Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ετικέτες CO2 στα μενού των εστιατορίων: Η αντίδραση των θαμώνων

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΕτικέτες CO2 στα μενού των εστιατορίων: Η αντίδραση των θαμώνων
spot_img

Επιστήμονες διερευνήσαν το αντίκτυπο των ετικετών CO2 σε πιάτα μενού των εστιατορίων στις επιλογές των καταναλωτών.

Οι αγελάδες θεωρούνται τεράστια επιβάρυνση για το κλίμα και κινητήρια δύναμη για την κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων, λόγω των εκπομπών τους μεθανίου, γεγονός που καθιστά τα υποκατάστατα κρέατος πολύ πιο φιλικά για το περιβάλλον. Σε αυτή τη βάση, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Julius-Maximilians-Universität του Würzburg (JMU) επανασχεδίασαν το μενού κάποιων εστιατορίων, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο αυτό θα συνέβαλε στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, συγκεκριμένα με το να δουν τα αποτελέσματα των λεγόμενων ετικετών  CO2 (πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου ενός γεύματος) στις επιλογές των πελατών.

  Σύμφωνα με το Eurekalert, στη μελέτη έλαβαν μέρος 265 εθελοντές, στους οποίους παρουσιάστηκαν μενού από διαφορετικά εστιατόρια στο διαδίκτυο. Τα μενού ήταν από εστιατόρια ιταλικά, ινδικά και μεξικάνικα εστιατόρια καθώς και ένα με κεμπάπ. Σε 9 πιθανά μενού δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τις αντίστοιχες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή το σήμα για τη συμβολή των πιάτων σε χαμηλή ή υψηλή εκπομπή διοξειδίου. Ένα παράδειγμα τέτοιου πιάτου ήταν μια σαλάτα κουσκούς είτε με μοσχαρίσιο κρέας (υψηλές εκπομπές), shawarma (πουλερικά, μέτρια εκπομπή) ή φαλάφελ (χαμηλή εκπομπή).

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι οι συμμετέχοντες επέλεξαν πιο φιλικά προς το κλίμα πιάτα, όταν υπήρχαν διαθέσιμες ετικέτες CO2 και όταν οι τυπικές επιλογές αποτελούνταν από συστατικά χαμηλών εκπομπών και όχι υψηλών εκπομπών. Χαρακτηριστικά, οι συμμετέχοντες στη μελέτη  επέλεγαν το μπιφτέκι λαχανικών πιο συχνά όταν παρουσιάστηκε ως η τυπική επιλογή στο μενού αντί του μοσχαρίσιου χάρη στις χρωματιστές ετικέτες CO2.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, έπαιξε σίγουρα ρόλο και το ψυχολογικό κομμάτι στο ότι βοηθούσαν το περιβάλλον. Άρα προκύπτει πως οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να επιτρέψουν στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής να επηρεάσει καθημερινούς παράγοντες της ζωής τους, όπως το τι θα παραγγείλουν αν φάνε έξω. Μάλιστα, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να επηρεαστούν ακόμη περισσότερο, εάν οι επιλογές στο μενού τονίζονται περισσότερο με τα αντίστοιχα χρώματα: κόκκινο για πολύ CO2 και πράσινο για λίγο.

Επιπρόσθετο εύρημα αποτελεί και η επιρροή των κοινωνικών κανόνων στη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, όταν ένα εστιατόριο προβάλλει περισσότερο ένα μπιφτέκι λαχανικών σαν τη στάνταρ επιλογή, συνήθως αυτό θα επιλέξει και ο πελάτης. Στην ψυχολογία, αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ονομάζεται περιγραφικός κανόνας και αφορά ουσιαστικά τη γνώση του τι θα έκανε κάποιος άλλος σε μια αντίστοιχη περίπτωση. Οπότε είναι, πλέον, και στο χέρι των εστιατορίων να σώσουν το κλίμα και τον πλανήτη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπλήρωση της βιταμίνης D Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Trinity College Dublin, ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της επίτευξης της βέλτιστης κατάστασης βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρά τη σημαντική έρευνα σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της βιταμίνης D, τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D παραμένουν υψηλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Nutrition [Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024]. Η Δρ Margaret M. Brennan, βοηθός ερευνητή, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Trinity College και πρώτη συγγραφέας, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της έλλειψης βιταμίνης D για την υγεία του πληθυσμού". Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο (UK,) και για κάθε άτομο, υπολόγισαν την εξατομικευμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), το οποίο είναι το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων της βιταμίνης D και των αλληλεπιδράσεών τους αποκάλυψε νέες γνώσεις. Η πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι η περιβαλλοντική UVB αναδεικνύεται σε κρίσιμο προγνωστικό παράγοντα της κατάστασης της βιταμίνης D, ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχεται σχετικά λίγη ηλιακή ακτινοβολία. Η δεύτερη είναι ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο χοληστερόλης και η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται στην UVB. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ και η ηλικία, μειώνεται η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται ως απόκριση στην UVB. Η καθηγήτρια Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και κύρια ερευνήτρια, δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, προς εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης της βιταμίνης D". Η Rasha Shraim, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και συν-κυρίαρχος της μελέτης δήλωσε: "Η μελέτη μας αναδεικνύει επίσης την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι φυσικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το ηλιακό φως. Ελπίζουμε ότι η προσέγγισή μας ενθαρρύνει τους μελλοντικούς ερευνητές και τους φορείς δημόσιας υγείας να ενσωματώσουν αυτούς τους παράγοντες στο έργο τους για την υγεία και τις ασθένειες". Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το χειρόγραφό τους θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα