Γιατί δεν βλέπουμε αυγά γαλοπούλας ούτε στη λαϊκή, ούτε στο σούπερ μάρκετ, ούτε και στα μενού των εστιατορίων;
Η γαλοπούλα γεννά αυγά, αλλά σχεδόν κανείς μας δεν έχει δει στην αγορά να πωλούνται τα αυγά της… Γιατί τέτοιος ρατσισμός; Μήπως δεν είναι καλά;
Αντιθέτως λένε οι επιστήμονες… Τα αυγά της γαλοπούλας είναι πολύ θρεπτικά αλλά είναι ασύμφορη η διακίνησή τους στο εμπόριο… Και για όλα φταίει η ωοτοκία του πτηνού!
Η περίοδος ανατροφής και ανάπτυξης μια γαλοπούλας αναπαραγωγής διαρκεί από 27 ως 35 εβδομάδες, μέχρις ότου φτάσει δηλαδή στη γενετησιακή ωριμότητα (έναρξη ωοτοκίας). Μια υγιής γαλοπούλα μπορεί να γεννά ένα αυγό σχεδόν καθημερινά, κάτι που για τους ωοπαραγωγούς, θεωρείται κακή απόδοση.
Γιατί ενώ χρειάζονται επτά μήνες για να ωριμάσουν οι γαλοπούλες και να φθάσουν σε ηλικία ωοτοκίας, οι κότες είναι έτοιμες μόλις σε πέντε μήνες. Μια γαλοπούλα παράγει περίπου 100-120 αυγά τον χρόνο με την παραγωγή να ξεκινάει συνήθως τον Ιανουάριο και να τελειώνει τον Ιούνιο, σε αντίθεση με μια κότα που παράγει περίπου 350 στο ίδιο χρονικό διάστημα. Με λίγα λόγια, οι γαλοπούλες προσφέρουν περίπου 2 αυγά την εβδομάδα, ενώ οι κότες 1 σχεδόν κάθε μέρα.
Επιπρόσθετα, η μεγάλη ανάπτυξη του συγκεκριμένου πουλιού σημαίνει και μεγαλύτερο κόστος συντήρησης, καθώς η γαλοπούλα χρειάζεται επιπλέον χώρο και τροφή για να αναπτυχθεί. Και αυτό δεν είναι οικονομικά βιώσιμο σε σύγκριση με άλλα οικόσιτα πτηνά στην αγορά αυγών.
- Δείτε επίσης: Η εταιρεία πίσω από τα δηλητηριώδη πατατάκια σε δικαστική κόντρα – Ζητά αποζημίωση 2 δις
- Δείτε επίσης: Πώς φτιάχνονται οι κοτομπουκιές των McDonald’s; (βίντεο)
Τα αυγά της γαλοπούλας είναι βρώσιμα;
Τα αυγά της γαλοπούλας είναι βρώσιμα, και η γεύση τους μοιάζει πολύ με τα αυγά της κότας με πιο κρεμώδη υφή. Τα αυγά γαλοπούλας είναι μεγαλύτερα, περίπου κατά 50% από αυτά της κότας. Ζυγίζουν περίπου 90 γρ., σχεδόν, όσο τα αυγά πάπιας. Έχει περίπου 135 θερμίδες το ένα, 11 γρ. πρωτεΐνης και 9 γρ. λιπαρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα αυγό γαλοπούλας περιέχει πάνω από διπλάσια χοληστερόλη (933 χιλιοστόγραμμα έναντι 372 χιλιοστόγραμμα) από ένα αυγό κότας.
Η μεμβράνη που υπάρχει ανάμεσα σε αυγό και τσόφλι είναι πιο παχιά, όπως και το ίδιο το τσόφλι, οπότε σπάνε πιο δύσκολα από τα αυγά κότας. Χρωματικά, τα βρίσκουμε είτε λευκά, είτε μπεζ-καφέ είτε πιστιλωτά.
Cibum?..σας αγαπώ να το ξέρετε! Είστε η συμβουλή της μαμάς για το καλό και την ασφάλεια όλης της οικογένειας!..Ας απευθύνεται σ επιστήμονες το υλικό εγώ το βρίσκω ΠΟΛΥΤΙΜΟ ! Σας ευχαριστώ για την ειλικρίνεια και την διάθεση να έχουμε την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΌΛΟΙ