Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Listeria monocytogenes και λιστερίωση: Ένα παγκόσμιο αίνιγμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνListeria monocytogenes και λιστερίωση: Ένα παγκόσμιο αίνιγμα
spot_img

Επιστημονική ανασκόπηση, διερευνά την ικανότητα του Listeria monocytogenes να επιβιώνει σε σκληρές συνθήκες και να προκαλεί ασθένεια με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας

Η Listeria monocytogenes είναι ένα ενδοκυτταρικό, θετικό κατά Gram, μη σχηματισμό σπορίων, μη ενθυλακωμένο, προαιρετικό αναερόβιο, σε σχήμα ράβδου και ψυχροτροφικό τροφιμογενές παθογόνο που προκαλεί τη λοίμωξη, λιστερίωση, επομένως προσελκύει μεγάλη προσοχή μετά από κρούσματα λιστερίωσης, τα οποία συχνά συνδέονται με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Ο επιπολασμός της λιστερίωσης είναι αρκετά χαμηλός παγκοσμίως. Ωστόσο, το πιο πρόσφατο και πιο θανατηφόρο ξέσπασμα σημειώθηκε στη Νότια Αφρική, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 216 άτομα. 

- Advertisement -

Το L. monocytogenes είναι “προικισμένο” με τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζεται μέσα από ένα ευρύ φάσμα σκληρών περιβαλλοντικών συνθηκών, σχηματίζοντας βιοφίλμ σε διάφορες επιφάνειες στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και με ανθεκτικά και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά κύτταρα, τα οποία αποτελούν μεγάλη απειλή και επιβάρυνση για τη βιομηχανία έτοιμων τροφίμων.

Η αντίσταση στα αντιβιοτικά που ασκείται από και μεταξύ των παθογόνων μικροβίων που μεταδίδονται από τα τρόφιμα είναι μια συνεχής απειλή για τη δημόσια υγεία που εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. Σε αυτό το πλαίσιο, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό foods, πραγματοποιήθηκε διεξοδική αναζήτηση σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων χρησιμοποιώντας διάφορες μηχανές αναζήτησης, η οποία οδήγησε στη συλλογή σημαντικών πληροφοριών που οργανώθηκαν, χρονολογικά, με βάση τη 
Listeria monocytogenes και τη λιστερίωση.

Συνολικά, τα ευρήματα που αναπτύχθηκαν σε αυτή τη μελέτη παρουσιάζουν ενημερωμένες γνώσεις για διάφορες πτυχές αυτού του παθογόνου που θα βελτιώσει την κατανόησή μας για το μυστήριο που σχετίζεται με αυτό το βακτήριο και τους τρόπους πρόληψης και ελέγχου της διάδοσής του μέσω των έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων.

Επιπλέον, η συνεχής παρακολούθηση των προφίλ αντοχής στα αντιβιοτικά των στελεχών του L. monocytogenes από διάφορες πηγές ανίχνευσε αλλαγές, δίνοντας μια ενημέρωση για την τάση της αντοχής στα αντιβιοτικά. Συνολικά, η παρακολούθηση της βακτηριακής μόλυνσης χρησιμεύει ως η βασική πτυχή στον έλεγχο της παραγωγής ασφάλειας τροφίμων στη βιομηχανία τροφίμων.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικές ντομάτες – Ευρήματα αναλύσεων του ΥΠΑΑΤ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων του ΥΠΑΑΤ, για το ποια λαχανικά και φρούτα που κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά τον Μάρτιο, βρέθηκαν να περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα, είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα