Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εργαλείο επικαιροποίησης συστημάτων HACCP

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΕργαλείο επικαιροποίησης συστημάτων HACCP
spot_img

Τα νεότερα από τον Π.Ο.Υ. για την ασφάλεια των τροφίμων

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Στις 19 Μάη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Οργανισμός (Π.Ο.Υ. ή WHO) δημοσίευσε τα νεότερα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.

Τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

  • Η ασφάλεια των τροφίμων (food safety), η διατροφή και η επισιτιστική ασφάλεια (food security) είναι στενά συνδεδεμένες
  • Περίπου 600.000.000 ανθρώπων (περίπου ο 1 στους 10) αρρωσταίνουν από επιμολυσμένα τρόφιμα και 420.000 κάθε χρόνο πεθαίνουν κάθε χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί σε απώλεια 33.000.000 ανθρωπο-ετών με υγεία (DALYs). Το DALY είναι κάθε χρόνος απώλειας λόγω ασθένειας (disability-adjusted life year (DALY))
  • Περίπου 110 δις $ χάνονται κάθε χρόνο λόγω χαμηλής παραγωγικότητας και ιατρικών εξόδων από μη ασφαλή τρόφιμα σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα

Το πλήρες κείμενο του Π.Ο.Υ. κάνει αναλυτική αναφορά σε όλους τους κινδύνους που απασχολούν τις ομάδες HACCP και είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο επικαιροποίησης συστημάτων HACCP.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα