Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρωτεΐνη αυγού από ..πατάτα δημιούργησε start-up μοριακής γεωργίας

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΠρωτεΐνη αυγού από ..πατάτα δημιούργησε start-up μοριακής γεωργίας
spot_img

Επιστήμονες στο Ισραήλ υπόσχονται αντιμετώπιση της πείνας του Τρίτου Κόσμου μέσα από την τεχνολογία της μοριακής γεωργίας

Η Ισραηλινή start-up PoLoPo αξιοποιεί την τεχνολογία της μοριακής γεωργίας για την παραγωγή πρωτεϊνών αυγού από πατάτες. Με τον παγκόσμιο πληθυσμό σε άνοδο, η ζήτηση για ζωική πρωτεΐνη προβλέπεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050. Πως όμως θα καταφέρουμε να παρέχουμε τροφή σε έναν πληθυσμό που αυξάνεται όταν οι πόροι του πλανήτη μας μειώνονται;

Όπως αναφέρει το Food Navigator, Οι συνιδρυτές της PoLoPo Maya Sapir-Mir και Raya Liberman-Aloni πιστεύουν ότι τα φυτά μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή πρωτεϊνών καλής ποιότητας και υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών. Έτσι, ανέπτυξαν τεχνολογία ικανή να παράγει πρωτεΐνη αυγού (ωοαλβουμίνη) μέσα σε πατάτες. Στη φυσική τους μορφή, οι πατάτες αποτελούνται κυρίως από νερό και άμυλο, το οποίο αφήνει χώρο για την επιθυμητή πρωτεΐνη ωοαλβουμίνη. Είναι επίσης μια πολύ φθηνή και ανθεκτική καλλιέργεια που, με την τεχνολογία της μοριακής γεωργίας, μπορεί να συσσωρεύσει υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία θα εκφράσει την πρωτεΐνη μέσα στην ίδια την πατάτα και όχι στα φύλλα της. Αυτό δε θα επηρεάσει την εμφάνιση της πατάτας, αν και ίσως επηρεάσει τη γεύση της. Πρωταρχικός στόχος των επιστημόνων είναι η ανεύρεση μιας μεθόδου εκχύλισης με την οποία θα απομονώσουν την παραχθείσα πρωτεΐνη από την πατάτα και θα την πουλήσουν στη βιομηχανία τροφίμων.

Η αλβουμίνη βοηθά τους παρασκευαστές τροφίμων να «δένουν», να γαλακτωματοποιούν και να κάνουν τα προϊόντα τους πιο αφράτα – από τηγανίτες μέχρι τη μαρέγκα και το παγωτό. Το συστατικό που παράγει η PoLoPo είναι βιο-πανομοιότυπο με το πραγματικό, πράγμα που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές τροφίμων που χρησιμοποιούν σήμερα πρωτεΐνη αυγού σε σκόνη «δε θα χρειαστεί να αλλάξουν τίποτα» στην παραγωγή τους. Σύμφωνα με το Fortune Business Insights, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς αλβουμίνης αποτιμήθηκε σε 4,29 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 και προβλέπεται να φτάσει τα 6,77 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026.

Το όραμα της PoLoPo όμως δε σταματάει εκεί. Πέρα από την απομόνωση της πρωτεΐνης, σε επόμενο στάδιο θα ήθελε να πουλήσει την ίδια την πατάτα ως βιοενισχυμένο προϊόν, με βλέμμα στην Αμερικάνικη αγορά. Στην πιθανή ερώτηση του κοινού για το αν η πρωτεΐνη θα είναι γενετικά τροποποιημένη, οι επιστήμονες απαντούν: «Η πρωτεΐνη είναι ένα παράγωγο και εργαζόμαστε για την ανεύρεση μιας μεθόδου εξαγωγής που θα καθαρίσει όλα τα υπολείμματα DNA ώστε να βρίσκονται κάτω από το ρυθμιστικό επίπεδο ανίχνευσης. Το φυτό θα είναι ΓΤΟ, αλλά η πρωτεΐνη δε θα είναι».

Η νεοφυής επιχείρηση θα διερευνήσει επίσης την είσοδο στην αγορά και άλλων χωρών με λιγότερο αυστηρούς κανονισμούς ΓΤΟ. Μέχρι την επόμενη χρονιά, η PoLoPo αναμένει να έχει «καλά λειτουργικά δείγματα» των πρωτεϊνών της που θα εκφράζονται μέσα σε πατάτα για την προμήθεια της βιομηχανίας τροφίμων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα