Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
24.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σπατάλη τροφίμων: Βάλτε stop με αυτούς τους εύκολους τρόπους

ΑρχικήΟικιακάΣπατάλη τροφίμων: Βάλτε stop με αυτούς τους εύκολους τρόπους
spot_img

cibum team

Δυστυχώς, λίγο ή πολύ, όλοι μας έχουμε βρεθεί στη θέση να πετάξουμε κάποιο τρόφιμο επειδή έχει λήξει ή έχει χαλάσει.

To πρόβλημα είναι, ίσως, πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι φανταζόμαστε, καθώς κάθε χρόνο μόνο στην Ευρώπη πετιούνται στα σκουπίδια 88 εκατομμύρια τόνοι φαγητού.

Σε σύγκριση με τον μέσο όρο, οι Έλληνες αποδεικνύονται πολύ πιο εγκρατείς στο συγκεκριμένο θέμα.

Κάθε χρόνο πετάμε ο καθένας μας στα σκουπίδια 80 κιλά φαγητού, αρκετά πιο κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο των 173 κιλών ανά πολίτη.

Ωστόσο, μπορούμε να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο την σπατάλη τροφίμων με μερικά απλά βήματα, αλλάζοντας μόνο κάποιες απλές και καθημερινές μας συνήθειες!

Η ποιότητα πάνω από την… ποσότητα!

Ένα απλό tip με το οποίο μπορείς να αρχίσεις, είναι το εξής. Φρόντισε να φτιάχνεις ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής, ώστε να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τι είδους προϊόντα και ποια ποσότητα από αυτά χρειάζεται να αγοράσεις. Έτσι θα αποφύγεις να πετάς φαγητό που «περισσεύει» και δεν χρησιμοποιείται για την παραγωγή των γευμάτων σου. Επίσης, πρόσεχε πότε επισκέπτεσαι το super market ή το παντοπωλείο της γειτονιάς σου: Υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αγοράσεις περισσότερα προϊόντα, αν πας για ψώνια… πεινασμένος!

Πρόσεξε τις συσκευασίες

Όταν βρίσκεσαι για ψώνια, θα πρέπει πάντα να προσέχεις τις συσκευασίες των προϊόντων που διαλέγεις. Έλεγξε την ημερομηνία λήξης, ώστε να μην αγοράσεις κάτι που λήγει σύντομα και αναγκαστείς να το πετάξεις άμεσα.

Ψώνισε ένα είδος κάθε φορά!

Πας στο super market και θέλεις να αγοράσεις όλα τα τυριά και τα αλλαντικά; Απλά, μην το κάνεις αν θέλεις να σταματήσεις την σπατάλη τροφίμων! Διάλεξε κάθε φορά ένα είδος από κάθε προϊόν, ώστε να το καταναλώσεις άμεσα. Αν αγοράσεις 2 ή 3 είδη από κάθε προϊόν, το πιο πιθανό είναι ένα από αυτά να μείνει μουχλιασμένο στην γωνιά του ψυγείου.

Μεταμόρφωσε το φαγητό που περισσεύει

Ακολούθησες όλα τα παραπάνω tips, μαγείρεψες το αγαπημένο σου φαγητό, όμως και πάλι περίσσεψαν κάποιες μερίδες; Κανένα πρόβλημα! Μπορείς να αποθηκεύσεις το φαγητό σου σε τάπερ στο ψυγείο και την επόμενη μέρα να μεταμορφώσεις το γεύμα σου σε κάτι άλλο: έχει περισσέψει κοτόπουλο; Βάλτο σε μια σαλάτα ώστε να νιώσεις ότι τρως κάτι φρέσκο, απλά και εύκολα. Αν πάλι δεν θέλεις να φας το ίδιο φαγητό την επόμενη μέρα, μπορείς να το αποθηκεύσεις στην κατάψυξη και να το απολαύσεις όποτε θέλεις! Μόνο πρόσεχε, κάποια τρόφιμα όπως τα όσπρια και τα λαδερά δεν μπορούν να συντηρηθούν για πολύ καιρό στην κατάψυξη!

Με πληροφορίες από you.gr

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφάλεια τροφίμων στο σπίτι: Τα σημαντικότερα βήματα για τη πρόληψη τροφικών λοιμώξεων

Οι ανανεωμένες οδηγίες οικιακής ασφάλειας τροφίμων από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας.

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο