Πολλές περιπτώσεις καούρας μπορούν να ανακουφιστούν με απλές στρατηγικές στον τρόπο ζωής και βραχυπρόθεσμη χρήση φαρμάκων χωρίς συνταγή
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει το αίσθημα καύσου της καούρας τουλάχιστον περιστασιακά, ίσως μετά από πολύ φαγητό, πολύ γρήγορο φαγητό ή μετά από ένα πικάντικο γεύμα.
Η καούρα, η οποία προκαλείται από παλινδρόμηση οξέος – όταν το περιεχόμενο του στομάχου επανέρχεται στον οισοφάγο και το στόμα – τείνει επίσης να εμφανίζεται πιο συχνά καθώς μεγαλώνουμε . «Ο οισοφαγικός σφιγκτήρας, δηλαδή ο μυς που εμποδίζει το οξύ να ανέβει στον οισοφάγο, χάνει την αποτελεσματικότητά του με τα χρόνια», λέει ο Yi Qin, MD, ειδικός στο γαστρεντερικό στην Cleveland Clinic. Επιπλέον, καθώς μεγαλώνουμε ή παίρνουμε βάρος, είμαστε πιο ευάλωτοι σε μια διαφραγματοκήλη, όπου το άνω μέρος του στομάχου προεξέχει μέσω του διαφράγματος και στην κοιλότητα του θώρακα. Και τα δύο διεγείρουν την παλινδρόμηση οξέος και την καούρα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σουβλατζίδικα: Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τις κομμένες ντομάτες και κρεμμύδια – Προσομοιώσεις ανάπτυξης παθογόνων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σάπια τρόφιμα, κατσαρίδες και ποντίκια σε κεντρικό παντοπωλείο – Έκλεισε η επιχείρηση
«Πολλές περιπτώσεις καούρας μπορούν να ανακουφιστούν με απλές στρατηγικές στον τρόπο ζωής και βραχυπρόθεσμη χρήση φαρμάκων χωρίς συνταγή», λέει ο Michael S. Smith, MD, γαστρεντερολόγος στο Icahn School of Medicine στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.
Αλλά η χρόνια καούρα – περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα – μπορεί να απαιτήσει πιο σοβαρά βήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να σηματοδοτεί μια κατάσταση που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), λέει ο Kyle Staller, MD, γαστρεντερολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. Εκτός από την καούρα, η ΓΟΠΝ μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, ξηρό βήχα, δύσπνοια ή δυσκολία στην κατάποση και μπορεί να βλάψει τον οισοφάγο ή ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο μέρος του κοτόπουλου: Είναι γεμάτο βακτήρια και παράσιτα, αλλά πολλοί το λατρεύουν
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση λιναρόσπορου με υδροκυάνιο – Μπορεί να προκαλέσει από πονοκέφαλο μέχρι και θάνατο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί με προζύμι: Γιατί και πώς βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου
Η πρόληψη
Μια μελέτη του Χάρβαρντ του 2021 που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που διατήρησαν ένα υγιές σωματικό βάρος, δεν κάπνιζαν, έκαναν 30 λεπτά άσκηση καθημερινά, περιόρισαν τον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά σε όχι περισσότερο από δύο ποτήριατην ημέρα και έκαναν μια «συνετή διατροφή» – πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και λιπαρά ψάρια – είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καούρα.
Το να ξαπλώνουμε για 2 έως 3 ώρες μετά το φαγητό, οδηγεί σε αύξηση του οξέος του στομάχου στον οισοφάγο σας και την πρόκληση καούρας. «Συνιστώ στους ασθενείς να σηκώνουν το κεφαλάρι του κρεβατιού τους, ώστε να διατηρηθεί το οξύ στο στομάχι», λέει ο Jacob Kurlander, MD, γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο του Annborgan στο Michigan. (Η απλή προσθήκη περισσότερων μαξιλαριών θα ανυψώσει μόνο το κεφάλι και τον λαιμό σας, κάτι που συχνά δεν είναι αποτελεσματικό.) Και δοκιμάστε να κοιμάστε στην αριστερή σας πλευρά, κάτι που κρατά τα υγρά του στομάχου μακριά από τον οισοφάγο σας, λέει ο Qin.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και προϊόντα της Dunkin’ Donut στη μεγάλη ανάκληση των 2 εκατ. μολυσμένων ντόνατ – Η ζημιά λίγο πριν το Super Bowl
Για περιστασιακές καούρες
Εάν έχετε καούρα μία ή δύο φορές την εβδομάδα, είναι γενικά καλό να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας, λέει ο Staller. Ξεκινήστε κοιτάζοντας πότε εμφανίζεται. Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση ειδών όπως η καφεΐνη, τα λιπαρά τρόφιμα , η σοκολάτα, το αλκοόλ ή η μέντα μπορεί να πυροδοτήσουν τις καούρες. Αν παρατηρήσετε καούρα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, προσπαθήστε να τα αποφύγετε.
Για να δροσίσετε την αίσθηση καψίματος, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα αντιόξινο φάρμακο χωρίς συνταγή, όπως ανθρακικό ασβέστιο ή υδροξείδιο του αργιλίου και υδροξείδιο του μαγνησίου (π.χ. Maalox) που λειτουργούν άμεσα στην εξουδετέρωση του οξέως στο στομάχι και τον οισοφάγο. Αλλά τα αποτελέσματα συνήθως διαρκούν μόνο 30 έως 60 λεπτά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μεγαλύτερο λάθος στο μαγείρεμα του πουρέ πατάτας
Εάν έχετε καούρα κυρίως μετά το φαγητό και τείνει να διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα, ο Smith συνιστά φάρμακα OTC γνωστά ως αλγινικά. (πχ Gaviscon)
Για ακόμη πιο μακροπρόθεσμη ανακούφιση, μπορείτε να εξετάσετε την περιστασιακή χρήση ενός αναστολέα H2 OTC, όπως η σιμετιδίνη ή η φαμοτιδίνη. Μειώνουν την παραγωγή οξέος στομάχου και η επίδρασή τους μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο όσπριο έχει την υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσα δόντια πρέπει να έχει ένα πιρούνι;
Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό
Εάν είστε άνω των 60 ετών και δεν είχατε ποτέ καούρα αλλά έχετε ξαφνικά, επισκεφτείτε έναν γιατρό, ακόμα κι αν η ενόχλησή σας είναι μόνο περιστασιακή. Ο γιατρός σας θα σας δώσει εξετάσεις προκειμένου να αποκλείσει τυχόν φλεγμονή, προκαρκινικές αλλαγές ή καρκίνο του οισοφάγου.