Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Προώθηση της ασφάλειας των τροφίμων – στρατηγικές συστάσεις

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Προώθηση της ασφάλειας των τροφίμων - στρατηγικές συστάσεις
spot_img

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου «ONE – Health, Environment & Society – Conference 2022».


Κάθε 3-4 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) διοργανώνει ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο που συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες και ενδιαφερόμενα μέρη για να συζητήσουν βασικά θέματα για την ασφάλεια των τροφίμων και να μοιραστούν γνώσεις, δεδομένα και εμπειρογνωμοσύνη. Το τελευταίο συνέδριο με τίτλο «ONE – Health, Environment & Society – Conference 2022» πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες και τα συμπεράσματα του, δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Για πρώτη φορά, το συνέδριο διοργανώθηκε με τους συνεργαζόμενους φορείς της EFSA – το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) – καθώς και το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη φιλοδοξία να υιοθετήσει την προσέγγιση One Health.

Η εκδήλωση σχεδιάστηκε για να διερευνήσει πώς θα πρέπει να αναπτυχθούν επιστημονικές συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων και τη διατροφή για να ανταποκριθούν στους νέους στόχους πολιτικής και τις απαιτήσεις της κοινωνίας για ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα. Το συνέδριο εξέτασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο τα ιδρύματα που παρέχουν επιστημονικές συμβουλές για τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των τροφίμων και τη διατροφή θα πρέπει να συνεργάζονται στενότερα και να αυξάνουν την ετοιμότητά τους για τις προκλήσεις που παρουσιάζει ένας ταχέως μεταβαλλόμενος κόσμος.

Συνοπτικά οι συμμετέχοντες τάχθηκαν υπέρ:
α) της στενής παρακολούθησης των τελευταίων εξελίξεων στην επιστήμη και την τεχνολογία, αξιοποιώντας τα δεδομένα,
β)στην επένδυση για ετοιμότητα στα αναδυόμενα ζητήματα και κινδύνους για την ασφάλεια τροφίμων ώστε να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα,
γ) στην βελτίωση της σχέσης μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας,
δ) στην προώθηση της συνεργασίας με τις εθνικές Αρχές Ασφάλειας τροφίμων των κρατών μελών και,
ε) στην εφαρμογή της προσέγγισης One Health, η οποία αντιπροσωπεύει μια ολοκληρωμένη και συστημική προσέγγιση για την υγεία.

Για να διαβάσετε αναλυτικά τα συμπεράσματα του συνεδρίου «ONE – Health, Environment & Society – Conference 2022» πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα