραδείγματα είναι τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, τα ζαχαρούχα δημητριακά, τα έτοιμα προς κατανάλωση ή έτοιμα προς ψήσιμο προϊόντα και τα αλλαντικά.
Όπως σημείωσε η ομάδα της Dr. Sbidian, η υψηλή πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων «έχει συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου».
Για να δουν αν αυτές οι τροφές έχουν κάποια επίδραση στην ψωρίαση, η Dr. Sbidian και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα αρχεία για περισσότερα από 18.500 άτομα που συμμετείχαν σε μια μεγάλη γαλλική βάση δεδομένων υγείας. Τα δεδομένα προέρχονταν από τα τέλη του 2021 έως τα μέσα του 2022. Συνολικά 1.825 άτομα είχαν ψωρίαση και σε 802 περιπτώσεις η νόσος θεωρήθηκε «ενεργή».
Μεταξύ άλλων ερωτήσεων, οι άνθρωποι ρωτήθηκαν σχετικά με την πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σε γραμμάρια την ημέρα.
Μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες κινδύνου ψωρίασης, τα άτομα με ενεργή νόσο είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να τοποθετηθούν στο υψηλότερο τρίτο της ημερήσιας πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ ψωρίαση, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα, αλλά μόνο να δείξει μια συσχέτιση.
Ωστόσο, το εύρημα διατηρήθηκε ακόμη και αφού η γαλλική ομάδα έλαβε υπόψη την ηλικία, την κατανάλωση αλκοόλ, τον δείκτη μάζας σώματος και άλλες ασθένειες. Αυτό υποδηλώνει ότι η σχέση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με την ψωρίαση θα μπορούσε να υπερβαίνει τη συσχέτιση των τροφίμων με την παχυσαρκία, δήλωσαν η Dr. Sbidian και οι συνεργάτες της.