Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απαγόρευση διοξειδίου του τιτανίου: Το πρόσθετο κόστος για τις βιομηχανίες, οι εναλλακτικές και η στάση των καταναλωτών

ΑρχικήΝέαΑπαγόρευση διοξειδίου του τιτανίου: Το πρόσθετο κόστος για τις βιομηχανίες, οι εναλλακτικές και η στάση των καταναλωτών
spot_img

cibum team

Πριν μερικές ημέρες δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση της Ε.Ε. για την απαγόρευση χρήσης του διοξειδίου του τιτανίου ως πρόσθετο, που θα τεθεί σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2022.

Λίγες ημέρες αργότερα και οι χώρες της ΕΕ υποστήριξαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση της χρήσης του.

 Όπως αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας, σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με αυτή την απόφαση φαίνεται πως οι καταναλωτές συμφωνούν με την απαγόρευση χρήσης του διοξειδίου του τιτανίου και το απορρίπτουν ως συστατικό τροφίμων, με ένα 70% του συνόλου των καταναλωτών να δηλώνει πως δεν επιθυμεί να δει την ουσία αυτή στις ετικέτες.

Η Ingredion αναφέρει πως αυτή δεν είναι μια τάση που παρατηρείται μόνο στις ανεπτυγμένες αγορές, αλλά και στις αναδυόμενες, όπως η Τουρκία. Σε μελέτη καταναλωτών, γίνεται σαφές πως η επιθυμία για καθαρή ετικέτα είναι ακόμα μεγαλύτερη στις αναδυόμενες αγορές, επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα σε αυτές τις αγορές είναι λιγότερο διαθέσιμα.

Βέβαια, ο κλάδος θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις αλλαγές, και να βρει εναλλακτικές λύσεις. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων του Ε171. Θα πρέπει η επιστήμη και η βιομηχανία να συνεργαστούν στενά για αυτό το πολύ απαιτητικό έργο.

Οι νέες έρευνες για αντικατάσταση του Ε171 έχουν επικεντρωθεί σε εφαρμογές με βάση τους υδατάνθρακες, όπως το άμυλο ρυζιού. Το ρύζι ως συστατικό είναι συνήθως αποδεκτό από τους καταναλωτές, και αυτό είναι πολύ θετικό. Σε πρώτη φάση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε τσίχλες, επικαλύψεις και γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Σε άλλες εφαρμογές θα πρέπει ίσως να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες ουσίες όπως γαλακτωματοποιητές, ίσως και κάποια συμπυκνώματα, ώστε να επιτευχθεί σε ικανό βαθμό η αντικατάσταση των μοναδικών ιδιοτήτων του διοξειδίου του τιτανίου.

Δεν αναμένεται βέβαια το ρύζι να αντικαταστήσει πλήρως το Ε171 σε όλο το εύρος των εφαρμογών που αυτό είχε, είναι όμως μια καλή αρχή. Θα πρέπει παράλληλα να διερευνηθούν και άλλες ουσίες, ώστε η πλήρης αντικατάσταση να έρθει με περισσότερες από μία λύσεις, μια και η αδιαφάνεια που έδινε το Ε171  στο τελικό προϊόν ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δυσαναπλήρωτα πλεονεκτήματά του. Επιπλέον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός λίπους ή /και πρωτεΐνης, κάτι όμως που δε θα είναι εφαρμόσιμο παντού, και μάλιστα θα είναι ιδιαίτερα δαπανηρό.

Η απαγόρευση χρήσης του διοξειδίου του τιτανίου επιβάλλει άμεση προσαρμογή. Η οποιαδήποτε αναπροσαρμογή σε μια γραμμή παραγωγής, ξεκινώντας από την συνταγή εν προκειμένω, επιφέρει και ένα επιπλέον κόστος στους κατασκευαστές, το οποίο συνήθως – τουλάχιστον σε ένα ποσοστό – μετακυλείται και στον καταναλωτή.

Οι καταναλωτές πλέον δηλώνουν πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβότερα τις αγορές τους, με στόχο να ξεφορτωθούν τα χημικά πρόσθετα από τα αγαπημένα τους προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουν πως διασφαλίζουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους ένα πιο υγιεινό και ασφαλές προϊόν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο