Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι οι προκυανιδίνες ποια τα οφέλη τους και πως επιδρούν στον οργανισμό

ΑρχικήΕπιστήμηΤι είναι οι προκυανιδίνες ποια τα οφέλη τους και πως επιδρούν στον οργανισμό
spot_img

Τροφές πλούσιες σε προκυανιδίνη τύπου β, όπως η σοκολάτα και τα μήλα που σε σωστές ποσότητες ωφελούν με πολλούς τρόπους τον άνθρωπο, όπως για παράδειγμα μειώνοντας το στρες.

Οι προκυανιδίνες τύπου Β, που αποτελούνται από ολιγομερή κατεχίνης, είναι μια κατηγορία πολυφαινολών που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε τρόφιμα όπως το κακάο, τα μήλα, οι σπόροι σταφυλιού και το κόκκινο κρασί. Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών.

 Οι προκυανιδίνες τύπου Β μπορούν, επίσης, να ελέγξουν την τάση ανάπτυξης της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας και της δυσανεξίας στη γλυκόζη. Ήδη υπάρχουσες μελέτες έχουν αποκαλύψει πως η πρόσληψής τους μέσα από τη διατροφή ωφελούν το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), άρα και τις γνωστικές λειτουργίες.

Όταν αυτές προσλαμβάνονται,  ακολουθούν ένα μοτίβο hormesis, στο οποίο τα μέγιστα οφέλη μιας ουσίας επιτυγχάνονται σε δόσεις μεσαίου εύρους, ενώ δεν ωφελούν όταν λαμβάνονται σε χαμηλότερες και υψηλότερες δόσεις.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Science Daily, στον οποίο υπάρχει σχετικό δημοσίευμα, η σχέση δόσης-απόκρισης των περισσότερων βιοδραστικών ενώσεων ακολουθεί ένα μονοτονικό πρότυπο, στο οποίο μια υψηλότερη δόση δείχνει μεγαλύτερη απόκριση. Ωστόσο, σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, εμφανίζεται μια καμπύλη δόσης-απόκρισης σε σχήμα U. Αυτή η καμπύλη σχήματος U σημαίνει όρμηση, δηλαδή πως μια χαμηλή δόση συνήθως μιας επιβλαβούς ένωσης προκαλεί αντίσταση στο σώμα στις υψηλότερες δόσεις της.

Αυτό σημαίνει ότι η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα μιας επιβλαβούς ουσίας μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση του στρες. Στην περίπτωση των προκυανιδινών τύπου Β, αρκετές  θεωρητικές μελέτες υποστηρίζουν τις ορμητικές επιδράσεις τους, αλλά αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν αποδειχθεί σε ανθρώπους.

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Shibaura (SIT), Ιαπωνία, με επικεφαλής την καθηγήτρια Naomi Osakabe, εξέτασαν τα δεδομένα από δοκιμές παρέμβασης που υποστηρίζουν ορμητικές αποκρίσεις της κατάποσης προκυανιδίνης τύπου Β αυτή τη φορά σε πειραματόζωα. Η ομάδα διεξήγαγε  πειράματα για να κατανοήσει πιθανές συνδέσεις μεταξύ των ορμητικών αποκρίσεων προκυανιδίνης τύπου Β και της ενεργοποίησης του υποδοχέα νευροδιαβιβαστή του ΚΝΣ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η από του στόματος χορήγηση μιας βέλτιστης δόσης φλαβανόλης κακάο αύξησε προσωρινά την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό σε αρουραίους. Όμως η αιμοδυναμική δεν άλλαξε όταν η δόση αυξήθηκε ή μειώθηκε. Η χορήγηση μονομερούς προκυανιδίνης τύπου Β και διαφόρων ολιγομερών παρήγαγε παρόμοια αποτελέσματα.

Για να παρατηρήσει εάν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (ΣNΣ) εμπλέκεται στις αιμοδυναμικές αλλαγές που προκαλούνται από προκυανιδίνες τύπου Β, η ομάδα συγχορήγησε υψηλή δόση φλαβανόλης κακάο και υοχιμβίνης. Παρατήρησαν μια προσωρινή αλλά ευδιάκριτη αύξηση της αρτηριακής πίεσης στα πειραματόζωα. Παρόμοιες παρατηρήσεις έγιναν με τη χρήση ολιγομερούς προκυανιδίνης τύπου Β και υοχιμβίνης.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η διέγερση με μια από του στόματος δόση προκυανιδίνης τύπου Β μπορεί να είναι στρεσογόνος παράγοντας για τα θηλαστικά και να προκαλέσει ενεργοποίηση του ΣΝΣ.

Να σημειωθεί πως το hormesis και τα βιοχημικά μονοπάτια ενεργοποίησης του προσφέρουν προστασία από διάφορες παθολογικές διεργασίες και διαδικασίες γήρανσης, ενισχύοντας τη γενική μας υγεία και καθιστώντας μας ανθεκτικούς στο στρες. Αν και η ακριβής σχέση μεταξύ των προκυανιδινών τύπου Β και του ΚΝΣ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, τα οφέλη για την υγεία των τροφών πλούσιων σε προκυανιδίνη τύπου Β παραμένουν αδιαμφισβήτητα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον τόμο 9 του Frontiers of Nutrition στις 7 Σεπτεμβρίου 2022.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπλήρωση της βιταμίνης D Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Trinity College Dublin, ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της επίτευξης της βέλτιστης κατάστασης βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρά τη σημαντική έρευνα σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της βιταμίνης D, τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D παραμένουν υψηλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Nutrition [Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024]. Η Δρ Margaret M. Brennan, βοηθός ερευνητή, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Trinity College και πρώτη συγγραφέας, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της έλλειψης βιταμίνης D για την υγεία του πληθυσμού". Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο (UK,) και για κάθε άτομο, υπολόγισαν την εξατομικευμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), το οποίο είναι το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων της βιταμίνης D και των αλληλεπιδράσεών τους αποκάλυψε νέες γνώσεις. Η πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι η περιβαλλοντική UVB αναδεικνύεται σε κρίσιμο προγνωστικό παράγοντα της κατάστασης της βιταμίνης D, ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχεται σχετικά λίγη ηλιακή ακτινοβολία. Η δεύτερη είναι ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο χοληστερόλης και η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται στην UVB. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ και η ηλικία, μειώνεται η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται ως απόκριση στην UVB. Η καθηγήτρια Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και κύρια ερευνήτρια, δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, προς εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης της βιταμίνης D". Η Rasha Shraim, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και συν-κυρίαρχος της μελέτης δήλωσε: "Η μελέτη μας αναδεικνύει επίσης την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι φυσικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το ηλιακό φως. Ελπίζουμε ότι η προσέγγισή μας ενθαρρύνει τους μελλοντικούς ερευνητές και τους φορείς δημόσιας υγείας να ενσωματώσουν αυτούς τους παράγοντες στο έργο τους για την υγεία και τις ασθένειες". Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το χειρόγραφό τους θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα