Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση καφέ μπορεί να τονώσει την πέψη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΝέα μελέτη: Η κατανάλωση καφέ μπορεί να τονώσει την πέψη
spot_img

Μια τελευταία επιστημονική ανασκόπηση στο Nutrients, που υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών για τον Καφέ (ISIC), υπογραμμίζει τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ στην πεπτική διαδικασία, καθώς και την προστατευτική δράση κατά των χολόλιθων και ορισμένων ηπατικών ασθενειών.

• Η κατανάλωση καφέ διεγείρει τις πεπτικές διεργασίες και βοηθά την κίνηση μέσω του παχέος εντέρου 1-3
• Ο καφές μπορεί να αλλάξει τη μικροχλωρίδα του εντέρου μας, αυξάνοντας τον αριθμό των «καλών βακτηρίων» 4-8 
• Η έρευνα υποστηρίζει τα προστατευτικά αποτελέσματα του καφέ έναντι ορισμένων ηπατικών παθήσεων 9-23 και μειωμένος κίνδυνος χολολιθίασης 24-31 

Μια νέα επιστημονική ανασκόπηση, υπογραμμίζει τις επιδράσεις του καφέ στην πέψη και το έντερο και τον αντίκτυπό του στα όργανα που εμπλέκονται στην πέψη. Η ανασκόπηση, που υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών για τον Καφέ (ISIC) , διαπιστώνει ότι ο καφές έχει διεγερτική επίδραση σε ορισμένες πεπτικές διεργασίες και πιθανή προστατευτική δράση έναντι κοινών πεπτικών προβλημάτων όπως οι πέτρες στη χολή καθώς και ορισμένες ηπατικές ασθένειες.

Η ανασκόπηση 194 ερευνητικών δημοσιεύσεων υποδηλώνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (που ορίζεται από την EFSA ως 3-5 φλιτζάνια την ημέρα) δεν βρέθηκε να προκαλεί επιβλαβείς επιπτώσεις στα διάφορα όργανα της πεπτικής οδού. Δύο τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που προκύπτουν από την έρευνα είναι η συσχέτιση μεταξύ του καφέ και του μειωμένου κινδύνου πέτρας στη χολή και τα στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο παγκρεατίτιδας, αν και χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα . 

Στο ταξίδι του μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα, ο καφές έχει τρεις κύριες επιπτώσεις:

  • Ο καφές συνδέεται με γαστρικές, χοληφόρες και παγκρεατικές εκκρίσεις, όλα απαραίτητα για την πέψη των τροφών. Ο καφές βρέθηκε να διεγείρει την παραγωγή της πεπτικής ορμόνης γαστρίνη. και υδροχλωρικό οξύ, που υπάρχει στον γαστρικό χυμό – και τα δύο βοηθούν στη διάσπαση της τροφής στο στομάχι. Ο καφές διεγείρει επίσης την έκκριση της χολοκυστοκινίνης (CCK), μιας ορμόνης που αυξάνει την παραγωγή της χολής, η οποία επίσης εμπλέκεται στην πέψη.
  • Ο καφές φαίνεται να σχετίζεται με αλλαγές στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Στις αναθεωρημένες μελέτες, η κατανάλωση καφέ βρέθηκε να προκαλεί αλλαγές στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου, κυρίως σε επίπεδο πληθυσμού των Bifidobacteria, ενός “πανταχού κατοίκου” του γαστρεντερικού σωλήνα.
  • Ο καφές σχετίζεται με την κινητικότητα του παχέος εντέρου – τη διαδικασία με την οποία τα τρόφιμα ταξιδεύουν μέσω του πεπτικού σωλήνα. Τα δεδομένα που εξετάστηκαν υποδηλώνουν ότι ο καφές μπορεί να διεγείρει την κινητικότητα του παχέος εντέρου όσο και τα δημητριακά, 23% περισσότερο από τον καφέ χωρίς καφεΐνη ή 60% περισσότερο από ένα ποτήρι νερό και μπορεί να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιας δυσκοιλιότητας .

Η τελευταία έρευνα υποστηρίζει επίσης σθεναρά την προστατευτική δράση του καφέ έναντι ηπατικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, ενός από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου του ήπατος.

Παρά τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να υποστηρίξει τα πρώτα στάδια της πέψης, τα περισσότερα δεδομένα δεν υποστήριξαν το εύρημα ότι ο καφές είχε άμεση επίδραση στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αντίθετα, αυτό είναι μια συνδυασμένη ή αθροιστική επίδραση άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία και η κακή διατροφή.

Η νέα ανασκόπηση, με τίτλο « Επιδράσεις του καφέ στο γαστρεντερικό σωλήνα: μια αφηγηματική ανασκόπηση και ενημέρωση της βιβλιογραφίας» διενεργήθηκε από την Astrid Nehlig, Ph.D., Επίτιμη Διευθύντρια Έρευνας στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM). .

Ο Nehlig σχολίασε, «Σε αντίθεση με ορισμένες υποθέσεις, η κατανάλωση καφέ δεν συνδέεται γενικά με προβλήματα του εντέρου ή του πεπτικού συστήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο καφές έχει προστατευτική δράση έναντι κοινών πεπτικών προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα. Τα αναδυόμενα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση με βελτιωμένα επίπεδα βακτηριακών ομάδων του εντέρου όπως τα Bifidobacteria που έχουν αναγνωρισμένα ευεργετικά αποτελέσματα. Αν και θα χρειαστούν πρόσθετα δεδομένα για την κατανόηση των επιδράσεων του καφέ σε όλο το πεπτικό σύστημα, αυτό είναι ένα εξαιρετικά ενθαρρυντικό μέρος για να ξεκινήσετε».

Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον καφέ και την υγεία μπορούν να επισκεφθούν τη διεύθυνση: www.coffeeandhealth.org

Πηγή: EurekAlert

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο