Οι διεθνείς τιμές τροφίμων παραμένουν σταθερές, καθώς η άνοδος στα φυτικά έλαια εξισορροπείται από τη μείωση σε δημητριακά και ζάχαρη, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του FAO.
Οι παγκόσμιες τιμές των βασικών ειδών διατροφής φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί τον Μάρτιο, καθώς οι έντονες αυξήσεις στις τιμές των φυτικών ελαίων αντισταθμίστηκαν από σημαντικές μειώσεις στις τιμές των δημητριακών και της ζάχαρης.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) δημοσίευσε τον μηνιαίο Δείκτη Τιμών Τροφίμων, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 127,1 μονάδες, αμετάβλητος σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αλλά 6,9% υψηλότερος από την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει σχεδόν 21% χαμηλότερος από το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου 2022.

Οι τιμές των δημητριακών σημείωσαν πτώση της τάξης του 2,6% μέσα στον Μάρτιο. Σε ετήσια βάση, η πτώση ήταν 1,1%, με βασικούς παράγοντες τη βελτίωση των προοπτικών παραγωγής σε σημαντικές εξαγωγικές χώρες του Βορείου Ημισφαιρίου και την ευνοϊκή επίδραση των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Το σιτάρι, το καλαμπόκι, το σόργο και το κριθάρι ακολούθησαν πτωτική πορεία, ενώ και το ρύζι υποχώρησε κατά 1,7% εξαιτίας χαμηλής ζήτησης εισαγωγών και άφθονων αποθεμάτων.
Παράλληλα, η τιμή της ζάχαρης μειώθηκε κατά 1,6%. Η εξασθενημένη ζήτηση διεθνώς και οι αυξημένες βροχοπτώσεις σε κρίσιμες περιοχές παραγωγής της Βραζιλίας συνέβαλαν στη μείωση. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τη σοδειά σε Ινδία και Βραζιλία λειτούργησαν ως φρένο σε περαιτέρω πτώσεις.
Αντίθετα, τα φυτικά έλαια σημείωσαν αισθητή άνοδο. Ο σχετικός δείκτης του FAO αυξήθηκε κατά 3,7% μέσα στον Μάρτιο και κατά 23,9% σε σύγκριση με πέρυσι. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην ενισχυμένη παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές, η οποία οδήγησε σε ανατιμήσεις στο φοινικέλαιο, τη σόγια, την ελαιοκράμβη και το ηλιέλαιο.
Ελαφρά αύξηση, της τάξης του 0,9%, παρουσίασαν και οι τιμές του κρέατος, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών χοιρινού στην Ευρώπη. Η ανάκτηση του καθεστώτος απαλλαγής από τον αφθώδη πυρετό από τη Γερμανία, αλλά και η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Οι τιμές των πουλερικών παρέμειναν σχεδόν σταθερές, παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα από τη γρίπη των πτηνών.
Στα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες διακυμάνσεις, καθώς η πτώση στις τιμές τυριών αντισταθμίστηκε από την άνοδο στο βούτυρο και τις σκόνες γάλακτος.
Ο FAO εξέδωσε και επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών. Για το 2024, η παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τους 2.849 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας μικρή πτώση 0,3% από το 2023, αλλά καλύτερη από προηγούμενες εκτιμήσεις λόγω υψηλότερων αποδόσεων σε Αυστραλία και Καζακστάν.
Η παραγωγή ρυζιού για την περίοδο 2024/25 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6%, φτάνοντας τους 543,3 εκατομμύρια τόνους, χάρη στις διευρυμένες φυτεύσεις. Όσο για το σιτάρι, η παγκόσμια παραγωγή για το 2025 διατηρείται αμετάβλητη στους 895 εκατ. τόνους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται σημαντική ανάκαμψη 12% μετά τις απώλειες λόγω καιρού, ενώ αυξήσεις αναμένονται και σε Αργεντινή, Αίγυπτο και Ινδία. Αντίθετα, προβλέπεται πτώση σε Αυστραλία, ΗΠΑ και περιοχές της Ασίας.
https://www.foodingredientsfirst.com/news/fao-food-price-index-remains-steady-in-march.html