Ισπανικές αρχές θανάτωσαν περισσότερες από 130.000 κότες μετά τον εντοπισμό μιας εστίας γρίπης των πουλερικών σε μια επιχείρηση εντατικής εκτροφής στη βόρεια περιοχή Καστίλης και Λεόν, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.
Τα κουφάρια των πτηνών πετάχθηκαν σε ένα φορτηγό με ανοιχτή οροφή, που τα μετέφερε σε ένα σημείο καύσης έξω από το αγρόκτημα, έδειξαν εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Greenpeace.
«Τα κατάλληλα μέτρα σφαγής και διάθεσης των υπολειμμάτων όλων των ζώων έχουν ληφθεί στη φάρμα, η οποία παραμένει σε καραντίνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τοπική ένωση κτηνιάτρων.
Οι αρχές έχουν αποκλείσει μια περιοχή 10 χιλιομέτρων γύρω από το αγρόκτημα, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Ισκάρ στην επαρχία Βαγιαδολίδ, περίπου 130 χλμ βορειοδυτικά της Μαδρίτης, αλλά τονίζουν ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος για τους ανθρώπους.
«Η πιθανότητα μεταφοράς του ιού σε ανθρώπους είναι εξαιρετικά σπάνια και επομένως δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καστίλλης και του Λεόν, Κάρλος Φερνάντες Καριέδο.
Ξεσπάσματα του ιού, που συχνά μεταδίδεται από άγρια αποδημητικά πτηνά σε οικόσιτα ζώα, έχουν αναφερθεί στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Σερβία.
Η Ισπανία έχει εντοπίσει πέντε μικρότερα ξεσπάσματα σε φάρμες και κάποιες δεκάδες σε ζώα που ζουν στην φύση μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.
Ένας εκπρόσωπος της ένωσης κτηνιάτρων της Ισπανίας είπε ότι δεν προκαλεί έκπληξη ότι ο ιός έφτασε στην Ισπανία καθώς η Ιβηρική χερσόνησος βρίσκεται στο μονοπάτι πολλών αποδημητικών πτηνών.
Ωστόσο, η Greenpeace τόνισε ότι οι βιομηχανικές γεωργικές πρακτικές ενίσχυσαν τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου, τροφοδοτώντας μια συνεχιζόμενη συζήτηση στην Ισπανία σχετικά με το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της εντατικής γεωργίας.
«Είναι επείγον να τεθεί ένα τέλος σε αυτό το καταστροφικό μοντέλο που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του πλανήτη και των ανθρώπων», ανέφερε.
ΑΠΕ