Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανανεώνουν την προειδοποίηση για το θανατηφόρο ξέσπασμα Listeria από ψάρια
Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA), η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων της Σκωτίας (FSS) και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) έδωσαν νέες συμβουλές στις ευάλωτες ομάδες καταναλωτών σε σχέση με τους κινδύνους μόλυνσης από Listeria monocytogenes που συνδέεται με έτοιμα προς κατανάλωση καπνιστά ψάρια.
Αυτό οφείλεται σε μια συνεχιζόμενη εστία Listeria monocytogenes , η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για όσους είναι ευαίσθητοι στη μόλυνση από Listeria. Η έρευνα έχει εντοπίσει 14 συνδεδεμένες περιπτώσεις λιστερίωσης οκτώ από τις οποίες τους τελευταίους μήνες. Η πλειοψηφία των θυμάτων ανέφερε ότι έτρωγαν έτοιμο για κατανάλωση καπνιστό ψάρι.
Ο αριθμός των θυμάτων που επλήγησαν από το ξέσπασμα έχει αυξηθεί κατά δύο, φτάνοντας τους 14 από τότε που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Οι δέκα είναι άνω των 65 ετών και ένας είναι έγκυος. Τρεις από τους πληγέντες που ήταν άνω των 65 ετών πέθαναν.
Η λιστερίωση είναι μια μορφή τροφικής δηλητηρίασης που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται παθαίνουν ήπια γαστρεντερίτιδα η οποία υποχωρεί σε λίγες μέρες. Ωστόσο, ορισμένα άτομα κινδυνεύουν ιδιαίτερα από σοβαρές ασθένειες όπως η μηνιγγίτιδα και η απειλητική για τη ζωή, σήψη. Αυτά περιλαμβάνουν άτομα άνω των 65 ετών, άτομα με ορισμένες υποκείμενες παθήσεις όπως καρκίνο, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια ή που λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η λιστερίωση στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει αποβολές και σοβαρή σήψη ή μηνιγγίτιδα σε νεογέννητα μωρά.
Ενώ οι κίνδυνοι για το ευρύ κοινό να αρρωστήσουν σοβαρά λόγω της Listeria είναι πολύ χαμηλοί, θα πρέπει τα άτομα που είναι ευάλωτα – ειδικά τα άτομα άνω των 65 ετών, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – να γνωρίζουν τους συνεχιζόμενους κινδύνους από την κατανάλωση έτοιμων προς κατανάλωση καπνιστών ψαριών αναφέρει ο FSA.
Εάν κάποιος από αυτές τις ομάδες τρώει έτοιμο καπνιστό ψάρι, θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι έχει ψηθεί καλά πριν καταναλωθεί ακόμη και όταν σερβίρεται ως μέρος ενός πιάτου.
Οικαταναλωτές μπορούν επίσης να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο διατηρώντας το κρύο έτοιμο για κατανάλωση καπνιστό ψάρι, κρύο (5⁰C ή λιγότερο), χρησιμοποιώντας πάντα τα προϊόντα μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, ακολουθώντας τις οδηγίες αποθήκευσης στην ετικέτα και μαγειρεύοντάς τα μέχρι να ζεσταθούν.