Δημοσιεύθηκε ο νέος κανονισμός (ΕΕ) 2021/2270 για την καταχώριση ονομασίας στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων – «Lički škripavac» (ΠΓΕ).
Το «Lički škripavac» είναι μαλακό, λιπαρό τυρί που παρασκευάζεται με πήξη νωπού ή παστεριωμένου πλήρους αγελαδινού γάλακτος με τη χρήση πυτιάς και καλλιέργειας εκκίνησης, καθώς και με διαχωρισμό του ορού γάλακτος. Το τυρί δεν υποβάλλεται σε ωρίμανση και, ως εκ τούτου, δεν έχει κρούστα.
Το τυρί «Lički škripavac» έχει μαλακή λαστιχένια υφή και κυλινδρικό ή ορθογώνιο σχήμα. Η επιφάνειά του είναι χρώματος λευκού του γάλακτος χωρίς κρούστα. Το εσωτερικό του είναι ομοιογενές, χωρίς τρύπες ή με λίγες τρύπες που προκαλούνται από τη συγκράτηση του ορού γάλακτος κατά την τοποθέτηση του τυριού στην τυροκομική μήτρα. Έχει γαλακτώδη γλυκιά και μετρίως αλμυρή γεύση.
Το τυρί έχει χαρακτηριστική λαστιχένια υφή και «τρίζει» κατά την κατανάλωσή του, εξ ου και η ονομασία «Lički škripavac», η οποία μπορεί να μεταφραστεί ως «τυρί που τρίζει από τη Lika».
Περιέχει τουλάχιστον 50 % ξηράς ουσίας και τουλάχιστον 45 % λίπους επί ξηρού.
Η ιδιότητα του «να τρίζει» διατηρείται, ανάλογα με την ποιότητα του γάλακτος, για τις πρώτες 5 έως 7 ημέρες και μπορεί να αποκατασταθεί με βύθιση του τυριού, εντός της αρχικής συσκευασίας του σε κενό αέρος, σε ζεστό νερό (40-50 °C, για 2 λεπτά το πολύ).
Το τελικό προϊόν πρέπει να φέρει την ημερομηνία συσκευασίας μαζί με την ακόλουθη σημείωση προς τον καταναλωτή: «Εάν έχουν παρέλθει 7 ή περισσότερες ημέρες από την ημερομηνία συσκευασίας, βυθίστε το συσκευασμένο τυρί σε ζεστό νερό (40-50 °C) για 2 λεπτά πριν το ανοίξετε, προκειμένου να επανέλθει ο τριζάτος χαρακτήρας του».
Όταν διατίθεται στην αγορά, το τελικό προϊόν πρέπει να φέρει το κοινό σήμα «Lički škripavac». Το σήμα είναι στρογγυλό και το φόντο είναι γαλάζιο στο πάνω μέρος, μπλε στο μέση και πράσινο στο κάτω μέρος. Η λέξη «LIČKI» εμφανίζεται με λευκό χρώμα πάνω στο γαλάζιο φόντο και η λέξη «ŠKRIPAVAC», επίσης με λευκό χρώμα, εμφανίζεται πάνω στο πράσινο φόντο. Στο κέντρο του κύκλου υπάρχει σχηματοποιημένο το παραδοσιακό φέσι της περιοχής Lika. Το δικαίωμα χρήσης του κοινού σήματος χορηγείται, υπό τους ίδιους όρους, σε όλους τους χρήστες της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης «Lički škripavac» που παράγουν το προϊόν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του.
Η προστασία της ονομασίας «Lički škripavac» βασίζεται στη φήμη που έχει αποκτήσει το προϊόν μετά από πολλά έτη παραδοσιακής παραγωγής στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.
Όσον αφορά την ιστορία και την παράδοση του «Lički škripavac», αυτό το μαλακό τυρί δημιουργήθηκε κυρίως για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του τοπικού πληθυσμού, ιδίως κατά τους παρατεταμένους και γεμάτους χιονοπτώσεις μήνες του χειμώνα που χαρακτηρίζουν την οριζόμενη γεωγραφική περιοχή, κατά τη διάρκεια των οποίων συχνά δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Ένας άλλος δεσμός με την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή είναι η ιδιότητά του να «τρίζει», η οποία οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά και πρωτεΐνες, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στην ειδική διατροφή των αγελάδων της εν λόγω περιοχής.
Το «Lički škripavac», εκτός του ότι είναι χρήσιμο στην καθημερινή ζωή των ορεινών περιοχών Primorje και Lika, αποτελεί και χαρακτηριστικό σύμβολο της περιφερειακής ταυτότητας των παραγωγών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το νέο ΠΓΕ τυρί, πατήστε εδώ.