Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φιλανδία: 30 ασθενείς από εστία Salmonella – Διερευνάται η πηγή

ΑρχικήPicksNews LineΦιλανδία: 30 ασθενείς από εστία Salmonella - Διερευνάται η πηγή
spot_img

Οι Φιλανδικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων διερευνούν την πηγή μιας εστίας Salmonella, που έχει προκαλέσει λοίμωξη σε σχεδόν 30 άτομα.

Μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου, 27 άνθρωποι από διάφορα μέρη της Φινλανδίας έχουν νοσήσει με Salmonella Mbandaka. Είναι ενδιαφέρον, πως η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, οι 20 από τους 27, είναι γυναίκες. Η μέση ηλικία των νοσήσαντων είναι τα 30 έτη, και το ηλικιακό τους εύρος είναι από κάτω του 1 έτους έως 74 ετών.

Σύμφωνα με το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL), οι διερευνητικές συνεντεύξεις αποκάλυψαν ότι 17 από τους 20 ασθενείς είχαν γευματίσει εκτός σπιτιού πριν αρρωστήσουν. Η Φινλανδική Υπηρεσία Τροφίμων (Ruokavirasto) και οι τοπικές αρχές ελέγχου τροφίμων εντοπίζουν τις πιθανές πηγές με βάση τις πληροφορίες που δόθηκαν στις συνεντεύξεις.

Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων Salmonella έχει μειωθεί τα τελευταία 10 χρόνια στη Φινλανδία. Το 2021 αναφέρθηκαν κάτω από 500 περιπτώσεις εκτός της επιδημίας.

Συνολικά 46 τροφιμογενείς εστίες αναφέρθηκαν τον περασμένο χρόνο που επηρέασαν 1.378 άτομα σε σύγκριση με 34 εστίες από τις οποίες νόσησαν 543 άτομα το 2020, όπως αναφέρει το Food Safety News.

Μια μεγάλη επιδημία σαλμονέλας επηρέασε περισσότερους από 700 ανθρώπους. Το εμπλεκόμενο φαγητό ήταν μια σαλάτα με μαρούλι iceberg, αγγούρι και μπιζέλια, η οποία σερβίρεται σε πολλά νηπιαγωγεία. Συνολικά, επτά εστίες σαλμονέλας προκάλεσαν λοίμωξη σε 824 άτομα σε σύγκριση με 3 εστίες με 21 άρρωστους το 2020.

Σχετικά με τη Salmonella

Τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με βακτήρια Salmonella συνήθως δεν φαίνονται και δε μυρίζουν σαν χαλασμένα. Ο καθένας μπορεί να αρρωστήσει με σαλμονέλλωση. Βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εύθραυστο, σύμφωνα με το CDC.

Όποιος έχει αναπτύξει συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από Salmonella θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Οι άρρωστοι πρέπει να ενημερώσουν τους γιατρούς τους για την πιθανή έκθεση στα βακτήρια αυτά, επειδή απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση της λοίμωξης, τα συμπτώματα της οποίας μπορούν να μιμηθούν άλλες ασθένειες, οδηγώντας συχνά σε λανθασμένη διάγνωση.

Τα συμπτώματα της μόλυνσης αυτής μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Διαφορετικά, οι υγιείς ενήλικες είναι συνήθως άρρωστοι για τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που οι ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία.

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια σοβαρή ασθένεια και σοβαρές, μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται χωρίς να αρρωσταίνουν ή να εμφανίζουν συμπτώματα, ωστόσο, μπορεί ακόμα να μεταδώσουν τις λοιμώξεις σε άλλους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο