Οι προσλήψεις ενέργειας, κορεσμένων λιπαρών, νατρίου και προστιθέμενων σακχάρων/ελεύθερων σακχάρων είναι υπερβολικά υψηλές στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα η μείωσή τους να συμβάλει στην καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών που συνδέονται με την ανθυγιεινή διατροφή. Παράλληλα, η πρόσληψη διαιτητικών ινών και καλίου είναι πολύ χαμηλή στους περισσότερους ευρωπαϊκούς ενήλικους πληθυσμούς, συνεπώς η αύξησή τους θα συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της υγείας.
Τα παραπάνω συγκαταλέγονται στα κύρια πορίσματα των επιστημονικών γνωμοδοτήσεων της EFSA σχετικά με την κατάρτιση προφίλ θρεπτικών συστατικών, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. Οι ειδικοί της EFSA σε θέματα διατροφής έχουν προσδιορίσει τα θρεπτικά συστατικά και τα μη θρεπτικά συστατικά τροφίμων που έχουν σημασία για τη δημόσια υγεία για τους Ευρωπαίους, τις ομάδες τροφίμων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή διατροφή, καθώς και επιστημονικά κριτήρια για την καθοδήγηση της επιλογής των θρεπτικών ουσιών για την κατάρτιση προφίλ θρεπτικών ουσιών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την επιστημονική συμβουλή από την EFSA, να ενημερώσει τόσο την ανάπτυξη ενός μελλοντικού πανευρωπαϊκού συστήματος για τη διατροφική επισήμανση στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας όσο και τους όρους για τον περιορισμό των ισχυρισμών διατροφής και υγείας στα τρόφιμα. Είναι σημαντικό, ότι η EFSA δεν αξιολόγησε ούτε πρότεινε συγκεκριμένο μοντέλο κατάρτισης προφίλ θρεπτικών ουσιών για κανέναν από τους σκοπούς αυτούς.
Εκτεταμένη δέσμευση κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης
Η EFSA διεξήγαγε δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο γνωμοδότησης από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 529 σχόλια από 83 οργανώσεις και ιδιώτες σε 21 χώρες.
Η Ana Afonso, προϊσταμένη της Μονάδας Διατροφής και Καινοτομίας Τροφίμων της EFSA, δήλωσε τα εξής: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν στην ανάδραση. Οι επιστήμονες μας εξέτασαν κάθε σχόλιο και εξέτασαν κάθε ερώτηση. Η συμβολή σας μας βοήθησε να αποσαφηνίσουμε το πεδίο εφαρμογής της αξιολόγησής μας και να οριοθετήσουμε ακριβέστερα την επιστημονική μας συμβολή από παράγοντες που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της EFSA.»
Ορισμένα σχόλια κατέδειξαν παρεξήγηση σχετικά με τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της EFSA στον τομέα της διατροφής. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται στις ερωτήσεις που ακολουθούν.
Τι θα γίνει μετά;
Στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προτείνει αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές στα τέλη του 2022. Η επιστημονική συμβολή της EFSA θα τροφοδοτήσει την πρόταση της Επιτροπής μαζί με άλλα στοιχεία που θα συλλέξει η Επιτροπή.
Ποια επιστημονικά κριτήρια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση της επιλογής των θρεπτικών ουσιών για την κατάρτιση του προφίλ των θρεπτικών ουσιών;
Η επιλογή των θρεπτικών ουσιών θα πρέπει να βασίζεται κυρίως στη σημασία τους για τη δημόσια υγεία, δηλαδή όταν η υπερβολική ή ανεπαρκής πρόσληψη συνδέεται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, μπορούν να συμπεριληφθούν και για άλλους λόγους, π.χ. επειδή είναι δείκτες άλλων θρεπτικών ουσιών που έχουν σημασία για τη δημόσια υγεία ή για να δοθεί προτεραιότητα στην κατανάλωση ορισμένων τροφίμων εντός της ίδιας κατηγορίας τροφίμων.
Ως παράδειγμα των τελευταίων, η γνώμη της EFSA επισημαίνει ότι οι υπεύθυνοι διαχείρισης κινδύνου μπορεί να αποφασίσουν να συμπεριλάβουν ορισμένα ωμέγα-3 σε μοντέλα διαμόρφωσης θρεπτικών χαρακτηριστικών για την ενθάρρυνση της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις τους. Μπορούν να επιλέξουν να το πράξουν, ακόμη και αν τα δεδομένα σχετικά με την πρόσληψη των εν λόγω λιπαρών οξέων δεν επαρκούν για να εξαχθεί το συμπέρασμα κατά πόσον καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες.
Ποιες θρεπτικές ουσίες θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στα μοντέλα ανάλυσης θρεπτικών στοιχείων;
Τα ακόλουθα θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στα μοντέλα κατάρτισης προφίλ θρεπτικών ουσιών:
- Τα κορεσμένα λίπη, το νάτριο και οι προστιθέμενες/ελεύθερες προσλήψεις σακχάρων υπερβαίνουν τις διατροφικές συστάσεις στους περισσότερους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς και οι υπερβολικές προσλήψεις συνδέονται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
- Λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό επιπολασμό του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας στην Ευρώπη, η μείωση της πρόσληψης ενέργειας έχει σημασία για τη δημόσια υγεία για τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.
- Η πρόσληψη διαιτητικών ινών και καλίου είναι ανεπαρκής στους περισσότερους πληθυσμούς ενηλίκων στην Ευρώπη και οι ανεπαρκείς προσλήψεις συνδέονται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
- Οι προσλήψεις σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης D, φυλλικού οξέος και ιωδίου είναι ανεπαρκείς σε συγκεκριμένους υποπληθυσμούς. Ενώ η αύξηση της διατροφικής πρόσληψης αυτών των θρεπτικών ουσιών συχνά δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών τους, ορισμένες ομάδες τροφίμων/τρόφιμα συμβάλλουν σημαντικά στην πρόσληψη τους. Αυτές συνήθως αντιμετωπίζονται από εθνικές πολιτικές ή/και ατομικές συμβουλές.
Ποιες είναι οι κύριες ομάδες τροφίμων που συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή διατροφή;
Οι διατροφικοί ρόλοι και οι σχετικές συνεισφορές των διαφόρων ομάδων τροφίμων διαφέρουν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών λόγω των διατροφικών συνηθειών και παραδόσεων.
Περιλαμβάνουν αμυλούχα τρόφιμα (κυρίως δημητριακά και πατάτες), φρούτα και λαχανικά, όσπρια και όσπρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και προϊόντα κρέατος, ψάρια και οστρακοειδή, ξηρούς καρπούς και σπόρους και μη αλκοολούχα ποτά, όπως αναγνωρίζεται στις εθνικές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές των κρατών μελών
Ποιες ομάδες τροφίμων συνιστώνται σε εθνικό επίπεδο;
Οι εθνικές κατευθυντήριες γραμμές ενθαρρύνουν την κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικών, καρπών και σπόρων, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών και νερού. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και/ή νάτριο λόγω της επεξεργασίας τροφίμων δε συστήνονται γενικά, ακόμη και εντός αυτών των κατηγοριών τροφίμων.
Οι εθνικές κατευθυντήριες γραμμές ενθαρρύνουν επίσης την τακτική κατανάλωση οσπρίων που αντικαθιστούν εν μέρει το κρέας (ιδίως κόκκινο κρέας και επεξεργασμένο κρέας) και την κατανάλωση φυτικών ελαίων πλούσιων σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη (π.χ. ελαιόλαδα, ηλίανθος, καλαμπόκι και κραμβέλαιο) αντί λιπών υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα άλατα (π.χ. λάδια φοινικέλαιου και καρύδας, βούτυρο και άλλα ζωικά λίπη).
Ζητήθηκε από την EFSA να ορίσει διαθρεπτικά προφίλ για την επισήμανση στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας και για τον περιορισμό των ισχυρισμών διατροφής και υγείας στα τρόφιμα; Γιατί η EFSA δεν παρέχει πλήρεις συμβουλές σχετικά με τον τρόπο καθορισμού των διαθρεπτικών προφίλ;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως διαχειριστής κινδύνου, θα προτείνει το μοντέλο κατάρτισης διαθρεπτικού προφίλ που θα χρησιμοποιηθεί για τους δύο αυτούς διαφορετικούς σκοπούς. Δεν είναι καθήκον της EFSA.
Οι επιστημονικοί εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων, δήλωσαν ότι οι ίδιοι επιστημονικοί παράγοντες θα μπορούσαν να στηρίξουν τον καθορισμό μοντέλων για την κατάρτιση προφίλ θρεπτικών ουσιών και για τους δύο σκοπούς. Ωστόσο, οι διαχειριστές κινδύνου επιλέγουν εάν το ίδιο μοντέλο ή διαφορετικά μοντέλα χρησιμοποιούνται για κάθε σκοπό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επιστημονικές συμβουλές μόνο για ορισμένες ειδικές πτυχές: προσδιορισμός θρεπτικών και μη θρεπτικών συστατικών (π.χ. ενέργεια, διαιτητικές ίνες) που έχουν σημασία για τη δημόσια υγεία για τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, ομάδες τροφίμων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή διατροφή, και κριτήρια που θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν την επιλογή θρεπτικών και μη θρεπτικών συστατικών τροφίμων για τα μοντέλα κατάρτισης προφίλ θρεπτικών στοιχείων.
Δεν ρωτήθηκε η EFSA:
- κατά πόσον θα πρέπει να καθοριστούν προφίλ θρεπτικών συστατικών για τα τρόφιμα σε όλους τους τομείς και/ή για τις κατηγορίες τροφίμων·
- σχετικά με μια προσέγγιση για τον υπολογισμό των προφίλ (κατώτατο όριο έναντι συστημάτων βαθμολόγησης)·
- σχετικά με την επιλογή της ποσότητας/βάσης αναφοράς για τα περιγράμματα θρεπτικών συστατικών (δηλαδή ανά μονάδα ενέργειας, βάρους ή όγκου του προϊόντος έναντι ανά μερίδα)·
- ή, σχετικά με τη σκοπιμότητα και τη δοκιμή των μοντέλων κατάρτισης προφίλ θρεπτικών ουσιών.