Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Food Fraud: Η παρμεζάνα προστατεύεται μέσω ψηφιακής ανίχνευσης

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνFood Fraud: Η παρμεζάνα προστατεύεται μέσω ψηφιακής ανίχνευσης
spot_img

Η κοινοπραξία για την παρμεζάνα Parmigiano Reggiano, έχει προχωρήσει στην ενσωμάτωση ετικετών ψηφιακής ανίχνευσης, για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας του τυριού και την προστασία της κληρονομιάς του.

 Όπως πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα, η πραγματική παρμεζάνα έχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης Parmigiano Reggiano. Αλλά η παρμεζάνα, όπως άλλωστε και πολλά άλλα προϊόντα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα των τροφίμων που πέφτουν θύματα του food fraud (απάτη τροφίμων).

Σύμφωνα με την ομώνυμη κοινοπραξία για το τυρί, Parmigiano Reggiano,  (την επίσημη εμπορική ομάδα για το τυρί) τα μη αυθεντικά τυριά παρμεζάνας αποφέρουν έσοδα περίπου 2 δις ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή τα αυθεντικά 2,4 δις ευρώ.

Για να μπει ένα τέλος στην απάτη της παρμεζάνας, η κοινοπραξία Parmigiano Reggiano συνεργάστηκε με την Kaasmerk Matek, μια εταιρεία παραγωγής τυροσήμων καζεΐνης και την p-Chip, εταιρεία δημιουργίας τεχνολογίας ψηφιακής ανίχνευσης. Το προϊόν από αυτή τη σύμπραξη είναι μικροσκοπικοί, ασφαλείς για τρόφιμα αναμεταδότες σε αυθεντικούς τροχούς Parmigiano Reggiano.

Σύμφωνα με επιπλέον πληροφορίες από την ιστοσελίδα Food and Wine,  η καινοτομία συνδυάζει ετικέτες καζεΐνης ασφαλείς για τα τρόφιμα με τον μικρο αναμεταδότη p-Chip — μια κρυπτο-άγκυρα blockchain για φυσικά αντικείμενα. Αυτή η νέα ετικέτα τροφίμων με δυνατότητα σάρωσης είναι μικρότερη από έναν κόκκο αλατιού και εξαιρετικά ανθεκτική, παρέχοντας ορατότητα τελευταίας τεχνολογίας.

Μέσω των αναμεταδοτών, το αυθεντικό απόθεμα ελέγχεται και προστατεύεται πιο αποτελεσματικά, αλλά και διαφοροποιείται από παρεμφερείς μάρκες. Επιπλέον, ο εντοπισμός μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις ανακλήσεων. Σε αυτή τη φάση,  οι νέες έξυπνες ετικέτες έχουν ήδη προστεθεί σε 100.000 τροχούς τυριού Parmigiano Reggiano και αποφασίζεται αν θα αποτελέσουν μόνιμα μέρος του τυριού.

Η Κοινοπραξία, ιδρυθείσα το 1934, επισημαίνει ότι αυτή η τεχνολογία αιχμής είναι στην πραγματικότητα ένας πολύ καλός τρόπος για την προστασία της ταυτότητας και της κληρονομιάς του Parmigiano Reggiano ως σύμβολο της ιταλικής παραγωγής.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα