ΑρχικήυγείαΗ ανακοίνωση του ΕΟΦ για τα συμπληρώματα για τον ύπνο που περιέχουν...

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για τα συμπληρώματα για τον ύπνο που περιέχουν μελατονίνη

3 λεπτά ανάγνωσης

Προθεσμία συμμόρφωσης με τους κανονισμούς διακίνησης προϊόντων που περιέχουν μελατονίνη.

Σχετικά με τη διακίνηση και διάθεση στην ελληνική αγορά προϊόντων που περιέχουν μελατονίνη και διατίθενται ως Συμπληρώματα Διατροφής ο ΕΟΦ ανακοίνωσε πως:

- Advertisement -

Ο ΕΟΦ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι:
1.    Δεν γίνονται αποδεκτά ως συμπληρώματα Διατροφής τα προϊόντα που περιέχουν μελατονίνη σε ημερήσια δόση μεγαλύτερη από 1 mg και ως εκ τούτου απαγορεύεται η διάθεσή τους στην ελληνική αγορά
2.    Βάσει της υπ΄αριθμ. 126755/25-10-2024 Απόφασης Προέδρου ΔΣ ΕΟΦ δίνεται χρονικό περιθώριο έως τις 30/04/2025 ως μεταβατική περίοδος προσαρμογής σχετικά με την απαγόρευση διάθεσης των εν λόγω προϊόντων στην ελληνική αγορά.

Η ειδικός ύπνου Rebecca Robbins, με αφορμή έρευνα για την αυξανόμενη χρήση μελατονίνης ως βοήθημα ύπνου είχε δηλώσει «Η λήψη βοηθημάτων ύπνου έχει συνδεθεί σε μελέτες με την ανάπτυξη άνοιας και πρώιμης θνησιμότητας». Η μελατονίνη έχει συνδεθεί με κεφαλαλγία, ζάλη, ναυτία, κράμπες στο στομάχι, υπνηλία, σύγχυση ή αποπροσανατολισμό, ευερεθιστότητα και ήπιο άγχος, κατάθλιψη και τρόμο, καθώς και ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με κοινά φάρμακα και να προκαλέσει αλλεργίες. Ενώ η βραχυπρόθεσμη χρήση για jet lag, για εργαζόμενους σε βάρδιες και για ανθρώπους που δυσκολεύονται να κοιμηθούν φαίνεται να είναι ασφαλής, η μακροπρόθεσμη ασφάλεια είναι άγνωστη, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα μικρό αλλά αναπτυσσόμενο υποσύνολο ενηλίκων λαμβάνουν ποσότητες μελατονίνης που υπερβαίνουν κατά πολύ τη δόση των 5 χιλιοστόγραμμα την ημέρα που χρησιμοποιείται συνήθως ως βραχυπρόθεσμη θεραπεία. Ωστόσο, τα χάπια προς πώληση μπορεί να περιέχουν επίπεδα μελατονίνης που είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που διαφημίζονται στην ετικέτα.

“Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η περιεκτικότητα σε μελατονίνη σε αυτά τα ανεξέλεγκτα, εμπορικά διαθέσιμα συμπληρώματα μελατονίνης κυμαινόταν από – 83% έως +478% του περιεχομένου στην ετικέτα”, είχε δηλώσει η Robbins

- Advertisement -

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Οι επιστήμονες αποφάσισαν: Αυτό είναι το πιο θρεπτικό λαχανικό στον κόσμο

Επιστήμονες του CDC κατέταξαν 41 φρούτα και λαχανικά με βάση την πυκνότητα θρεπτικών συστατικών. Μόνο ένα πήρε βαθμολογία 100

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων: Οι “30 Εντολές” που μπορούν να αποτρέψουν μια τροφική δηλητηρίαση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, το cibum συγκεντρώνει 30 πρακτικές οδηγίες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση των τροφιμογενών περιστατικών και στην προστασία της δημόσιας υγείας