Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Γνωμοδότηση για παράγωγο του κουρκουμά ως Novel Food

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Γνωμοδότηση για παράγωγο του κουρκουμά ως Novel Food
spot_img

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να διατυπώσει γνώμη σχετικά με τα τετραϋδροκουρκουμινοειδή από τον κουρκουμά (Curcuma longa L.) ως νέο τρόφιμο (NF) σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ. ) 2015/2283. 

Τα τετραϋδροκουρκουμινοειδή είναι παράγωγα κουρκουμινοειδών, που παράγονται χημικά με υδρογόνωση κουρκουμινοειδών που εξάγονται από τα ριζώματα του C. longa L. Το NF αποτελείται από περισσότερο από 95% τετραϋδροκουρκουμινοειδή. 

Ο αιτών πρότεινε τη χρήση του NF σε συμπληρώματα διατροφής σε μέγιστη δόση 300 mg/ημέρα για ενήλικες, εξαιρουμένων των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών. Λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του NF και τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης, η κατανάλωση του NF δεν είναι διατροφικά μειονεκτική και δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την γονοτοξικότητά του

Με βάση μια μελέτη τοξικότητας από το στόμα 90 ημερών και μια δοκιμασία ελέγχου αναπαραγωγικής/αναπτυξιακής τοξικότητας που πραγματοποιήθηκε με το NF, η Ομάδα εξάγει ένα ασφαλές επίπεδο 2 mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα. Για τον πληθυσμό-στόχο αυτό το επίπεδο αντιστοιχεί σε 140 mg/ημέρα, το οποίο είναι χαμηλότερο από το επίπεδο χρήσης όπως προτείνεται από τον αιτούντα. Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το NF, τα τετραϋδροκουρκουμινοειδή από τον κουρκουμά (C. longa L.), είναι ασφαλές για τον πληθυσμό-στόχο στα 140 mg/ημέρα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα