Η Δανία ενημέρωσε την Ευρώπη για σοβαρό κίνδυνο από λιναρόσπορο μολυσμένο με υδροκυάνιο
Ο λιναρόσπορος έχει γίνει πολύ δημοφιλής στο καταναλωτικό κοινό τα τελευταία χρόνια ως superfood και δικαίως, αφού μεταξύ άλλων ενισχύει την υγεία των οστών, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, βοηθάει στην πέψη λόγω των διογκωτικών του ιδιοτήτων, δεσμεύοντας μεγάλες ποσότητες υγρών και επιβραδύνει την γνωστική έκπτωση. Ωστόσο κρύβει κινδύνους, όπως δείχνουν ανακλήσεις αλλά και αναλύσεις, λόγω μόλυνσης από υδροκυάνιο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή: Κίνδυνος παραλυτικής δηλητηρίασης από οστρακοειδή στη Θεσσαλονίκη – Έκλεισαν δύο ζώνες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία
Πριν από περίπου ένα μήνα η Γαλλία ανακάλεσε λιναρόσπορο λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε υδροκυανικό οξύ και τώρα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) ενημέρωσε για σοβαρό κίνδυνο από λιναρόσπορο προέλευσης Πολωνίας. Στο προϊόν βρέθηκε κυάνιο σε ποσότητα 270 mg/kg με μέγιστο όριο τα 150 mg/kg.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια σουπερμάρκετ είναι ανοιχτά αύριο Κυριακή των Βαΐων και ποια όχι – Ωράριο λειτουργίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατρός προειδοποιεί για τα τρόφιμα που είναι χειρότερα για την υγεία και από το κάπνισμα
Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση των ανακλήσεων στο RASFF λόγω της περιεκτικότητας σε υδροκυάνιο. Το υδροκυάνιο είναι μία οξεία τοξική ουσία που εμφανίζεται σε δεσμευμένη μορφή ως κυανογόνοι γλυκοσίδες. Οι γλυκοσίδες που περιέχουν υδροκυανικό οξύ, είναι δευτερογενείς φυτικές ουσίες και χρησιμεύουν για την προστασία των φυτών από τα αρπακτικά. Πάνω από μια ορισμένη συγκέντρωση, το υδροκυάνιο στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα δηλητηρίασης όπως πονοκεφάλους, δύσπνοια και ζάλη – σε σοβαρές περιπτώσεις σε κώμα ή ακόμα και θάνατο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια αυγά ΔΕΝ έχουν σαλμονέλα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Nestlé Fi: Ανάκληση “μαμούθ” βρεφικών τροφών – 11 προϊόντα με υψηλά επίπεδα καρκινογόνου ωχρατοξίνης Α
Πρόσφατα, οι επιστήμονες του Oekotest που διενεργεί δοκιμές σε διάφορα προϊόντα, ανέλυσαν 19 προϊόντα συσκευασμένου βιολογικού λιναρόσπορου και μόνο ένα βρέθηκε να είναι απόλυτα ασφαλές καθώς στα υπόλοιπα εντοπίστηκε υδροκυάνιο, μόλυνση από ορυκτέλαια και σημάδια αλλοίωσης.
Το υδροκυανικό οξύ περιέχεται φυσικά στον λιναρόσπορο και μπορεί να απελευθερωθεί όταν συνθλίβεται. Ωστόσο, η πραγματική περιεκτικότητα σε υδροκυάνιο μπορεί να προσδιοριστεί μόνο στο εργαστήριο. Εάν θέλετε να παραμείνετε ασφαλείς, θερμαίνετε τον αλεσμένο λιναρόσπορο σε πάνω από 26 βαθμούς Κελσίου πριν τον καταναλώσετε. Οι καβουρδισμένοι, ψημένοι ή μαγειρεμένοι λιναρόσποροι είναι ασφαλείς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σπαράγγια: Γιατί ο ανοιξιάτικος «βασιλιάς των λαχανικών» θεωρείται ένα από τα καθαρότερα τρόφιμα
Στην Αυστρία οι ετικέτες στη συσκευασία των αλεσμένων λιναρόσπορων πρέπει να αναγράφεται:
- Οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες από μία κουταλιά της σούπας (που ισοδυναμεί με περίπου 15 γραμμάρια) αλεσμένου λιναρόσπορου ανά γεύμα.
- Τα παιδιά πρέπει να τρώνε το πολύ ένα κουταλάκι του γλυκού (περίπου 4 γραμμάρια) την ημέρα.
- Οι θρυμματισμένοι λιναρόσποροι δεν είναι κατάλληλοι για παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών.