Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: H ώρα που πίνουμε καφέ μπορεί να αλλάξει το προσδόκιμο ζωής

ΑρχικήΝέαΥγείαΜελέτη: H ώρα που πίνουμε καφέ μπορεί να αλλάξει το προσδόκιμο ζωής
spot_img

Γνωρίζουμε πλέον ότι ο καφές μας κάνει καλό, αλλά μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι επιδράσεις του μπορεί να είναι περιορισμένες ανάλογα με την ώρα της ημέρας που τον απολαμβάνετε.

Ο καφές γίνεται γρήγορα ένα από τα πιο μελετημένα ροφήματα στην αγορά, με έρευνες να συνδέουν την κατανάλωσή του με τα πάντα, από τη βελτίωση της υγείας του εντέρου μέχρι την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Και αυτό δεν ξεχνάμε την ικανότητά του να παρατείνει τη διάρκεια ζωής μας, γεγονός που αποδεικνύεται από τη μία μελέτη μετά την άλλη τα τελευταία χρόνια.

Αλλά η ικανότητα του καφέ να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου μας μπορεί να συνοδεύεται από κάποια ψιλά γράμματα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal και βασίστηκε στις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 40.000 ενηλίκων, διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν τον καφέ τους πριν από το γεύμα είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά τη διάρκεια μιας 10ετούς περιόδου παρακολούθησης σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Όσοι όμως συνέχισαν να πίνουν καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν είδαν κανένα από αυτά τα οφέλη. Στην πραγματικότητα, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε σημαντική μείωση της θνησιμότητας για τους ανθρώπους που έπιναν καφέ όλη την ημέρα σε σύγκριση με τα άτομα που απέφευγαν εντελώς τον καφέ.

Αν και η μελέτη δεν υποδεικνύει γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, αλλά μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η κατανάλωση καφέ αργά μέσα στην ημέρα μπορεί να διαταράξει το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας ή τον κιρκάδιο ρυθμό, η διαταραχή του οποίου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρδιακών προβλημάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση καφέ αργά το απόγευμα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας, καθώς η καφεΐνη στον καφέ προκαλεί την αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης, εμποδίζοντας την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης.

Φυσικά, αυτή δεν είναι μακράν η μόνη μελέτη που έχει δείξει ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου μας. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, διαπίστωσε ότι η τακτική, μέτρια κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας (έχοντας δύο ταυτόχρονες ασθένειες – ένας αυξανόμενος κίνδυνος στους γηράσκοντες πληθυσμούς).

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Chaofu Ke, κατέληξε στο συμπέρασμα: «Η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ ή 200-300mg καφεΐνης την ημέρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας σε άτομα χωρίς καρδιομεταβολικά νοσήματα».

Αξιολογώντας πάνω από 500.000 άτομα από τη βρετανική βιοτράπεζα ηλικίας 37-73 ετών, οι ερευνητές συνέκριναν όσους κατανάλωναν λιγότερα από 100mg καφεΐνης την ημέρα με όσους έπιναν έως 300mg ή τρία φλιτζάνια καφέ. Διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές καφέ είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 48,1% και οι καταναλωτές καφεΐνης κατά 40,7%.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο