Χαμηλά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν τη συνολική υγεία
Συχνά επισκιασμένο από τους πικάντικους συγγενείς του, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, το πράσο προσφέρει πιο ήπια γεύση, αξιοσημείωτη ευελιξία στην κουζίνα και ολοένα αυξανόμενο όγκο ερευνών που υποδηλώνουν ότι μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη υγεία και ευεξία. Τόσο η λευκή βάση όσο και η τρυφερή πράσινη κορυφή τους είναι βρώσιμα, ενώ και τα πιο σκληρά σκούρα πράσινα φύλλα συχνά χρησιμοποιούνται για αρωματικούς ζωμούς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός σε πέντε χώρες για επικίνδυνο γλυκαντικό
Διατροφική υπερδύναμη
Μια μερίδα ενός φλιτζανιού μαγειρεμένων πράσων περιέχει περίπου 31 θερμίδες, αλλά προσφέρει μια εντυπωσιακή σειρά βιταμινών και μετάλλων. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών, καθώς και σε μαγγάνιο, το οποίο υποστηρίζει τη λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος. Παρέχουν επίσης αξιοσημείωτες ποσότητες βιταμινών Α και Β9 (φολικό) και χαλκού.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βιομηχανία αυγών: Βρέθηκε το απολυμαντικό για την καταπολέμηση της σαλμονέλας και της γρίπης των πτηνών
Ένα βασικό πλεονέκτημα θρεπτικών συστατικών του πράσου είναι η αφθονία τους σε φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών, των φλαβονοειδών και των θειούχων ενώσεων. Αυτά τα βιοενεργά μόρια παίζουν ρόλο σε πολλά από τα πιθανά οφέλη για την υγεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αύξηση 50% στα μικροπλαστικά που φθάνουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο τα τελευταία χρόνια – Ειδικοί: «Προκαλούν καρκίνο και άνοια»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταγγελία για κολλημένα κρέατα: Ενώνουν υπολείμματα με κόλλα και τα πωλούν ως ολόκληρα κομμάτια premium! (βίντεο)
Ας δούμε όμως πώς τα πράσα μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη υγεία:
Περιέχει Αντιοξειδωτικά
Τα πράσα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες – μια διαδικασία που μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και να συμβάλει στη γήρανση και τις χρόνιες ασθένειες. Τα βασικά αντιοξειδωτικά στα πράσα περιλαμβάνουν καροτενοειδή, καμπφερόλη, κερσετίνη και βιταμίνη C.
Τα καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, είναι χρωστικές ουσίες που όχι μόνο υποστηρίζουν την υγεία των ματιών αλλά και καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες – προσφέροντας πρόσθετη προστασία στον εγκέφαλο και τους ιστούς της καρδιάς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | H Quaker ανακαλεί το δημοφιλές μείγμα για γλυκά
Η κερκετίνη που περιέχεται στα πράσα, είναι ένα άλλο φλαβονοειδές, που μελετάται για την ικανότητά της να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώνει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Η βιταμίνη C, ένα πολύ γνωστό αντιοξειδωτικό, βοηθά στην αναγέννηση άλλων αντιοξειδωτικών και υποστηρίζει τη συνολική υγεία του ανοσοποιητικού.
Είναι Αντιφλεγμονώδες
Τα φλαβονοειδή όπως η καμπφερόλη και η κερσετίνη, αναστέλλουν τις φλεγμονώδεις οδούς – μειώνοντας την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών και ενζύμων.
Οι ενώσεις θείου, όπως η αλλισίνη και το διαλλυλοδισουλφίδιο, ρυθμίζουν τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις καταστέλλοντας το οξειδωτικό στρες και υποστηρίζοντας αντιοξειδωτικές ενώσεις.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπισκότα Oreo: Τι περιέχουν και δεν καίγονται; (βίντεο)
Είναι Αντιβακτηριδιακά
Οι ενώσεις που περιέχουν θείο στα πράσα, όπως η αλλισίνη και η ατζόεν, είναι ουσίες που διαταράσσουν τις βακτηριακές κυτταρικές μεμβράνες, παρεμβαίνουν σε βασικές διαδικασίες και αναστέλλουν το σχηματισμό βακτηριακής βιομεμβράνης, καθιστώντας δυσκολότερη την ανάπτυξη των παθογόνων.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πράσα είναι αποτελεσματικά έναντι κοινών βακτηρίων , όπως η Escherichia coli και ο Staphylococcus aureus. Η αντιβακτηριδιακή τους δράση επεκτείνεται στην ασφάλεια των τροφίμων και στην υγεία του εντέρου, προσφέροντας προστασία από τροφιμογενείς ασθένειες και συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός ισορροπημένου μικροβιώματος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λήγουν τα μπαχαρικά και τα βότανα;
Είναι Αντικαρκινικά
Τα φλαβονοειδή όπως η καμπφερόλη και η κερσετίνη προστατεύουν το DNA από οξειδωτική βλάβη, αναστέλλουν την ανάπτυξη του όγκου και μειώνουν τη φλεγμονή – παράγοντες που συχνά εμπλέκονται στην εξέλιξη του καρκίνου.
Θειούχες ενώσεις όπως το διαλλυλ τρισουλφίδιο και η S-αλλυλ κυστεΐνη είναι γνωστό ότι προάγουν την απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) στα καρκινικά κύτταρα και αναστέλλουν την αγγειογένεση (την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων που χρειάζονται οι όγκοι).
Ενισχύοντας ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, τα πράσα υποστηρίζουν έμμεσα την ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει τις τοξίνες και να μειώνει τη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα, προστατεύοντας ιδιαίτερα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου .
Είναι κατά της παχυσαρκίας
Οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες, ένα πρεβιοτικό στα πράσα, όχι μόνο βελτιώνουν την υγεία του εντέρου, αλλά διεγείρουν επίσης την απελευθέρωση ορμονών κορεσμού που απελευθερώνονται από λιποκύτταρα όπως η λεπτίνη, η οποία σηματοδοτεί τον εγκέφαλό σας ότι είχατε αρκετό φαγητό.
Η καεμπφερόλη και η κερκετίνη βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπιδίων (λίπους), προάγοντας τη διάσπαση του λίπους και αποτρέποντας τη συσσώρευση λίπους. Οι θειούχες ενώσεις όπως η αλλισίνη ενισχύουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα – και τα δύο αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.