Για να μη χάσουν τη γεύση, την υφή και την ουσία τους
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χύτρες ταχύτητας κάνουν τη ζωή πραγματικά απλή και επιταχύνουν τη διαδικασία μαγειρέματος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να χάσουν τη γεύση, την υφή και την ουσία τους, όταν μαγειρεύονται σε χύτρα ταχύτητας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 210 ανακλήσεις σαμπουάν, αφρόλουτρων και καλλυντικών τον Δεκέμβριο – Περιέχουν επικίνδυνα χημικά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl US: Ανακαλεί κατεψυγμένα λαχανικά – Τι βρήκαν οι επιθεωρητές του FDA
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γυναίκα καήκε ζωντανή και δεκάδες τραυματίστηκαν από πυρκαγιά σε μονάδα πουλερικών
“Ντελικάτα” ψάρια
Τα ψάρια, ειδικά οι ευαίσθητες ποικιλίες όπως ο σολομός, ή ο μπακαλιάρος, δεν πρέπει ποτέ να μαγειρεύονται σε χύτρα ταχύτητας. Η έντονη θερμότητα και η πίεση κάνουν το ψάρι να σπάσει, με αποτέλεσμα μια λεπώδη υφή. Επιπλέον, η γεύση μπορεί να χαθεί και το ψάρι να παραψηθεί πολύ γρήγορα. Τα ψάρια πρέπει να μαγειρεύονται χρησιμοποιώντας πιο ήπιες μεθόδους όπως το ψήσιμο στη σχάρα ή τον ατμό, όπου η λεπτή υφή μπορεί να διατηρηθεί ενώ διασφαλίζεται ότι μαγειρεύονται σωστά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 14χρονη έχασε τη ζωή της από φυτοφάρμακα σε λάχανο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υγιείς εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων, πηγή διάδοσης της σαλμονέλας – Αναπάντεχα αποτελέσματα μελέτης
Ζυμαρικά
Ενώ τα ζυμαρικά μπορούν τεχνικά να μαγειρευτούν σε χύτρα ταχύτητας, δεν είναι πάντα ιδανικά. Η υψηλή πίεση μπορεί να κάνει τα ζυμαρικά να παραβράσουν γρήγορα, να γίνουν χυλώδη και κολλώδη. Επίσης, τα ζυμαρικά μπορεί να απορροφήσουν πάρα πολύ νερό, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη συνοχή της σάλτσας σας, καθιστώντας τα πολύ παχύρρευστα ή υδαρή. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά ξεχωριστά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και μετά προσθέστε τα στις σάλτσες αφού ψηθεί το κύριο πιάτο. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στα ζυμαρικά να διατηρήσουν την τέλεια υφή τους
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνες μπάρες σοκολάτας ανακαλούνται: Ενδεχόμενο «σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βασικές συμβουλές για να μαγειρέψεις άψογα τα ψάρια στο air fryer
Φυλλώδη πράσινα
Τα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μαρούλι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μπορούν γρήγορα να μαραθούν υπερβολικά και να μουσκέψουν όταν μαγειρεύονται υπό πίεση. Η έντονη ζέστη μπορεί επίσης να τα κάνει να χάσουν το ζωηρό τους χρώμα και τη λεπτή γεύση τους. Τα φυλλώδη πράσινα πρέπει να προστεθούν στα πιάτα στο τέλος του μαγειρέματος ή να σοταριστούν ξεχωριστά. Έτσι διατηρείται η υφή, η γεύση και η θρεπτική τους αξία.
- Δείτε ακόμη | Aνάκληση δημοφιλούς συμπληρώματος διατροφής – Περιέχει πέτρες και μεταλλικά κομμάτια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν στο εξής τρώτε μόνο ψωμί με προζύμι
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, η κρέμα γάλακτος και το τυρί δεν πρέπει να μαγειρεύονται σε χύτρα ταχύτητας καθώς μπορούν να πήξουν στην υψηλή θερμοκρασία. Η έντονη πίεση μπορεί να διασπάσει τις πρωτεΐνες στα γαλακτοκομικά, προκαλώντας τον διαχωρισμό τους, με αποτέλεσμα μια δυσάρεστη υφή και γεύση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να μουσκεύουμε τη μαύρη σταφίδα πριν την κατανάλωση;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι είναι το γάλα Χοκάιντο και ποια τα οφέλη του;
Τρόφιμα που θέλουν τηγάνισμα
Τα τρόφιμα που προορίζονται για τηγανητό, όπως το κοτόπουλο ή οι πατάτες, δεν πρέπει να μαγειρεύονται σε χύτρα ταχύτητας. Η χύτρα ταχύτητας δημιουργεί ένα αποτέλεσμα ψησίματος στον ατμό αντί του τηγανίσματος, το οποίο μπορεί να αφήσει το φαγητό μουσκεμένο και να μην έχει την τραγανότητα που προσφέρει το τηγάνισμα.