Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σαμπάνιες και αφρώδη : Κάθε χρόνο σημειώνονται 1.000 και πλέον σοβαρά ατυχήματα από τους φελλούς!

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΣαμπάνιες και αφρώδη : Κάθε χρόνο σημειώνονται 1.000 και πλέον σοβαρά ατυχήματα από τους φελλούς!
spot_img

Τα περιστατικά προκαλούν από μόνιμη τύφλωση ως και θάνατοΤο 1/3 των ατυχημάτων με φελλούς σαμπάνιας λαμβάνουν χώρα σε γάμους.

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική εικόνα για μια εορταστική στιγμή από μια σαμπάνια που ανοίγει. Αλλά όσο μαγευτικός κι αν είναι ο φελλός που πετάγεται, παραμένει επικίνδυνος για πολλά ατυχήματα και για αυτό δεν είναι αδικαιολόγητο να προκαλεί τρόμο. Πόσος πραγματικός, όμως, κίνδυνος υπάρχει από το άνοιγμα μιας σαμπάνιας;

Για να μπορούν να “εκρήγνυνται” οι φελλοί υπόκεινται σε πίεση κλειστού τύπου περίπου 6 ατμοσφαιρών εντός του μπουκαλιού. Οι εργαζόμενοι στα κελάρια του 19ου αιώνα έπρεπε να φορούν βαριές σιδερένιες μάσκες για να προστατεύονται, καθώς πολλά μπουκάλια εκρήγνυνταν και τα βαριά μπουκάλια έσπαγαν, εκτοξεύοντας επικίνδυνα γυαλιά.  Σήμερα, αν και οι τεχνικές κατασκευής γυαλιού έχουν βελτιωθεί και τα μπουκάλια σαμπάνιας είναι συνήθως 900 γραμμάρια, για να αντιμετωπίσουν το δυνητικά επικίνδυνο υγρό υπό πίεση που θα περιέχουν, ο κίνδυνος παραμένει. Αλλά γιατί;

Γνωρίζατε, όμως, ότι κάθε χρόνο, περίπου 1000 άνθρωποι υφίστανται τραυματισμούς, ορισμένοι μόνιμοι ή θανατηφόροι, κυρίως από τους ίδιους τους φελλούς; Στην πραγματικότητα, περισσότεροι άνθρωποι σκοτώνονται από ιπτάμενους φελλούς σαμπάνιας παρά δαγκώματα από δηλητηριώδεις αράχνες και το 1\3 των ατυχημάτων με φελλούς σαμπάνιας λαμβάνουν χώρα σε γάμους. Μάλιστα, υπάρχει και μια επιστημονική δημοσίευση, την οποία μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο ResearchGate, η οποία είναι αφιερωμένη σε περιστατικά τύφλωσης που προκλήθηκαν από φελλούς αφρώδων οινών.

Φυσικά, η λύση δεν είναι να μην πίνετε σαμπάνια ή αφρώδη κρασιά, αλλά να λάβετε τα μέτρα σας για να αποφύγουμε όσο γίνεται τον τραυματισμό.

  • Να κρυώνετε τη σαμπάνια και τα αφρώδη κρασιά σωστά, περίπου στους 6-10°Κελσίου, πριν το άνοιγμα
  • Ανοίξτε σωστά το μπουκάλι. Αφαιρέστε πρώτα το αλουμινόχαρτο, κρατήστε το χέρι σας σταθερά πάνω από το φελλό, ενώ ξεβιδώνετε το σύρμα και διατηρείτε το μπουκάλι όσο το δυνατόν πιο μακριά από ανθρώπους και παράθυρα, υπό γωνία περίπου 45 μοιρών.
  • Γυρίστε το μπουκάλι και όχι το φελλό, διατηρώντας παράλληλα καλό κράτημα και έλεγχο του φελλού/σύρματος
  • Κατά το άνοιγμα πρέπει να ακούγεται μόνο ο ήχος του φελλού και να μην χύνεται υγρό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο