Επιμέλεια Νίκος Εμμανουήλ
Αν και η Αυστριακή υπουργός Γεωργίας, Elisabeth Köstinger, ήθελε να θέσει το ζήτημα της υποχρεωτικής ετικέτας προέλευσης στο τραπέζι της άτυπης υπουργικής συνάντησης που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο, τελικά δεν συζητήθηκε αν και η Köstinger δήλωσε στο περιθώριο της συνάντησης πως μία η υποχρεωτική ετικέτα που θα δηλώνει την προέλευση των ζωικών προϊόντων «είναι απαραίτητη».
Η Αυστριακή υπουργός εξήγησε ότι η ετικέτα θα πρέπει να είναι υποχρεωτική για τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν γάλα, κρέας ή αυγά. «Αυτό είναι επίσης σύμφωνο με τη στρατηγική “Farm to Fork”, η οποία υποτίθεται ότι θα είναι η βάση για την πολιτική της ΕΕ κατά τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.
Στόχος είναι να παρέχει σαφείς πληροφορίες για τα τρόφιμα στους καταναλωτές και να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει νομοθετική πρόταση για την υποχρεωτική επισήμανση των τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας σε όλη την ΕΕ έως το τέλος του έτους. Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλαμβάνεται στην επισήμανση υποχρεωτικά και η χώρα προέλευσης των προϊόντων.
Σύμφωνα με την Köstinger, η ίδια είχε θέσει το θέμα της επισήμανσης προέλευσης σε διμερείς συναντήσεις με τους Γερμανούς και Γάλλους υπουργούς κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Στρασβούργο.
«Η Αυστρία θα εισαγάγει την υποχρεωτική επισήμανση σε εθνική βάση φέτος», δήλωσε η Köstinger, υποστηρίζοντας ότι αυτό το βήμα θα ενισχύσει τη διαφάνεια για τους καταναλωτές και θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες θα έχουν το δίκαιο μερίδιο τους στην αλυσίδα αξίας.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δράσει για αυτό και να υποβάλει νομοθετική πρόταση σε επίπεδο ΕΕ», τόνισε η ίδια.
Ο Denormandie ανέφερε επίσης ότι η Γαλλία θα εφαρμόσει υποχρεωτική ετικέτα προέλευσης για τα προϊόντα κρέατος σε εθνικό επίπεδο από το Μάρτιο και μετά, η οποία θα ισχύει για τα τρόφιμα που σερβίρονται σε εστιατόρια και καντίνες.
Όσον αφορά την υπόλοιπη ΕΕ, επεσήμανε την πρόταση που ούτως ή άλλως επεξεργαζόταν η Επιτροπή.
Ο υπουργός Πρασίνων της Γερμανίας, Cem Özdemir, εξέφρασε με τη σειρά του την υποστήριξή του για μια ετικέτα ευρωπαϊκής προέλευσης, αλλά είπε ότι η Γερμανία θα περιμένει να δημοσιεύσει η Επιτροπή την πρότασή της και στη συνέχεια «θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας σχετικά με αυτό».
«Επί της ουσίας, συμφωνούμε 100% με την Αυστριακή συνάδελφο», είπε, αν και «θέλουμε πρώτα να δώσουμε στην Επιτροπή την ευκαιρία να προχωρήσει το θέμα». Μαζί με την επισήμανση για την καλή διαβίωση των ζώων, το μέτρο θα μπορούσε να «ενδυναμώσει τους καταναλωτές και να βοηθήσει τους παραγωγούς να εμπορεύονται τα προϊόντα τους», συμπλήρωσε.
Η γερμανική κυβέρνηση είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι θα εισαγάγει υποχρεωτική επισήμανση για την καλή διαβίωση των ζώων σε εθνικό επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους, αλλά θα επιδιώξει μια λύση σε ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με τη σήμανση προέλευσης, ώστε να είναι σύμφωνη με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ) είχε αποφασίσει το 2020 ότι τα κράτη – μέλη χρειάζονται μια συγκεκριμένη αιτιολόγηση, όπως η προστασία της δημόσιας υγείας ή η πρόληψη της απάτης, για να εισαγάγουν την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης.
Από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία άσκησε πίεση στις διασυνοριακές αλυσίδες εφοδιασμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει για μια αλλαγή προστατευτισμού στον αγροδιατροφικό τομέα. Τέλος, έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε επέκταση της επισήμανσης προέλευσης θα «λαμβάνει πλήρως υπόψη της τις επιπτώσεις στην ενιαία αγορά».
Πηγή: Eruractiv