Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρέμα γάλακτος: Είναι ασφαλές να την τρώμε ωμή;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚρέμα γάλακτος: Είναι ασφαλές να την τρώμε ωμή;
spot_img

Έχετε ανοίξει ποτέ τη συσκευασία με τη κρέμα γάλακτος και μπει στο πειρασμό να τη δοκιμάσετε; Αν όχι, σας έχουμε τις απαντήσεις για το πόσο ασφαλές είναι αυτό που πάτε να κάνετε.

Η κρέμα γάλακτος είναι συστατικό του γάλακτος, το οποίο προσλαμβάνει βακτήρια από το μαστό και το περιβάλλον καθώς αρμέγεται από την αγελάδα ή άλλο γαλακτοπαραγωγό ζώο. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί κανονισμοί για να διασφαλιστεί ότι το γάλα είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινό, πάντα θα έχει κάποια βακτήρια μέσα του. Η κρέμα γάλακτος αποβουτυρώνεται από το στρώμα βουτυρολίπους που ανεβαίνει φυσικά στην κορυφή του πλήρους γάλακτος. Στην εμπορική παραγωγή, συχνά διαχωρίζεται με φυγόκεντρο.

Η παστερίωση χρησιμοποιείται για τη μείωση του αριθμού των βακτηρίων στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα βακτήρια είναι αυτά που κάνουν το γάλα να χαλάσει. Όχι μόνο ξινίζουν το γαλακτοκομικό προϊόν για να παράγουν ανεπιθύμητες γεύσεις, αλλά μπορούν επίσης να το πήξουν, ώστε η σύστασή του να μην είναι κατάλληλη για τις συνταγές σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κάνει να τρώμε ψάρι με τυρί;

Για παράδειγμα, μια κρέμα γάλακτος που έχει ξινίσει θα έχει διαφορετική ποσότητα οξύτητας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαχωρισμένες σάλτσες κ.λπ. Ενώ τα βακτήρια που παράγουν την ξινίλα μπορεί να μην προκαλούν ασθένειες, αν η κρέμα σας έχει ξινίσει μπορεί να σημαίνει ότι έχουν πολλαπλασιαστεί και χειρότερα βακτήρια.

Για την ασφάλεια των τροφίμων, θα πρέπει επίσης να ανησυχείτε ότι τα βακτήρια και οι μύκητες που αναπτύσσονται στην κρέμα θα μπορούσαν να σας αρρωστήσουν. Ακόμη και μερικά βακτήρια που δεν σκοτώθηκαν με την παστερίωση μπορούν να πολλαπλασιαστούν με την πάροδο του χρόνου στην κρέμα. Ενώ μπορεί να ήταν σε αρκετά μικρούς αριθμούς όσο η κρέμα ήταν φρέσκια ώστε να μην σας αρρωστήσουν, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βρίσκονται σε αρκετή συγκέντρωση ώστε να προκαλέσουν ασθένεια.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να φιλοξενούν τη Listeria monocytogenes, η οποία είναι επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες και μπορεί να προκαλέσει αποβολές. Μπορεί να έχουν εντεροπαθή E. coli, Campylobacter jejuni, Yersinia enterocolitica, είδη Salmonella και είδη Brucella που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια και άλλα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Η παστερίωση αναπτύχθηκε αρχικά για τη μείωση της μετάδοσης της φυματίωσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Συντήρηση της κρέμας γάλακτος

Σύμφωνα με το USDA, η κρέμα γάλακτος μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο (ανοιχτή ή κλειστή) για έως και ένα μήνα. Αυτό προϋποθέτει ότι έχει διατηρηθεί σε σταθερή θερμοκρασία ψυγείου και δεν έχει μείνει στον πάγκο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απορρίψτε οποιαδήποτε κρέμα με μούχλα ή με δυσάρεστη οσμή.

Η εξαιρετικά παστεριωμένη κρέμα μπορεί να έχει πολύ αργότερη ημερομηνία λήξης. Θερμαίνεται σε υψηλότερη θερμοκρασία για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να σκοτώσει τα βακτήρια και τα σπόρια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο