Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υποχρεωτική ετικέτα για την καλή διαβίωση των ζώων: Σύντομα και στην Ελλάδα;

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΥποχρεωτική ετικέτα για την καλή διαβίωση των ζώων: Σύντομα και στην Ελλάδα;
spot_img

Η υποχρεωτική ετικέτα για την καλή διαβίωση των ζώων, η οποία έχει πρόσφατα θεσπιστεί στη Γερμανία, θα έρθει σύντομα και στη χώρα μας, σύμφωνα με τοπικούς παραγωγούς.

Οι καταναλωτές του σήμερα, ειδικά στην Ελλάδα, καταναλώνουν κρέας το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ο κίνδυνος αφανισμού μεγάλου μέρους της βρώσιμης χλωρίδας και πανίδας εξαιτίας της υπερκατανάλωσης, φέρνουν στο προσκήνιο το ζήτημα της βιωσιμότητας και της καταναλωτικής ευθύνης απέναντι σε αυτό το σκοπό. Αυτό συνιστά την υπεύθυνη κατανάλωση και στο κομμάτι της διαβίωσης των ζώων, δηλαδή αγορά κρέατος με την προϋπόθεση ότι τα ζώα δεν έχουν ταλαιπωρηθεί και κακοποιηθεί στη διαδικασία.

- Advertisement -

Σε αυτά τα πλαίσια έχει τεθεί στο προσκήνιο η υποχρεωτική ετικέτα για την καλή διαβίωση των ζώων. Ουσιαστικά, η ετικέτα θα τοποθετείται, όπως οι άλλες, πάνω στο προϊόν, διασφαλίζοντας πως το ζώο έχει εκτραφεί σε ένα αξιοπρεπές και σύμφωνο με τα δικαιώματα των ζώων περιβάλλον.

Όπως είχαμε γράψει και στο cibum, πρόσφατα η ετικέτα έγινε υποχρεωτική στη Γερμανία. Μάλιστα, ο ένθερμος υποστηρικτής της ετικέτας ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ, χαιρέτισε τη συμφωνία ως «σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη κτηνοτροφία», λέγοντας ότι, με τη νέα ετικέτα για τα ζωικά προϊόντα, οι καταναλωτές θα έχουν σύντομα «μια πραγματική και αξιόπιστη επιλογή για την καλή μεταχείριση των ζώων».

Αυτή την άποψη του Τζεμ Όντεμιρ υποστηρίζει και η Χριστίνα Νικολάου από το τμήμα διασφάλισης ποιότητας στην εταιρεία κρεάτων, Βουδούρης-Κώνστας. Μάλιστα, θεωρεί πως σίγουρα θα έρθει κάποια στιγμή και στην Ελλάδα. “Πολλοί πελάτες μας το ζητάνε ήδη. Έχει αρχίσει γενικότερα να υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση σε αυτό το θέμα“, αναφέρει, επιβεβαιώνοντας την καταναλωτική τάση που προαναφέρθηκε αναφορικά με τα δικαιώματα των ζώων.

Ωστόσο, η κα Νικολάου δε δίστασε να αναφέρει πως σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα κατά την εφαρμογή της ετικέτας από τους παραγωγούς. Άλλωστε, δεν συμφέρει όλους τους παραγωγούς αυτό το μοντέλο, ειδικά τις μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας που ενδέχεται να βρουν κοστοβόρα μια τέτοια αλλαγή στο μοντέλο εκτροφής. Παρά το γεγονός αυτό, η κα Νικολάου προβλέπει πως η βιομηχανία κρέατος θα επηρεαστεί θετικά από αυτή την αλλαγή.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα