Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
12.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ευρώπη ενημέρωσε για επικίνδυνο ταψί φούρνου που περιέχει κοβάλτιο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Ευρώπη ενημέρωσε για επικίνδυνο ταψί φούρνου που περιέχει κοβάλτιο
spot_img

Για άλλη μια φορά κινέζικο προϊόν ανακαλείται λόγω επικίνδυνων ουσιών.

Ακόμα και στο LAFAYETTE πωλείται το καρκινογόνο ταψί που ανακλήθηκε στη Γαλλία, η οποία προειδοποίησε την Ευρώπη μέσω της πλατφόρμας RASFF, για σοβαρό κίνδυνο για την υγεία όσων των χρησιμοποιούν. Πρόκειται για μεταλλικό ταψί για ηλεκτρικό φούρνο προέλευσης Κίνας στο οποίο διαπιστώθηκε μετανάστευση κοβαλτίου στα τρόφιμα, που ενέχει σoβαρό κίνδυνο δηλητηρίασης.

Στο ταψί εντοπίστηκε ποσότητα κοβαλτίου 0,057 mg/kg με ανώτατο όριο τα 0,02 mg/kg. Το ταψί πωλείται και στη Γερμανία, ενώ έχει ήδη ανακληθεί από 48 καταστήματα της Γαλλίας. Δείτε ΕΔΩ τη μάρκα και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος και ΕΔΩ τη λίστα των καταστημάτων που πωλήθηκε.

Το ταψί που ανακλήθηκε λόγω μετανάστευσης βαρέων μετάλλων

Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ,  για τον κίνδυνο από τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα στην πλειοψηφία (67,14%) των ειδοποιήσεων στο RASFF εμπλέκεται η Κίνα ως χώρα προέλευσης. Σχεδόν όλες οι κοινοποιήσεις απόρριψης συνόρων εμπλέκουν την Κίνα ως χώρα προέλευσης (94,49%), είτε άμεσα (“από την Κίνα”) στο 89,32% είτε έμμεσα (“από την Κίνα, μέσω” άλλης χώρας) στο 10,67%. Αυτός ο έμμεσος τρόπος ειδοποίησης της Κίνας ως χώρας προέλευσης είναι ένα σημαντικό εύρημα, αφού προφανώς επισημαίνει ότι η ελαττωματική αποστολή είχε ήδη εισέλθει στην ΕΕ από τη χώρα προέλευσης (δηλαδή την Κίνα) μέσω άλλου κράτους μέλους της ΕΕ (που είχε λειτουργήσει ως το πρώτο σημείο εισόδου στην αγορά της ΕΕ).

Το κοβάλτιο είναι ένα στοιχείο που δεν βρίσκεται εύκολα σε ελεύθερη μορφή στο περιβάλλον, αλλά είναι γνωστό ότι εισάγεται στην τροφική αλυσίδα λόγω της απορρόφησής του από τα φυτά με τη μορφή λιπασμάτων και βιομηχανικών ρύπων. Η έκθεση στο κοβάλτιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις αναπνευστικές οδούς και στους πνεύμονες, την καρδιά και τον θυρεοειδή. Αν και η τοξικότητα ενός μετάλλου εξαρτάται από την ποσότητα που προσλαμβάνεται, η χρόνια έκθεση σε ορισμένα μέταλλα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές τοξικές επιδράσεις, ακόμη και σε χαμηλές ποσότητες. 

Το θέμα της μετανάστευσης υλικών από τα μαγειρικά σκεύη στα τρόφιμα είναι ένα από τα κύρια προβλήματα των καταναλωτών και ποια μαγειρικά σκεύη είναι κατάλληλα για μαγείρεμα αποτελεί πρόκληση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η απελευθέρωση βαρέων μετάλλων αυξάνεται σε παλιά δοχεία λόγω συχνής χρήσης και ζημιάς ή τριβής. Από την άλλη, ο χρόνος μαγειρέματος έχει σημαντική σχέση με την απελευθέρωση μετάλλων στα τρόφιμα, ειδικά στα παλιά μαγειρικά σκεύη.  Επομένως, η χρήση μαγειρικών σκευών υψηλού κινδύνου που έχουν υποστεί ζημιά θα πρέπει να περιοριστεί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα κατακλύζουν τη ζωή μας – Ποιος θα αναλάβει δράση;

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων απαιτεί δραστικές πολιτικές.

Το μαύρο ψωμί είναι το ίδιο με το ψωμί ολικής αλέσεως;

Ξεδιαλύνοντας την παρανόηση που υπάρχει - Πως να ξεχωρίσετε το μαύρο ψωμί από το ψωμί ολικής άλεσης.

Τα φθηνότερα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα έχουν περισσότερη ζάχαρη – Αναλύσεις της Foodwatch σε 400 προϊόντα

Τα φθηνότερα προϊόντα περιέχουν συχνά υψηλότερα επίπεδα ζάχαρης, ενώ τα ακριβότερα τείνουν να είναι λιγότερο γλυκά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο