Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025
19.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Επανεξέταση των ανώτατων ορίων καταλοίπων χαλκού

ΑρχικήΝέαEFSA: Επανεξέταση των ανώτατων ορίων καταλοίπων χαλκού
spot_img

Καμία ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με το άρθρο 43 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ολοκλήρωσε την επανεξέταση των ανώτατων ορίων καταλοίπων (ΑΟΚ) για τις ενώσεις χαλκού, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη επιστημονική αξιολόγηση των τιμών καθοδήγησης με βάση την υγεία (HBGV). Η διαδικασία περιέλαβε την εκτίμηση της έκθεσης από όλες τις πιθανές πηγές πρόσληψης χαλκού, με στόχο να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας.

- Advertisement -

Η EFSA, εξετάζοντας τρία διαφορετικά σενάρια έκθεσης και χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα εμφάνισης υπολειμμάτων, διαπίστωσε ότι οι νέες προβλεπόμενες χρήσεις των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ΦΠΠ) με βάση τον χαλκό δεν επηρεάζουν αρνητικά τους υπολογισμούς χρόνιας έκθεσης.

Τα συμπεράσματα της προηγούμενης αξιολόγησης της Επιστημονικής Επιτροπής παραμένουν αμετάβλητα, υποδεικνύοντας ότι οι εγκεκριμένες και οι νέες χρήσεις δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία του γενικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Λόγω της ιδιαίτερης φύσης του χαλκού ως απαραίτητου θρεπτικού στοιχείου και της ευρείας παρουσίας του στο περιβάλλον, η εκτίμηση του διατροφικού κινδύνου πραγματοποιήθηκε με διαφορετική μεθοδολογία από εκείνη που χρησιμοποιείται συνήθως για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Η τυποποιημένη διαδικασία, η οποία εφαρμόζεται βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1107/2009, προσαρμόστηκε, λαμβάνοντας υπόψη τη φυσική πρόσληψη χαλκού από τα τρόφιμα, το νερό και το περιβάλλον.

Επιπλέον, η αξιολόγηση του διατροφικού κινδύνου πραγματοποιήθηκε με μια προσαρμοσμένη προσέγγιση, δεδομένου ότι ο χαλκός είναι μικροθρεπτικό στοιχείο και βρίσκεται φυσικά στο περιβάλλον.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα