Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι κάνουμε το μέλι μας όταν ζαχαρώσει;

ΑρχικήΟικιακάΤι κάνουμε το μέλι μας όταν ζαχαρώσει;
spot_img

Η κρυστάλλωση είναι μία απόλυτα φυσική διαδικασία, που ωστόσο δεν συνεπάγεται ότι το μέλι έχει χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες ή πως έχει χαλάσει.

Αν και πολλοί νομίζουν ότι αν ένα μέλι έχει κρυσταλλώσει ή ζαχαρώσει, σημαίνει είτε ότι χάλασε και πρέπει να πεταχτεί είτε ότι πρόκειται για ένα νοθευμένο προϊόν, η αλήθεια απέχει κατά πολύ από αυτές τις πεποιθήσεις. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη για κάτι από τα παραπάνω, αλλά υπάρχει και «σωτηρία», αφού μπορούμε να επαναφέρουμε το μέλι στην αρχική του κατάσταση πριν το ζαχάρωμα ή την κρυστάλλωση.

- Advertisement -

Η κρυστάλλωση είναι μία απόλυτα φυσική διαδικασία, που ωστόσο δεν συνεπάγεται ότι το μέλι έχει χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες ή πως έχει χαλάσει. Πιο συχνά θα την παρατηρήσουμε στα ανθόμελα, τα οποία έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γλυκόζης. Η γλυκόζη, σε συνδυασμό με την υγρασία, είναι αυτή που δημιουργεί αυτά τα κρυσταλλάκια. Αντίθετα, το μέλι από κωνοφόρα δέντρα είναι εκείνο που ζαχαρώνει δυσκολότερα. Συνεπώς, δεν είναι και τόσο απίθανο να δούμε ένα θυμαρίσιο μέλι να ζαχαρώνει όσο ο χρόνος περνά.

Προκειμένου να αποφύγετε την κρυστάλλωση για όσο το δυνατόν περισσότερο, θα πρέπει να προσέξετε ώστε να αποθηκεύσετε το μέλι σωστά. To καπάκι στο βαζάκι πρέπει να είναι καλά κλειστό, ώστε να μην μπαίνει αέρας και υγρασία, ενώ ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσής του είναι σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.

Πώς το επαναφέρουμε στην αρχική του κατάσταση

Ακόμη κι αν το έχετε αποθηκεύσει τηρώντας τις παραπάνω οδηγίες αλλά τελικά κρυσταλλώσει, μην ανησυχείτε. Υπάρχει τρόπος να το επαναφέρουμε.

Αρχικά, κλείνουμε το καπάκι της συσκευασίας πολύ καλά και μεταφέρουμε το βαζάκι μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα. Το βαζάκι θα πρέπει να χωράει μέσα στην κατσαρόλα σε όλο του το ύψος. Στη συνέχεια, προσθέτουμε καυτό νερό στην κατσαρόλα αφήνοντάς το να φτάσει μέχρι λίγο κάτω από το καπάκι. Αφήνουμε το βαζάκι να ζεσταθεί για 20 περίπου λεπτά μέσα σε μπεν μαρί. Στη συνέχεια, για να μην καούμε, με μία πετσέτα ανοίγουμε το καπάκι του βάζου. Όταν οι κρύσταλλοι έχουν εξαφανιστεί και το μέλι έχει αποκτήσει και πάλι παχύρρευστη υφή, τότε είναι έτοιμο. Σε περίπτωση που υπάρχουν ακόμη κρύσταλλοι στο μέλι, τότε συνεχίζουμε για λίγο ακόμη τη διαδικασία. Στο τέλος, η θερμότητα θα κάνει τη δουλειά της, και το μέλι θα ξανά γίνει ρευστό, όπως στην αρχή.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικές ντομάτες – Ευρήματα αναλύσεων του ΥΠΑΑΤ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων του ΥΠΑΑΤ, για το ποια λαχανικά και φρούτα που κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά τον Μάρτιο, βρέθηκαν να περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα, είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα