Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Η vegan διατροφή μειώνει τους πόνους της αρθρίτιδας

ΑρχικήΟικιακάVEGANismΕπιστήμη: Η vegan διατροφή μειώνει τους πόνους της αρθρίτιδας
spot_img

Νέα έρευνα σε 44 ενήλικες αποδεικνύει ορισμένα οφέλη μιας φυτικής (vegan) διατροφής για την υγεία, μεταξύ άλλων και τη μείωση των πόνων που οφείλονται σε ρευματοειδή  αρθρίτιδα.

Με την πάροδο των χρόνων, το σώμα μας συχνά αναπτύσσει προβλήματα υγείας που απαιτούν  προσοχή. Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τρόπος ζωής μπορεί να είναι πραγματικά σωτήριοι σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τι είναι η αρθρίτιδα;

 Ένα θέμα υγείας που συχνά σχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας είναι η αρθρίτιδα. Ουσιαστικά, πρόκειται για το πρήξιμο και την ευαισθησία μιας ή περισσότερων αρθρώσεων, με κύρια συμπτώματα τον πόνο και τη δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Συνήθως, τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την ηλικία. Υπάρχει, επίσης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα που είναι μια κοινή αυτοάνοση ασθένεια που συνήθως προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, πρήξιμο και τελικά μόνιμη βλάβη στις αρθρώσεις

 Σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο περιοδικό «American Journal of Lifestyle Medicine», μια vegan δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χωρίς περιορισμούς στις θερμίδες, βελτιώνει τον πόνο στις αρθρώσεις σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αναφέρει, επίσης, ότι η vegan διατροφή βοηθά  στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Η μελέτη

Στην αρχή της μελέτης της Επιτροπής Ιατρών, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν μια οπτική αναλογική κλίμακα για να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα του χειρότερου πόνου στις αρθρώσεις τους τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, από «χωρίς πόνο» σε «πόνο όσο πιο δυνατός μπορούσε να είναι».

Η Βαθμολογία Δραστηριότητας Ασθένειας, DAS28, κάθε συμμετέχοντα υπολογίστηκε  με βάση τις ευαίσθητες αρθρώσεις, τις πρησμένες αρθρώσεις και τις τιμές C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, οι οποίες υποδεικνύουν φλεγμονή στο σώμα. Το DAS28 αυξάνεται με τη σοβαρότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 44 ενήλικες που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες για 16 εβδομάδες.

 Η πρώτη ομάδα ακολούθησε μια vegan δίαιτα για τέσσερις εβδομάδες, με την εξάλειψη πρόσθετων τροφών για τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια επαναπροστίθενταν ορισμένες τροφές μεμονωμένα για 9 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες χειρίστηκαν οι ίδιοι την προετοιμασία και τις αγορές φαγητού, με την καθοδήγηση της ερευνητικής ομάδας. Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε δίαιτα χωρίς περιορισμούς, αλλά της ζητήθηκε να λαμβάνει καθημερινά μια κάψουλα εικονικού φαρμάκου, η οποία δεν είχε καμία επίδραση στη μελέτη. Στη συνέχεια οι ομάδες άλλαξαν δίαιτα για 16 εβδομάδες.

Τα ευρήματα

Κατά τη διάρκεια της vegan φάσης της μελέτης, το DAS28 μειώθηκε κατά 2 βαθμούς κατά μέσο όρο, υποδεικνύοντας μεγαλύτερη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις, σε σύγκριση με μείωση 0,3 βαθμών στη φάση του εικονικού φαρμάκου. Ο μέσος αριθμός διογκωμένων αρθρώσεων μειώθηκε από 7,0 σε 3,3 στη φάση vegan, ενώ αυτός ο αριθμός στην πραγματικότητα αυξήθηκε από 4,7 σε 5 στη φάση του εικονικού φαρμάκου. Για όσους ολοκλήρωσαν τη μελέτη, οι αξιολογήσεις VAS βελτιώθηκαν επίσης σημαντικά στη φάση της vegan διατροφής.

Πώς μεταφράζονται τα αποτελέσματα;

«Μια φυτική διατροφή θα μπορούσε να είναι η συνταγή για την ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις για εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα», δήλωσε ο Neal Barnard, MD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Και όλες οι παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους και της μείωσης της χοληστερόλης, είναι μόνο ωφέλιμες», πρόσθεσε.

Εκτός από τη μείωση του πόνου και του οιδήματος, περισσότερα ευρήματα περιλαμβάνουν μείωση του σωματικού βάρους κατά περίπου 14 λίβρες στη φυτική δίαιτα, σε σύγκριση με τη λήψη περίπου 2 κιλών στη δίαιτα εικονικού φαρμάκου. Υπήρξαν επίσης μεγαλύτερες μειώσεις στην ολική, LDL και HDL χοληστερόλη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο