Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Περισσότεροι από 100 άρρωστοι στην Αυστραλία – επείγουσα ανάκληση στρειδιών

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΠερισσότεροι από 100 άρρωστοι στην Αυστραλία – επείγουσα ανάκληση στρειδιών
spot_img

Επτά Αυστραλιανές πολιτείες έχουν καταγράψει μέχρι τώρα περισσότερες από 100 περιπτώσεις ατόμων που νόσησαν από Vibrio. Οι περιπτώσεις αυτές συνδέονται με ωμά στρείδια από τη Νότια Αυστραλία.

Υπάρχουν ήδη 56 άνθρωποι που ασθένησαν στη Νότια Αυστραλία από τον Σεπτέμβριο και τρεις έχουν νοσηλευτεί. Η Δυτική Αυστραλία έχει 17 κρούσματα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Βικτόρια ανέφερε 31 ασθένειες από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και επίσης 15 μολύνσεις έχουν καταγραφεί στη Νέα Νότια Ουαλία. Έχουν επίσης αναφερθεί περαιτέρω ασθένειες στο Κουίνσλαντ και τη Βόρεια Επικράτεια.

Δύο περιπτώσεις Vibrio parahaemolyticus εντοπίστηκαν στην επικράτεια της Αυστραλιανής πρωτεύουσας, σε άτομα που είχαν καταναλώσει πρόσφατα στρείδια. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, για να διαπιστωθεί η πηγή.

Έχουν ανακληθεί ήδη νωπά στρείδια Ειρηνικού που παράγονται στο Coffin Bay της Νότιας Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων και κατεψυγμένων προϊόντων. Όλες οι ημερομηνίες παραγωγής που εμπλέκονται, είναι από τις 4 Σεπτεμβρίου έως τις 16 Νοέμβρη 2021.

Αυτά πωλήθηκαν απευθείας από φάρμες, καταστήματα θαλασσινών, παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ στη Νότια Αυστραλία (SA), τη Νέα Νότια Ουαλία (NSW), την Αυστραλιανή Πρωτεύουσα, το Κουίνσλαντ, τη Βικτώρια, τη Βόρεια Επικράτεια και τη Δυτική Αυστραλία.

Το Τμήμα Πρωτογενών Βιομηχανιών και Περιφερειών Α.Ε. (PIRSA) σφράγισε τις περιοχές παραγωγής στρειδιών στο Coffin Bay, για προληπτικούς λόγους, στο πλαίσιο της έρευνας. Οι εργασίες ιχνηλάτισης έχουν εντοπίσει τις περιοχές παραγωγής στο Coffin Bay ως την πηγή των στρειδιών που καταναλώθηκαν από μερικούς καταναλωτές που νόσησαν, αλλά η ειδικότερη αιτία μόλυνσης εξακολουθεί να είναι άγνωστη.

Η PIRSA, η SA Health και η κρατική βιομηχανία στρειδιών διερευνούν την επιδημία και εφαρμόζουν μέτρα διαχείρισης κινδύνου. Το Vibrio parahaemolyticus έχει εντοπιστεί σε στρείδια από το Coffin Bay.

Ο Νέιθαν Ρόουντς, εκτελεστικός διευθυντής βιοασφάλειας της PIRSA, δήλωσε ότι το επίσημο κλείσιμο σημαίνει ότι κανένα στρείδι δεν μπορεί να φύγει από την περιοχή.

“Αυτό το προληπτικό κλείσιμο έχει τεθεί σε εφαρμογή για να μας δώσει την ευκαιρία να εντοπίσουμε τις πρόσφατες υποθέσεις και να επιτρέψουμε τις περαιτέρω έρευνες”, ανέφερε.

«Η PIRSA έχει διαβουλεύσεις με τη βιομηχανία, η οποία έχει υποστηρίξει το κλείσιμο, και συνεργάζεται με την SA Health για τις επιπτώσεις της επιδημίας στη δημόσια υγεία. Πολλοί καλλιεργητές είχαν ήδη κλείσει οικειοθελώς τις εργασίες συγκομιδής τους.”

Η PIRSA διασφαλίζει επίσης τη θέσπιση ποιοτικών ελέγχων βέλτιστων πρακτικών για τον υπόλοιπο τομέα στρειδιών της Νότιας Αυστραλίας, ώστε να εξασφαλίζεται ο ασφαλής εφοδιασμός της αγοράς.

Ο Chris Lease, αναπληρωτής επικεφαλής δημόσιας υγείας της SA Health, συμβούλεψε τους καταναλωτές είτε να πετάξουν τα στρείδια από το Coffin Bay, είτε να τα επιστρέψουν στον τόπο αγοράς τους.

“Η ανάκληση αυτή αποτελεί πρόσθετο μέτρο ασφαλείας πέραν του προληπτικού κλεισίματος της περιοχής καλλιέργειας, που επιβλήθηκε πρόσφατα από το Τμήμα Πρωτογενών Βιομηχανιών και Περιφερειών”, ανέφερε.

Η Keira Glasgow, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος ερευνών της NSW Health, προέτρεψε τους ανθρώπους σε όλη την πολιτεία να σταματήσουν να καταναλώνουν στρείδια από την περιοχή, μέχρι να εντοπιστεί και να ελεγχθεί η πηγή.

“Η NSW Health είναι ενήμερη για τουλάχιστον 15 άτομα που έχουν διαγνωστεί με λοίμωξη από Vibrio parahaemolyticus αυτό το μήνα. Όσοι από αυτούς ερωτήθηκαν, ανέφεραν ότι πρόσφατα κατανάλωσαν νωπά στρείδια Ειρηνικού, τα οποία εντοπίστηκαν στην περιοχή Coffin Bay της Νότιας Αυστραλίας. Η προκαταρκτική εργαστηριακή έρευνα υποδηλώνει σύνδεση με κρούσματα που εντοπίστηκαν σε άλλες πολιτείες και εδάφη”, ανέφερε.

Ο ακατάλληλος χειρισμός ή η κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς μαγειρεμένων στρειδιών από το Coffin Bay αυτή τη στιγμή θέτει οποιονδήποτε σε κίνδυνο μόλυνσης.

Τα συγκεκριμένα στρείδια εξήχθησαν επίσης στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη. Το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων (CFS) έδωσε εντολή στις εταιρείες να αναστείλουν την εισαγωγή και πώληση των στρειδιών, ενώ η Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης έδωσε εντολή σε τρεις εισαγωγείς να ανακαλέσουν το προϊόν.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Vibrio περιλαμβάνουν υδαρή διάρροια, ναυτία, έμετο, πυρετό, κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία και μυϊκούς πόνους και συνήθως εμφανίζονται εντός 24 ωρών από την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν με ανάπαυση και υγρά, ενώ τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια έως μέτρια διάρκειας περίπου τριών ημερών. Όπως αναφέρει το Food Safety News, μπορεί τα συμπτώματα να είναι και πιο σοβαρά, συγκεκριμένα  στους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που είναι ανοσοκατασταλμένοι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο