Το Que Choisir δοκίμασε 12 αντικολλητικά τηγάνια, 10 με επίστρωση Teflon και δύο σε κεραμικά και μας απαντά
Πρέπει να ξοδέψετε μια περιουσία για να αγοράσετε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι;
Το γαλλικό περιοδικό για θέματα καταναλωτών, Que Choisir, δοκίμασε 12 μοντέλα αντικολλητικών τηγανιών, με επίστρωση τεφλόν και κεραμικού, και άλλα από χάλυβα και χυτοσίδηρο, όλα κατάλληλα για επαγωγικό μαγείρεμα, και τιμές αγοράς που κυμαίνονται μεταξύ 16,99 και 312 ευρώ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός σε πέντε χώρες για επικίνδυνο γλυκαντικό
Η δοκιμή διεξήχθη αξιολογώντας την απόδοση μαγειρέματος, την ευκολία καθαρισμού, την ταχύτητα θέρμανσης, τη θερμική ασφάλεια, τη σταθερότητα, την άνεση της λαβής, την αντοχή σε πτώσεις και την αντοχή σε θερμικό σοκ. Συγκεκριμένα, το τεστ μαγειρέματος πραγματοποιήθηκε ετοιμάζοντας τρεις συνταγές: κρέπες, πατάτες με λίγο λάδι και μπιφτέκια χωρίς πρόσθετο λίπος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αύξηση 50% στα μικροπλαστικά που φθάνουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο τα τελευταία χρόνια – Ειδικοί: «Προκαλούν καρκίνο και άνοια»
Αντικολλητικά τηγάνια
Από τα αντικολλητικά τηγάνια, το Que Choisir επέλεξε ένα τηγάνι με τιμή κοντά στα 40 ευρώ ως την «καλύτερη επιλογή» στην κατηγορία, χάρη στις εξαιρετικές αντικολλητικές ιδιότητες, την καλή αντοχή στο θερμικό σοκ, το ομοιόμορφο μαγείρεμα, την αφαιρούμενη λαβή με άνετο κράτημα και τη δυνατότητα χρήσης του και σε φούρνο. Επιπλέον, το προϊόν διαθέτει επίσης ένδειξη θερμοκρασίας που διευκολύνει το μαγείρεμα.
Τα ακριβότερα τηγάνια κέρδισαν μια θέση περίπου στη μέση της κατάταξης. Τα δύο σκεύη με κεραμική επίστρωση δεν πέτυχαν καλά αποτελέσματα, τοποθετώντας τους εαυτούς τους στο χαμηλότερο σημείο της κατάταξης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | H Quaker ανακαλεί το δημοφιλές μείγμα για γλυκά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βιομηχανία αυγών: Βρέθηκε το απολυμαντικό για την καταπολέμηση της σαλμονέλας και της γρίπης των πτηνών
Τηγάνια από χάλυβα και χυτοσίδηρο
Σε αυτή την κατηγορία, ξεχώρισε ένα τηγάνι από ανοξείδωτο ατσάλι με αγοραστική αξία 79€ το οποίο είχε πολύ καλά μαγειρικά αποτελέσματα, ευκολία στο καθάρισμα και μπορεί να μπει στον φούρνο και στο πλυντήριο πιάτων. Στη δεύτερη θέση, ωστόσο, βρίσκουμε το πιο ακριβό προϊόν της δοκιμής, που κόστιζε 312 ευρώ ακολουθούμε από ένα που κόστισε μόλις 40€.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταγγελία για κολλημένα κρέατα: Ενώνουν υπολείμματα με κόλλα και τα πωλούν ως ολόκληρα κομμάτια premium! (βίντεο)
Γιατί τόσο μεγάλη διαφορά στις τιμές;
Εάν η τιμή δεν είναι καθοριστικός δείκτης της ποιότητας και της απόδοσης των τηγανιών, πώς μπορούν να εξηγηθούν αυτές οι τεράστιες διαφορές; Πρώτον, όλα τα μοντέλα είναι επαγωγικά συμβατά, επομένως είναι γενικά πιο ακριβά λόγω της παρουσίας ειδικού δίσκου που προστίθεται στο πίσω μέρος του τηγανιού. Οι τιμές εξαρτώνται επίσης από τα καλύμματα, τον τύπο λαβής (που μπορεί να αφαιρείται ή όχι), το πάχος του πάτου και το υλικό του ίδιου του προϊόντος.
Πώς να επιλέξετε το σωστό τηγάνι
Τα φθηνότερα τηγάνια είναι γενικά αλουμινένια, τα οποία εκτιμώνται γιατί είναι πιο ελαφριά και έχουν πιο ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας. Ένα άλλο πολύ διαδεδομένο υλικό είναι ο ανοξείδωτος χάλυβας (inox), ιδανικός για ψήσιμο στη σχάρα με χρήση λίπους, στιβαρό αλλά κακός αγωγός της θερμότητας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα τηγάνια έχουν αντικολλητική επίστρωση για να αποτρέψει τη μετανάστευση μετάλλων στο φαγητό, να μειώσει τη χρήση λίπους και να διευκολύνει τον καθαρισμό. Το πιο συνηθισμένο είναι το τεφλόν (πολυτετραφθοροαιθυλένιο), αλλά εδώ και αρκετά χρόνια οι κεραμικές επικαλύψεις που έχουν επίσης γίνει ευρέως διαδεδομένες, είναι λιγότερο ανθεκτικές και υπόκεινται σε διάβρωση.
Τα μαντεμένια τηγάνια είναι πολύ ανθεκτικά, αλλά έχουν και πολλά ελαττώματα: είναι ακριβά, βαριά και δεν ανέχονται τη χρήση απορρυπαντικών (που δυσκολεύει τον καθαρισμό τους). Ωστόσο, υπάρχουν και επισμαλτωμένα τηγάνια από χυτοσίδηρο, τα οποία είναι πιο εύκολα στο χειρισμό. Τα χάλκινα, από την άλλη, θερμαίνονται γρήγορα, αλλά είναι ακριβά και απαιτούν ειδική συντήρηση.
Όσον αφορά τα ταψιά από σίδηρο και χάλυβα, είναι ανθεκτικά στις γρατσουνιές και είναι ιδανικά για ψήσιμο, καθώς και για χρήση στο φούρνο: γι’ αυτό εκτιμώνται από τους σεφ. Ωστόσο, απαιτούν προετοιμασία πριν από την πρώτη χρήση (για να γίνουν αντικολλητικά), δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όξινα παρασκευάσματα, πρέπει να πλυθούν στο χέρι και να αλειφθούν με λίγο λάδι για να αποφευχθεί ο σχηματισμός σκουριάς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπισκότα Oreo: Τι περιέχουν και δεν καίγονται; (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λήγουν τα μπαχαρικά και τα βότανα;