Η διεθνής αγροπειρατεία επηρεάζει τα συμβολικά ιταλικά προϊόντα, από το τυρί παρμεζάνα έως το Prosecco, το τυρί provolone έως το pecorino romano και το σαλάμι έως τη μορταδέλα. Επηρεάζει επίσης τα γαλλικά προϊόντα, όπως η σαμπάνια, το Beaujolais, το Bordeaux, το κονιάκ και, μεταξύ των τυριών, το brie και το camembert.
Η Ιταλία και η Γαλλία συνεργάστηκαν για την προστασία και την προώθηση προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και γεωγραφική ένδειξη στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.
Η δέσμευση προέρχεται από τη λεγόμενη «Συνθήκη Quirinale» που υπογράφηκε στις 26 Νοεμβρίου 2021 στη Ρώμη από τους προέδρους της Ιταλίας και της Γαλλίας, Μάριο Ντράγκι και Εμανουέλ Μακρόν, η οποία αφιερώνει ένα συγκεκριμένο τμήμα στη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων.
Η πρόθεση είναι να καταπολεμηθεί η παραχάραξη των ιταλικών και γαλλικών τροφίμων αριστείας που παραπλανούν τους καταναλωτές και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες και των δύο χωρών.
Σύμφωνα με την ομάδα λόμπι των Ιταλών αγροτών Coldiretti , η διεθνής αγροπειρατεία επηρεάζει τα συμβολικά ιταλικά προϊόντα, από το τυρί παρμεζάνα έως το Prosecco, το τυρί provolone έως το pecorino romano και το σαλάμι έως τη μορταδέλα. Επηρεάζει επίσης τα γαλλικά προϊόντα, όπως η σαμπάνια, το Beaujolais, το Bordeaux, το κονιάκ και, μεταξύ των τυριών, το brie και το camembert.
Επισήμανση Nutri-Score
Μιλώντας για την χρωματική επισήμανση Nutri-Score, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Julien Denormandie, τόνισε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν θα την καταστήσει ποτέ υποχρεωτική εκτός εάν καθιερωθεί σε επίπεδο ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχει δημιουργηθεί μια «σημαντική συνέργεια» σε αυτό το θέμα μετά την αρχική αμηχανία για Nutri-Score».
Η συμμαχία των Ιταλών αγροτών Coldiretti επισημαίνει ότι και οι δύο χώρες είναι αντίθετες σε «παραπλανητικές, μεροληπτικές και ελλιπείς πληροφορίες» που απορρέουν από το σύστημα διατροφικής επισήμανσης, οι οποίες «καταλήγουν παραδόξως να αποκλείουν από τη διατροφή υγιεινά και φυσικά τρόφιμα υπέρ των τεχνητών προϊόντων».
Μείωση των απορριμμάτων τροφίμων
Η Ιταλία και η Γαλλία θα υποστηρίξουν επίσης μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και τη διαχείριση κινδύνων, καθώς και έργα βιώσιμης ανάπτυξης στη γεωργοδιατροφική αλυσίδα και τη βιολογική γεωργία, με στόχο να συμβάλουν στη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους και της βιοποικιλότητας.
Επιπλέον, θα υποστηρίξουν έργα για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, ιδίως στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης για τη δήλωση του Άμστερνταμ.
Σύμφωνα με την Coldiretti, η Ιταλία και η Γαλλία είναι δύο ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη γαστρονομική παράδοση και ανταγωνίζονται για την πρώτη θέση στη γεωργία και τα τρόφιμα, με την Ιταλία να ηγείται στον αριθμό των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ που αναγνωρίζονται από την ΕΕ, στον αριθμό των βιολογικών εταιρειών και στην ποσότητα του παραγόμενου κρασιού.
Η ιταλική γεωργία κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη ως προς την προστιθέμενη αξία με 31,3 δισ. ευρώ, ελαφρώς μπροστά από τη Γαλλία με 30,2 δισ. ευρώ.
Από φέτος, η Ιταλία έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, με 44,5 εκατομμύρια hl, ακολουθούμενη από την Ισπανία και τη Γαλλία.
Πηγή: European supermarket magazine