Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Για να λέμε το νερό… νεράκι σωστά!

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΓια να λέμε το νερό... νεράκι σωστά!
spot_img

Απλά μαθηματικά περιβάλλοντος και κτηνοτροφίας

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού αλλά και στην Ιρλανδία γίνεται μεγάλος λόγος για το νερό που χρειάζεται για να παραχθεί ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας. Αλλά αυτό που θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη είναι τι είδους νερό είναι αυτό.

Για την εκτροφή βοοειδών, το 94% (για ένα τυπικό βοοειδές) και το 97% (για βοοειδές που τρέφεται με χορτάρι) του νερού είναι βρόχινο, άρα η κατανάλωση αυτού του νερού δεν θα πρέπει να μας απασχολεί τόσο πολύ.

Εδώ, θα πρέπει να αναφερθούμε στα τρία διαφορετικά «είδη» νερών.

Το πράσινο νερό είναι το νερό των βροχοπτώσεων και που χάνεται απορρεόμενο στα ποτάμια και στις θάλασσες.

Το μπλε νερό είναι το νερό στις λίμνες, στα ποτάμια και στους υδροφόρους ορίζοντες.

Το γκρι νερό είναι το νερό που χρειάζεται για να μειώσουμε τα επίπεδα επιμολυντών ώστε το νερό να είναι επαρκώς υγιεινό για κατανάλωση.

Συνεπώς, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας αυτά τα τρία διαφορετικά είδη νερών για να κάνουμε ορθούς περιβαλλοντικούς υπολογισμούς.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα