Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ένα μουχλιασμένο βατόμουρο καταστρέφει και τα υπόλοιπα της συσκευασίας;

ΑρχικήΝέαΈνα μουχλιασμένο βατόμουρο καταστρέφει και τα υπόλοιπα της συσκευασίας;
spot_img

Οι καταναλωτές συνηθίζουν να επιλέγουν πιο συχνά φρούτα, του εαρινούς και καλοκαιρινούς μήνες. Τα βρίσκουν σε αφθονία, ενώ οι επιλογές είναι πολλές. Σε ποιον όμως δεν έχει τύχει κάποια στιγμή, μέσα σε ένα κεσεδάκι με φρούτα – φράουλες, σταφύλια ή βατόμουρα – να βρει και κάποια μουχλιασμένα; Οι ειδικοί απαντούν για τον κίνδυνο που ενέχει μια τέτοια κατάσταση στα βατόμουρα, αν θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας με την κατανάλωση ενός τέτοιου φρούτου και κατά πόσο “σώνονται” τα υπόλοιπα μέσα στην ίδια συσκευασία.

Οι τοξίνες που δημιουργούνται από τη μούχλα (μυκοτοξίνες) δεν μπορούν να καταστραφούν με το μαγείρεμα. Θα πρέπει να απορρίψετε μικρά φρούτα, όπως σταφύλια ή μούρα, αν είναι μουχλιασμένα. Εάν μερικά μούρα στην κορυφή ενός κουτιού είναι μουχλιασμένα, θα πρέπει να ελέγξετε με μεγάλη προσοχή τα υπόλοιπα, πριν τα καταναλώσετε. Δική μας συμβουλή είναι – αν είναι εφικτό – να απορρίψετε όλη τη συσκευασία, καθώς τα σπόρια των μυκήτων εξαπλώνονται χωρίς να φαίνονται.

Μπορείτε να κόψετε τουλάχιστον 2-3 πόντους γύρω από ένα φρούτο ή λαχανικό στο επίμαχο κομμάτι, να το πλύνετε καλά και στη συνέχεια να το καταναλώσετε. Αλλά, το ίδιο δεν ισχύει για τα μαλακά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των φραουλών. Εάν παρουσιάζουν σημάδια μούχλας και είναι υπερβολικά μαλακοί οι καρποί, καλό θα ήταν να τους απορρίψετε.

Ξεπλένουμε τα φρέσκα βατόμουρα και άλλα μικρά φρούτα με τρεχούμενο νερό, και τα αφήνουμε να μουλιάσουν περιστρέφοντάς τα απαλά στο νερό για περίπου 30 δευτερόλεπτα, ώστε να αφαιρεθεί οποιαδήποτε βρωμιά. Στη συνέχεια, αφήνουμε τα φρούτα σε νερό με ξύδι για περίπου 2 λεπτά. Δεν τα ξανατοποθετούμε στην αρχική συσκευασίας τους, αλλά σε φρέσκια, καθαρή και στεγνή συσκευασία.

Σύμφωνα με το USDA, η μούχλα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή αναπνευστικά προβλήματα και ορισμένα είδη μούχλας παράγουν δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες που αρρωστίνουν τυς ανθρώπους ή προκαλούν λοιμώξεις. Ορισμένα “αόρατα” βακτήρια μπορούν επίσης να αναπτυχθούν παράλληλα με τη μούχλα, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνη την κατανάλωση.

Τι συμβαίνει όταν καταναλώνουμε χαλασμένα βατόμουρα;

Τι θα συμβεί αν φάω μουχλιασμένα βατόμουρα; “Κάποιος που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος ή που θα αρρωστήσει από μουχλιασμένα φρούτα μπορεί να βιώσει ναυτία, έμετο ή διάρροια καθώς και άλλα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.” Προειδοποιεί επίσης ότι ορισμένοι τύποι μούχλας είναι πιο επικίνδυνοι από άλλους.

“Εάν φάτε κατά λάθος ένα φρούτο με μούχλα, [είναι πιθανόν] ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί”, δήλωσε ο Gravely στη HuffPost. “Μην ανησυχείτε γι’ αυτό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα αρρωστήσουν από την κατανάλωση μουχλιασμένου φαγητού. 

Παρά τα καθησυχαστικά σχόλια του Gravely, είναι γεγονός πως η μούχλα μπορεί να παράγει μυκοτοξίνες. Η οξεία τοξικότητα που έχουν, περιλαμβάνει γαστρεντερικά συμπτώματα όπως έμετο και διάρροια, καθώς και οξεία ηπατική νόσο. Τα μακροπρόθεσμα χαμηλά επίπεδα μυκοτοξινών μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν καρκίνο.

Τι θα γίνει αν… την πατήσουμε;

Μπορεί να μην το παρατηρήσουμε, αλλά ένα φρούτο να είναι μουχλιασμένο, και να το καταναλώσουμε. Σίγουρα, οι περισσότεροι από εμάς δεν καταναλώνουμε σκόπιμα μουχλιασμένα προϊόντα, αλλά μπορεί να συμβεί χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε. Καλό θα ήταν να το αποφύγουμε, και να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά. Ίσως, με μια μόνο φορά και για ένα φρούτο που δεν είναι εμφανώς μουχλιασμένο, να ισχύει η άποψη του κ. Gravely στο Huffpost, μάλλον δε θα συμβεί κάτι σπουδαίο. Οπότε, αν τύχει, να έχετε το νου σας για τυχόν συμπτώματα, αλλά δε χρειάζεται πανικός!

Ο David Heber, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του UCLA δηλώνει: “Μπορεί να έχετε κάποια γαστρεντερική διαταραχή όπως ναυτία και διάρροια, αλλά θα είναι παροδικό.

Θέλει λοιπόν προσοχή, καθώς τα φρέσκα και κατεψυγμένα μούρα, συμπεριλαμβανομένων των σμέουρων, των φραουλών και των βατόμουρων, αποτελούν επίσης κοινή πηγή τροφικής δηλητηρίασης λόγω επιβλαβών ιών και βακτηρίων, ιδιαίτερα του ιού της ηπατίτιδας Α.

Ας μην επιτρέψουμε όμως σε όλα τα προαναφερθέντα, να μας ωθήσουν στο να στερηθούμε ένα τόσο θρεπτικό και υγιεινό φρούτο. Σύμφωνα με μερικές μελέτες, ένα μπολ βατόμουρα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανοσίας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, η κατανάλωση μιας μικρής μερίδας βατόμουρων καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στην πρόληψη οποιουδήποτε είδους μεταβολικού συνδρόμου και ανεπάρκειας.

Πηγή: faq-ans

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο