Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί πεινάμε όταν βλέπουμε τηλεόραση;

ΑρχικήΟικιακάΓιατί πεινάμε όταν βλέπουμε τηλεόραση;
spot_img

cibum team

Το να κάθεται κανείς μπροστά στην τηλεόραση με ένα γεύμα ή σνακ μετά από μια κουραστική μέρα είναι μια  πολύ δημοφιλής συνήθεια.

Μάλιστα,  χάρη στις σύγχρονες υπηρεσίες, που παίζουν αυτόματα κάθε επεισόδιο μιας τηλεοπτικής σειράς, ορισμένοι τηλεθεατές δεν καίνε καν τις λίγες θερμίδες, που μπορεί να χρειαστούν για να πιάσουν το τηλεχειριστήριο.

Τι είναι αυτό, όμως, που μας κάνει να μασουλάμε ασταμάτητα; Είναι δυνατόν η εμπειρία της παρακολούθησης τηλεόρασης να μπορεί να μας τονώσει την όρεξη;

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, η τηλεόραση δεν λειτουργεί τόσο διεγερτικό της όρεξης, όσο ως «ξεγέλασμα» της όρεξης. Όταν βλέπουμε τηλεόραση, συμμετέχουμε στο πρόγραμμα, πράγμα που σημαίνει ότι δίνουμε λιγότερη προσοχή στα νευρολογικά και γαστρονομικά στοιχεία, που μας λένε ότι χορταίνουμε και έτσι καταλήγουμε με παθητική κατανάλωση.

Το 2015, όπως αναφέρει το mentalfloss.com, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The International Journal of Communication and Health, συμμετείχε σε 591 προπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. Έδειξε ότι όσο περισσότερο οι μαθητές παρακολουθούσαν τηλεόραση, τόσο περισσότερο τσιμπολογούσαν. Η μελέτη βρήκε επίσης στοιχεία ότι η αυξημένη τηλεθέαση συνδέεται με μια «μοιρολατρική» άποψη για την πρόσληψη υγιεινής τροφής και με κακή διατροφική γνώση.

Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι ότι η υπερβολική τηλεθέαση ειδήσεων, ψυχαγωγίας και διαφήμισης στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το φαγητό. Ένα πρόγραμμα ειδήσεων μπορεί να σας πει να τρώτε περισσότερα φρούτα. Μια διαφήμιση μπορεί να σας πει να τρώτε περισσότερα κρύα δημητριακά.

Ο συνδυασμός τηλεόρασης και σνακ δημιουργεί επίσης μια γνωστική σχέση στον εγκέφαλό σας που μπορεί να σας ωθήσει να θεωρήσετε τις δύο δραστηριότητες αλληλένδετες. Με άλλα λόγια, μπορεί να φάτε κάποια πίτσα ή τσιπς όχι επειδή πεινάτε τόσο, αλλά επειδή ήρθατε να ταυτίσετε την τηλεόραση με το φαγητό. Μπορείτε ακόμη και να φάτε περισσότερο ανάλογα με τη διάρκεια ενός προγράμματος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το περιεχόμενο ενός προγράμματος δεν έχει επιρροή. Το 2013, μια μελέτη στο περιοδικό Appetite εξέτασε μια ομάδα 80 ατόμων, στα μισά από τα οποία είπαν να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα μαγειρικής και στα άλλα είπαν να παρακολουθήσουν μια εκπομπή για τη φύση. Και στις δύο ομάδες παρουσιάστηκαν ίσες ποσότητες καραμέλες καλυμμένες με σοκολάτα, μπούκλες τυριού και καρότα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θεατές της εκπομπής μαγειρικής-και τα παρατεταμένα κοντινά πλάνα με απολαυστικά τρόφιμα-τείνουν να τρώνε περισσότερες καραμέλες καλυμμένες με σοκολάτα από τους θεατές της εκπομπής για τη φύση.

Είναι λοιπόν τόσο κακό το να τσιμπολογάς ενώ βλέπεις τηλεόραση; Όπως τα περισσότερα πράγματα, είναι εντάξει αν γίνεται με μέτρο. Η κατανάλωση γευμάτων μακριά από την τηλεόραση μπορεί να ενθαρρύνει την «προσεκτική» κατανάλωση φαγητού, η οποία στρέφει την προσοχή σας στο φαγητό που έχετε μπροστά σας. Έτσι, θα μπορείτε να ανιχνεύσετε τα σημάδια κορεσμού, όταν δεν είστε πλήρως συγκεντρωμένοι στην οθόνη σας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο