Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στον “τοίχο” η Ferrero για τα μολυσμένα Kinder – Σε ποιο ερώτημα των αρχών δεν μπορεί να δώσει απάντηση

ΑρχικήΝέαΣτον "τοίχο" η Ferrero για τα μολυσμένα Kinder – Σε ποιο ερώτημα των αρχών δεν μπορεί να δώσει απάντηση
spot_img

Η ημερομηνία της πρώτης ασθένειας σε επιδημία Salmonella που συνδέεται με τη σοκολάτα της Ferrero δεν ταιριάζει με το πότε εντοπίστηκε μόλυνση, σύμφωνα με δύο οργανισμούς της ΕΕ.

Η Ferrero έχει ανακαλέσει πολλά προϊόντα Kinder, συμπεριλαμβανομένων των Πασχαλινών προϊόντων της, σε όλο τον κόσμο.

Συνολικά έχουν αναφερθεί 156 κρούσματα μονοφασικής Salmonella Typhimurium σε 10 χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών είναι κάτω των 10 ετών και πολλοί έχουν νοσηλευτεί.

Ο χρόνος από την παρασκευή των προϊόντων, μέχρι αυτά να φτάσουν στο λιανικό εμπόριο, είναι μεταξύ 55 και 60 ημερών. Ο προμηθευτής των πρώτων υλών για τα προϊόντα Kinder παραδίδει το εμπόρευμά του ανάλογα με τις παρτίδες, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχουν υπάρξει αλλαγές τον περασμένο χρόνο.

Οι Αρχές της ΕΕ ανέφεραν ότι το πρώτο κρούσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που κατεγράφη τον Δεκέμβρη, δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη μόλυνση που εντοπίστηκε στη μονάδα επεξεργασίας τον ίδιο μήνα. Αυτό υποδηλώνει ότι, εάν το εργοστάσιο στο Βέλγιο ήταν η μόνη πηγή, η μόλυνση στη γραμμή παραγωγής συνέβη νωρίτερα.

Υπάρχουν κενά στις πληροφορίες που πρέπει να διερευνηθούν για να κατανοηθεί η βασική αιτία, ο χρόνος και οι παράγοντες πίσω από τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ευρύτερης χρήσης μολυσμένων πρώτων υλών σε άλλες μονάδες επεξεργασίας, σύμφωνα με την EFSA και το ECDC.

Επιβεβαιωμένες και πιθανή λοιμώξεις

Ο πρώτος ασθενής κατεγράφη στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 7 Ιανουαρίου 2022, με ημερομηνία δειγματοληψίας την 21η Δεκεμβρίου 2021. Στα μέσα Φεβρουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε μια ομάδα 18 κρουσμάτων σε ένα σύστημα της ΕΕ. Η τελευταία ημερομηνία δειγματοληψίας είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 28 Μαρτίου 2022.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 65 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η Γαλλία έχει 25, η Ιρλανδία έχει 15, η Γερμανία έχει έξι, η Σουηδία έχει τέσσερα, η Ολλανδία έχει δύο και από έναν ασθενής έχουν αναφέρει το Λουξεμβούργο και η Νορβηγία. Το Βέλγιο έχει 26 πιθανό κρούσματα, η Γερμανία τέσσερα και η Ισπανία ένα. Στην Αυστρία, έξι άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών, μολύνθηκαν από το στέλεχος της επιδημίας μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Συνολικά, 88 από τους 101 ερωτηθέντες ασθενείς σε 10 χώρες, ανέφεραν κατανάλωση διαφόρων προϊόντων σοκολάτας Ferrero, κυρίως αυγά σοκολάτας γάλακτος με το παιχνιδάκι μέσα (Kinder Έκπληξη) ή μικρές οβάλ πραλίνες σοκολάτας μεγέθους σε μπουκίτσες.

Οι βελγικές αρχές απέσυραν την έγκριση για τη μονάδα παραγωγής στην Αρλόν, καθώς η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να παράσχει εγγυήσεις σχετικά με τη διαχείριση της μόλυνσης ή της ασφάλειας των προϊόντων της. Έχει επίσης ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ.

H Ferrero παραδέχθηκε ότι υπήρχαν “εσωτερικές ανεπάρκειες”, δημιουργώντας καθυστερήσεις στη λήψη και ανταλλαγή πληροφοριών, οι οποίες επηρέασαν την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των ερευνών.

Θετικά αποτελέσματα αναλύσεων τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο

Η μονοφασική Salmonella Typhimurium – που αντιστοιχεί στο στέλεχος της επιδημίας – εντοπίστηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Arlon του Βελγίου στα μέσα Δεκεμβρίου 2021, από εσωτερική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε. Η παραγωγή διακόπηκε, το επηρεαζόμενο ημικατεργασμενο προϊόν καταστράφηκε και πραγματοποιήθηκε βαθύς καθαρισμός των γραμμών. Ορισμένα τελικά προϊόντα που κατασκευάζονται από τις 10 έως τις 15 Δεκεμβρίου μπλοκαρίστηκαν και αργότερα απελευθερώθηκαν στην αγορά μετά από εσωτερική έρευνα.

Ένα στάδιο επεξεργασίας που περιλάμβανε βουτυρόγαλα ήταν το πιθανό σημείο μόλυνσης. Η προέλευση της μόλυνσης ήταν ένα φίλτρο στην έξοδο δύο δεξαμενών πρώτων υλών, το οποίο αφαιρέθηκε, καθαρίστηκε και επανασυνδέθηκε μετά από αρνητικό έλεγχο. Τα προϊόντα σοκολάτας διανεμήθηκαν σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως, μετά από αρνητικό τεστ για Salmonella.

Τον Ιανουάριο, δείγματα ημικατεργασμένων και τελικών προϊόντων και επιφανειών ήταν θετικά για Salmonella, με την τελευταία θετική ανάλυση να καταγράφεται στις 11 Ιανουαρίου 2022, από δύο δεξαμενές βουτύρου.

Το εργοστάσιο της Arlon παράγει περίπου το 7% των συνολικών προϊόντων Kinder που παρασκευάζονται παγκοσμίως σε ετήσια βάση. Η διανομή περιλαμβάνει περισσότερες από 60 χώρες που κυμαίνονται από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και το Μεξικό.

Σχετικά με τις λοιμώξεις από Salmonella 

Τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με βακτήρια σαλμονέλας συνήθως δεν φαίνονται, καθώς δεν μυρίζουν ή έχουν γεύση χαλασμένου. Ο καθένας μπορεί να αρρωστήσει με σαλμονέλλωση. Τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εύθραυστο, σύμφωνα με το CDC.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Salmonella μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Οι υγιείς ενήλικες είναι συνήθως άρρωστοι για τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή, που οι ασθενείς απαιτούν νοσηλεία.

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και σοβαρές, μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Μερικοί άνθρωποι μολύνονται χωρίς να αρρωστήσουν ή να εμφανιστούν συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί ακόμα να μεταδώσουν τις λοιμώξεις σε άλλους.

Πηγή: FSN


 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο