Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συμπληρώματα πρωτεΐνης: Αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών στα μισά εργαστηριακά δείγματα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυμπληρώματα πρωτεΐνης: Αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών στα μισά εργαστηριακά δείγματα
spot_img

Νέα μελέτη αποκαλύπτει αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών σε δημοφιλή συμπληρώματα πρωτεΐνης.

Το Clean Label Project, μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία αφιερωμένη στη διαφάνεια και την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων, πραγματοποίησε εκτενή ανάλυση για τα συμπληρώματα πρωτεΐνης, αποκαλύπτοντας ανησυχητικά ευρήματα σχετικά με τα επίπεδα μόλυνσης που δεν αντανακλώνται στις διατροφικές ετικέτες. Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν επισημάνει τα πιθανά προβλήματα, η παρούσα έκθεση παρέχει τις πιο ολοκληρωμένες πληροφορίες μέχρι σήμερα.

- Advertisement -

Η μελέτη αξιολόγησε 160 προϊόντα από 70 κορυφαίες μάρκες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 83% της αγοράς στις ΗΠΑ, και διαπίστωσε ότι το 47% των δειγμάτων υπερέβαινε τα όρια ασφαλείας της Πρότασης 65 της Καλιφόρνιας για τα τοξικά μέταλλα.

Χρησιμοποιήθηκαν προηγμένες τεχνικές όπως φασματομετρία μάζας πλάσματος με επαγωγική σύζευξη (ICP-MS), αέρια χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας (GC-MS) και υγρή χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας tandem (LC-MS/MS).

Η έκθεση επικεντρώθηκε στα βαρέα μέταλλα καθώς και στις δισφαινόλες όπως οι BPA και BPS. Όπως σας έχει ενημερώσει το cibum, οι εν λόγω ρυπαντές είναι γνωστοί για τη δυνατότητά τους να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία, από την καταστροφή του νευρικού συστήματος έως την αύξηση των κινδύνων καρκίνου.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν τα αποτελέσματα για τις πρωτεϊνικές σκόνες φυτικής προέλευσης, οι οποίες περιείχαν τριπλάσια ποσότητα μολύβδου και πενταπλάσια ποσότητα καδμίου σε σύγκριση με τις σκόνες με βάση τον ορό γάλακτος. Παράλληλα, τα συμπληρώματα με γεύση σοκολάτας παρουσίασαν έως και 110 φορές υψηλότερα επίπεδα καδμίου από τις αντίστοιχες με γεύση βανίλια.

Οι δισφαινόλες BPA και BPS, γνωστοί ενδοκρινικοί διαταράκτες, ανιχνεύθηκαν σε 3 από τα 160 προϊόντα, μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2018, όπου το 55% των προϊόντων περιείχε BPA.

Οι πηγές αυτών των ρύπων περιλαμβάνουν το έδαφος στο οποίο καλλιεργούνται οι πρώτες ύλες και τα υλικά συσκευασίας. Παρότι η μελέτη διαπίστωσε βελτίωση στον περιορισμό της BPA στις συσκευασίες, η απουσία ομοσπονδιακών κανονισμών που να απαιτούν συστηματικούς ελέγχους για βαρέα μέταλλα στα συμπληρώματα διατροφής αφήνει τους καταναλωτές εκτεθειμένους σε πιθανούς κινδύνους.

Το Clean Label Project καλεί τους καταναλωτές να είναι πιο προσεκτικοί στις επιλογές τους και τους κατασκευαστές να θέσουν νέα πρότυπα καθαρότητας και διαφάνειας στα προϊόντα τους. Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της ενίσχυσης των κανονισμών και της προώθησης αυστηρότερων προτύπων ασφαλείας, ώστε τα συμπληρώματα πρωτεΐνης να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών για ποιότητα και ασφάλεια.

Για την προώθηση της λογοδοσίας, έχει εισαγάγει πρωτοβουλίες όπως το βραβείο καθαρότητας και η πιστοποίηση διαφάνειας. Αυτά τα προγράμματα αναγνωρίζουν τις μάρκες που δίνουν προτεραιότητα στην καθαρότητα των συστατικών και παρέχουν στους καταναλωτές λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων. Αξιοποιώντας πιστοποιήσεις όπως αυτές, οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές, επιλέγοντας προϊόντα που πληρούν υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο