Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

WHF: Τελικά ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, δεν κάνει καλό στην υγεία!

ΑρχικήPicksNews LineWHF: Τελικά ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, δεν κάνει καλό στην υγεία!
spot_img

Στον τελευταίο γύρο μιας διαχρονικής συζήτησης, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς (WHF) ισχυρίστηκε ότι η έρευνα δείχνει ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν κάνει καλό στην καρδιά.

Σε μια πρόκληση για «τη διαδεδομένη αντίληψη ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», η WHF θέλησε να ακυρώσει την άποψη ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασί την ημέρα μπορεί να είναι καλό για την υγεία.

«Η καταχώρηση του αλκοόλ ως απαραίτητου στοιχείου για μια ζωντανή κοινωνική ζωή έχει αποσπάσει την προσοχή από τις βλάβες της χρήσης αλκοόλ, όπως και οι συχνοί και ευρέως δημοσιοποιημένοι ισχυρισμοί ότι η μέτρια κατανάλωση, όπως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, μπορεί να προσφέρει προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις» είπε η Monika Arora, Μέλος της Επιτροπής Συνηγορίας του WHF και συν-συγγραφέας της σύντομης έκθεσης.

Το δημοσίευμα έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από το Γραφείο Βελτίωσης και Ανισοτήτων της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, που δείχνουν ότι υπήρξε άλμα στον αριθμό των ανθρώπων που πίνουν σε «επίπεδα υψηλότερου κινδύνου», σε σύγκριση με τα στοιχεία πριν από την πανδημία.

Τέτοια ευρήματα εν μέρει ενοχοποιήθηκαν για την αλλαγή κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια των περιορισμών στην κατανάλωση αλκοόλ στο σπίτι, με την καθηγήτρια Τζούλια Σινκλέρ, πρόεδρο της σχολής εθισμών στο Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιάτρων, να σχολιάζει ότι οι συνεδρίες ποτού ήταν πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο στο σπίτι από ό,τι σε μια παμπ.

Ωστόσο ο Matt Lambert διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Portman -ρυθμιστική αρχή του μάρκετινγκ αλκοόλ στη Βρετανία- αντέδρασε στην ανακοίνωση του WHF, λέγοντας: «Είναι σημαντικό να μην υπερβάλλουμε τον κίνδυνο μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και να ανησυχούμε αδικαιολόγητα τους υπεύθυνους καταναλωτές που είναι περισσότερο από ικανοί να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να απολαμβάνουν λογικά το αλκοόλ αν το επιλέξουν.

«Η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί μέρος ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής για τη μέτρια πλειονότητα, οι τέσσερις στους πέντε ενήλικες πίνουν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές χαμηλού κινδύνου ή δεν πίνουν καθόλου. Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τις μελέτες με ενδιαφέρον και υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν χαμηλό επίπεδο κινδύνου για όσους πίνουν χαμηλά έως μέτρια.

«Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι οι συνθήκες του καθενός είναι διαφορετικές και για μερικούς ανθρώπους δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης οινοπνεύματος, επομένως ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να υιοθετήσουν μια λογική και μετρημένη προσέγγιση του κινδύνου.

«Μέσω του Κώδικα Πρακτικής του Ομίλου Portman έχουμε εξασφαλίσει ότι για περισσότερα από 25 χρόνια οι παραγωγοί αλκοόλ δεν κάνουν ισχυρισμούς υγείας στο μάρκετινγκ και στη συσκευασία τους».

Πάντως μια 25ετής μελέτη που κυκλοφόρησε το 2020 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής πλούσιας σε ελαιόλαδο και ενός ποτηριού κρασιού την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο