Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κουκούτσια ως ξένο σώμα: Το μεγάλο πρόβλημα της βιομηχανίας τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚουκούτσια ως ξένο σώμα: Το μεγάλο πρόβλημα της βιομηχανίας τροφίμων
spot_img

Τι δικαιώματα έχει όταν από ελιές χωρίς κουκούτσια, σπας το δόντι από… κουκούτσια;

To ξένο σώμα σε τρόφιμα είναι αποτελεί μία συνεχή και διαχρονική ανησυχία για όλους τους τύπους βιομηχανιών επεξεργασίας τροφίμων. Τα κουκούτσια είναι από τα ξένα σώματα που συχνά εντοπίζονται εκεί που δε θα έπρεπε, με πολλά περιστατικά δαγκώματος ή κατάποσης κουκουτσιών ελιάς που υπάρχουν μέσα σε τρόφιμα να έχουν αναφερθεί και καταγγελθεί στο παρελθόν.

- Advertisement -

Είτε μέσα σε πίτσα είτε μέσα σε σάντουιτς αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κυρίως σε έτοιμα γεύματα που περιέχουν ελιές, από τις οποίες υποτίθεται ότι πρέπει να έχει αφαιρεθεί το κουκούτσι.

Τελευταίο παράδειγμα η ανάκληση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά παρτίδες πατέ ελιάς που παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο για τις εμπορικές ονομασίες Pam, Primia και Viaggiator greedy, λόγω πιθανής παρουσίας θραυσμάτων κουκουτσιού. Τα επηρεαζόμενα προϊόντα συσκευάστηκαν από την εταιρεία Fratelli Merano στο εργοστάσιο στο Lucinasco στην Επαρχία της Ιμπέρια, της περιφέρειας Λιγυρίας Ιταλίας.

Οι ανακληθείσες παρτίδες

Πρόκειται για τα προϊόντα:

  • Πατέ ελιάς Pam Panorama Taggiasca , σε συσκευασία 180 γραμμαρίων. Παρτίδες: L.071124 – L.271124
  • Πατέ ελιάς Taggiasca από την il Viaggiator greedy, συσκευασία των 180 γραμμαρίων: Παρτίδες: L.201124 – L.271124 και
  • Πατέ ελιάς Taggiasca από την Primia – Percorsi di gusto , στη συσκευασία των 180 γραμμαρίων: Παρτίδες: L.071124 – L.271124 – L.31224

Σύμφωνα με τις εταιρείες τροφίμων και όπως μας εξηγεί ο Γιάννης Ζαμπετάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία που αρθρογραφεί στο cibum, και είχε ατύχημα με σπασμένο δόντι από κουκούτσι σε ελιά χωρίς κουκούτσι (!) υπάρχει πάντα ένας μικρός κίνδυνος οι ελιές που έχουν κατηγοριοποιηθεί ως χωρίς κουκούτσι να περιέχουν κουκούτσι που έχει «παραπέσει».

Η απάντηση που έλαβε μάλιστα από τον υπεύθυνο της εταιρείας που παρασκευάζει το εν λόγω τρόφιμο, ήταν ότι «Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος που να μπορεί να εισαχθεί για την εξάλειψη αυτού του κινδύνου…» και ότι η είναι καλυμμένη εφόσον στη συσκευασία «… υπάρχει προειδοποίηση για πιθανή παρουσία κουκουτσιού».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άνοιξαν “ύπουλα” τα πρώτα σουπερμάρκετ ASDA και MORRISONS στην Ελλάδα – Δείτε φωτογραφίες

Οι πρώτες αντιδράσεις Σκλαβενίτη, ΑΒ και Lidl - Η σιωπή της ΜΑΣΟΥΤΗΣ - Τα άρθρα στα βρετανικά μέσα

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα