Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρίση τιμών στα τρόφιμα: Η ποικιλομορφία και τα ανθεκτικά συστήματα τροφίμων είναι η απάντηση

ΑρχικήΝέαΚρίση τιμών στα τρόφιμα: Η ποικιλομορφία και τα ανθεκτικά συστήματα τροφίμων είναι η απάντηση
spot_img

Τα συστήματα τροφίμων χρειάζονται επείγουσα μεταρρύθμιση προκειμένου εκατομμύρια άνθρωποι να γλιτώσουν από την κρίσιμη επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τα Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων (IPES).

Η IPES ζητεί επείγουσα δράση για την παροχή οικονομικής βοήθειας και ελάφρυνσης του χρέους σε ευάλωτες χώρες και την πάταξη της υπερβολικής κερδοσκοπίας επί εμπορευμάτων. Επιπλέον, καλεί τους παράγοντες της βιομηχανίας τροφίμων να δημιουργήσουν περιφερειακά αποθέματα σιτηρών, να διαφοροποιήσουν την παραγωγή τροφίμων και να αναδιαρθρώσουν τις εμπορικές ροές, να μειώσουν τα βιοκαύσιμα, τον αριθμό των ζώων και την εξάρτηση από λιπάσματα και ορυκτή ενέργεια στην παραγωγή τροφίμων, όπως αναφέρει το Nutrition Insight.

Οι προειδοποιήσεις της IPES έρχονται υπό το φως της τρίτης κρίσης των τιμών των τροφίμων τα τελευταία 15 χρόνια, που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο σημερινός δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) δείχνει ότι οι παγκόσμιες τιμές των βασικών τροφίμων μειώθηκαν τον Απρίλιο μετά από ένα μεγάλο άλμα τον προηγούμενο μήνα, κάτι που οφείλεται σε συγκρατημένες μειώσεις στις τιμές των φυτικών ελαίων και των δημητριακών.

Το ελαττωματικό σύστημα τροφίμων χρειάζεται επείγουσα διόρθωση

Η έκθεση IPES-Food είχε ως στόχο να συμπέσει με τον δείκτη τιμών τροφίμων του FAO.

Ο FAO εξακολουθεί να προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή σιταριού θα αυξηθεί το 2022, σε 782 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Η πρόβλεψη ενσωματώνει αναμενόμενη μείωση κατά 20% της συγκομισμένης περιοχής στην Ουκρανία.

Ο Δείκτης Τιμών Φυτικού Ελαίου του FAO μειώθηκε κατά 5,7% τον Απρίλιο, μειώνοντας σχεδόν το ένα τρίτο της αύξησης που καταγράφηκε το Μάρτιο. Οι αβεβαιότητες σχετικά με τη διαθεσιμότητα εξαγωγών από την Ινδονησία, τον κορυφαίο εξαγωγέα φοινικέλαιου στον κόσμο, έφεραν περαιτέρω μειώσεις στις διεθνείς τιμές.

Αυτό το μήνα, ο FAO ανέφερε ότι το 2021 περίπου 193 εκατομμύρια άνθρωποι σε 53 χώρες βιώνουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση σχεδόν 40 εκατομμυρίων ανθρώπων σε σύγκριση με τους ήδη αριθμούς-ρεκόρ του 2020.

Οι παγκόσμιες τιμές των βασικών τροφίμων έκαναν ένα σημαντικό άλμα τον Μάρτιο για να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα που είχαν ποτέ, καθώς ο πόλεμος στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας εξαπλώθηκε σε σοκ μέσω των αγορών βασικών σιτηρών και φυτικών ελαίων, ανέφερε ο FAO τον Απρίλιο.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσει σοβαρό υποσιτισμό παγκοσμίως, ειδικά για γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με μια νέα πολυπληθή ανάλυση εμπειρογνωμόνων για το επιστημονικό περιοδικό Nature. Η μοντελοποίηση του FAO δείχνει ότι ο αριθμός των υποσιτισμένων ανθρώπων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 13 εκατομμύρια φέτος.

Περίπου 26 χώρες προμηθεύονται περισσότερο από το 50% των εισαγωγών σιταριού από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η τιμή του ψωμιού διπλασιάστηκε στο Σουδάν και αυξήθηκε κατά 70% στο Λίβανο. Η έκθεση αποκαλύπτει πως το κόστος εισαγωγής σιταριού στην Κένυα και την Αίγυπτο έχει αυξηθεί κατά 33%. Οι φτωχότεροι πληθυσμοί στις χώρες χαμηλού εισοδήματος δαπανούν πάνω από το 60% του εισοδήματός τους σε τρόφιμα, και ως εκ τούτου, ακόμη και μικρές αυξήσεις των τιμών μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις.

Ένας από τους κύριους παράγοντες επισιτιστικής ανασφάλειας είναι οι εξαρτήσεις από τις εισαγωγές τροφίμων που επικεντρώνονται στο σιτάρι, το ρύζι και τον αραβόσιτο, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μείωση της παγκόσμιας διατροφικής ποικιλομορφίας.

Η γεωγραφική υπερ-εξειδίκευση, οι εμπορικές και κυβερνητικές προτιμήσεις για τις καλλιέργειες βασικών προϊόντων και τα βιοκαύσιμα, καθώς και η εξάρτηση από συνθετικά λιπάσματα συγκρατούν τις ικανότητες των γεωργών να διαφοροποιούν την παραγωγή τροφίμων και να μετατοπίζουν τις πρακτικές παραγωγής τροφίμων.

Η διαφοροποίηση της παραγωγής τροφίμων θα σημαίνει την παραγωγή ευρύτερης ποικιλίας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων πιο παραδοσιακών και οικολογικά κατάλληλων καλλιεργειών σε ευρύτερη ποικιλία χωρών. Επιπλέον, απαιτούνται περιβαλλοντικά διαφορετικές μέθοδοι παραγωγής για την εξισορρόπηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων προειδοποιεί ενάντια στις “κοντόφθαλμες απαντήσεις στην κρίση που επιδεινώνουν την κατάσταση”, όπως η αναστολή των περιβαλλοντικών κανονισμών, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τροφίμων και η προώθηση της γεωργίας που εξαρτάται από τα λιπάσματα, προσανατολισμένη στις εξαγωγές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο