Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
9.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Για να λέμε το νερό… νεράκι σωστά!

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΓια να λέμε το νερό... νεράκι σωστά!
spot_img

Απλά μαθηματικά περιβάλλοντος και κτηνοτροφίας

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού αλλά και στην Ιρλανδία γίνεται μεγάλος λόγος για το νερό που χρειάζεται για να παραχθεί ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας. Αλλά αυτό που θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη είναι τι είδους νερό είναι αυτό.

Για την εκτροφή βοοειδών, το 94% (για ένα τυπικό βοοειδές) και το 97% (για βοοειδές που τρέφεται με χορτάρι) του νερού είναι βρόχινο, άρα η κατανάλωση αυτού του νερού δεν θα πρέπει να μας απασχολεί τόσο πολύ.

Εδώ, θα πρέπει να αναφερθούμε στα τρία διαφορετικά «είδη» νερών.

Το πράσινο νερό είναι το νερό των βροχοπτώσεων και που χάνεται απορρεόμενο στα ποτάμια και στις θάλασσες.

Το μπλε νερό είναι το νερό στις λίμνες, στα ποτάμια και στους υδροφόρους ορίζοντες.

Το γκρι νερό είναι το νερό που χρειάζεται για να μειώσουμε τα επίπεδα επιμολυντών ώστε το νερό να είναι επαρκώς υγιεινό για κατανάλωση.

Συνεπώς, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας αυτά τα τρία διαφορετικά είδη νερών για να κάνουμε ορθούς περιβαλλοντικούς υπολογισμούς.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο