Το υδροκυανικό οξύ είναι μια ουσία που σχηματίζεται φυσικά στους σπόρους αλλά είναι τοξική για τον οργανισμό όταν ξεπερνά κάποια συγκεκριμένα όρια
Ο λιναρόσπορος τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής στο καταναλωτικό κοινό ως superfood και όχι άδικα, αφού μεταξύ άλλων ενισχύει την υγεία των οστών, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, βοηθάει στην πέψη λόγω των διογκωτικών του ιδιοτήτων, δεσμεύοντας μεγάλες ποσότητες υγρών και επιβραδύνει την γνωστική έκπτωση. Και όλα αυτά χάρη στην παρουσία άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), λιγνάνες, φυτικές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, διαιτητικές ίνες και βιταμίνες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σάπια τρόφιμα, κατσαρίδες και ποντίκια σε κεντρικό παντοπωλείο – Έκλεισε η επιχείρηση
Οι Γαλλικοί σπόροι λιναριού ωστόσο, όπως μεταφράζεται το Γαλλικό προϊόν Graines de lin doré που ανακαλείται, μάλλον δεν θα προσέφεραν αυτά τα οφέλη στους καταναλωτές αφού βρέθηκαν να έχουν επίπεδα υδροκυανικού οξέος υψηλότερα από τους κανονισμούς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί με προζύμι: Γιατί και πώς βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και προϊόντα της Dunkin’ Donut στη μεγάλη ανάκληση των 2 εκατ. μολυσμένων ντόνατ – Η ζημιά λίγο πριν το Super Bowl

Συγκεκριμένα ανακαλούνται τα προϊόντα:
Κωδικός 3558630110042 | Παρτίδα 190324LINDS10 | Ημερομηνία λήξης 19/03/2026 |
3558630110042 | 090424LINDS10 | 09/04/2026 |
3760121215802 | 110424LINDS25 | 11/04/2026 |
Η συμβουλή προς τους καταναλωτές είναι να απορρίοψον ή να καταστρέψουν το προϊόν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο μέρος του κοτόπουλου: Είναι γεμάτο βακτήρια και παράσιτα, αλλά πολλοί το λατρεύουν
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γάλα: Η χειρότερη θέση συντήρησης στο ψυγείο
Γιατί είναι επικίνδυνο το υδροκυάνιο
Το υδροκυανικό οξύ είναι μια οξεία τοξική ουσία που παράγεται από ορισμένες δευτερογενείς φυτικές ουσίες που περιέχονται στον λιναρόσπορο, τους λεγόμενους κυανογόνους γλυκοσίτες. Πάνω από μια ορισμένη συγκέντρωση, το υδροκυάνιο στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα δηλητηρίασης όπως πονοκεφάλους, δύσπνοια και ζάλη – σε σοβαρές περιπτώσεις σε κώμα ή ακόμα και θάνατο.
Η ΕΕ έχει θεσπίσει ανώτατο όριο παρουσίας υδροκυανίου στον ακατέργαστο λιναρόσπορο: 150 mg/kg. Και οι παρασκευαστές έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν μια ευανάγνωστη προειδοποίηση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας: «Χρησιμοποιήστε μόνο για μαγείρεμα και ψήσιμο!»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διατροφολόγος: «Το ότι ένα τρόφιμο είναι “χωρίς γλουτένη” δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό…»
Αν και το σώμα των ενηλίκων και των μεγαλύτερων παιδιών μπορεί να αποτοξινώσει το υδροκυάνιο σε μέτριες ποσότητες, μπορεί να γίνει επικίνδυνο για τα μωρά και τα μικρά παιδιά πολύ πιο γρήγορα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο όσπριο έχει την υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσα δόντια πρέπει να έχει ένα πιρούνι;
Συμβουλές για τους καταναλωτές
Πρόσφατα, οι επιστήμονες του Oekotest που διενεργεί δοκιμές σε διάφορα προϊόντα, ανέλυσαν 19 προϊόντα συσκευασμένου βιολογικού λιναρόσπορου και μόνο ένα βρέθηκε να είναι απόλυτα ασφαλές καθώς στα υπόλοιπα εντοπίστηκε υδροκυάνιο, μόλυνση από ορυκτέλαια και σημάδια αλλοίωσης.
Το υδροκυανικό οξύ περιέχεται φυσικά στον λιναρόσπορο και μπορεί να απελευθερωθεί όταν συνθλίβεται. Ωστόσο, η πραγματική περιεκτικότητα σε υδροκυάνιο μπορεί να προσδιοριστεί μόνο στο εργαστήριο. Εάν θέλετε να παραμείνετε ασφαλείς, θερμαίνετε τον αλεσμένο λιναρόσπορο σε πάνω από 26 βαθμούς Κελσίου πριν τον καταναλώσετε. Οι καβουρδισμένοι, ψημένοι ή μαγειρεμένοι λιναρόσποροι είναι ασφαλείς.